Comitè 1r de Desembre– Plataforma Unitària d’ ONG SIDA de Catalunya*
20 d’octubre, dia de la prova del VIH: pel dret a la salut
El 20 d’octubre se celebra el Dia de la Prova de Detecció del VIH. L’objectiu d’aquesta celebració és incentivar la pràctica voluntària del test diagnòstic del VIH en les persones que poden haver estat exposades a situacions de risc d’infecció pel virus i sensibilitzar a la població que conèixer l’estat serològic pot ser una bona eina per frenar l’avanç d’aquesta malaltia.
El Comitè 1r de Desembre, plataforma unitària d’ONG’s de VIH/sida a Catalunya, participarà en aquesta jornada amb el lema “Pel Dret a la Salut” amb estands informatius a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Sabadell, Terrassa i a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) repartint informació i oferint en alguns espais la possibilitat de fer-se la prova ràpida del VIH.
Des del Comitè 1r Desembre defensem la detecció del VIH i l’accés universal, gratuït, confidencial i voluntari al test de detecció però creiem que aquest no pot ser una fi en sí mateix; sinó que cal emmarcar-lo en un concepte més ampli de salut que contempli el dret de totes les persones a tenir tots els mitjans necessaris per poder prendre decisions responsables sobre la seva vida i la seva salut. Per això entenem el test de detecció del VIH com una estratègia més que pot ajudar a moltes persones a gaudir d’aquest dret.
Però moltes de les decisions polítiques que s’han pres en els darrers mesos tant en l’àmbit de l’Estat espanyol com en l’àmbit específic de Catalunya, estan qüestionant aquest accés universal al dret a la salut de totes les persones i, específicament el d’aquelles infectades o afectades pel VIH.
A l’Estat espanyol es calcula que un 30% de persones infectades pel VIH no ho saben. A Catalunya, segons dades del departament de salut, un terç de les persones infectades no saben que ho estan i un 40% dels nous diagnòstics de VIH es realitza tard per això és important continuar mantenint programes de prevenció i informació sobre una malaltia que, 31 anys després del primer diagnòstic, ha provocat la mort de més de 25 milions de persones a tot el món per malalties relacionades amb el VIH/sida, convertint-se en una de les epidèmies més mortals de major impacte de la història i que encara avui no té cura.
A l’actualitat es calcula que unes 28.000 persones viuen amb VIH/sida a Catalunya, segons dades del CEEISCAT. Però malgrat aquesta realitat, la continua situació de retallades en salut tant a nivell estatal com autonòmic que està patint el nostre país pot provocar un increment de les infeccions a Catalunya en els propers anys si hi ha una afectació a les polítiques de prevenció del VIH.
Al llarg d’aquests 31 anys, les entitats de VIH/sida han dut a terme una important tasca de prevenció i atenció a les persones que viuen amb VIH. Han arribat a persones que viuen amb el VIH i que no tenen accés a la xarxa formal d’assistència sanitària, han fet accessible les polítiques de salut pública, han fet tasca de prevenció i atenció psicològica i social a persones que viuen en situacions de vulnerabilitat. Però l’actual desmantellament del sistema sanitari posa en perill el futur dels programes de prevenció i atenció a les persones amb VIH i pot suposar un repunt de l’epidèmia.
Les ONG’s catalanes de lluita contra la sida són actualment una peça clau dins el sistema sanitari.
El treball comunitari que realitzen sobre la prova del VIH no tan sols contribueix a la detecció de noves infeccions de VIH, sinó que contribueix a millorar la qualitat de vida de les persones arreu de Catalunya.
Des del Comitè 1r de Desembre, creiem que els programes de detecció precoç que realitzem són un exemple de garantia del dret a la salut. El programes adreçats a homes que tenen sexe amb homes, joves, clients i persones que exerceixen la prostitució, persones drogodependents, dones o persones privades de llibertat són un clar exemple de com el treball comunitari ha contribuït en aquests 31 anys a reduir l’impacte de l’epidèmia a Catalunya. Així es constata en les dades del CEEISCAT, on es confirma que la taxa de diagnòstics de VIH ha disminuït el 24% entre el 2001 i el CIF V-61781795 Registre d’Assoc.Generalitat de Catalunya 392, secció 2ª
Comitè 1r de Desembre- Plataforma Unitària d’ ONG SIDA de Catalunya
www.comite1desembre.org; C/ Pere Vergés, 1 Hotel d’Entitats La Pau -Despatx 7.4 08020 Barcelona ; Tel 93 305 68 88
2011 mentre que el nombre de diagnòstics de casos de SIDA continua en descens gràcies al bon accés als tractaments antiretrovirals per part dels afectats. També, les ONG’s han contribuït de forma important en el diagnòstic precoç del VIH, de forma que al 2010, el nombre de persones diagnosticades en aquesta xarxa va representar el 23.7 % del total de declaracions de VIH que es van realitzar a Catalunya aquell any.
Per això creiem que no es pot baixar la guàrdia. Cal sostenir el sistema da salut que garanteixi que les persones puguin gaudir del dret a la salut i cal generar programes de prevenció del VIH adreçats a les persones que es troben en contextos de major vulnerabilitat o de risc.
Per tot això, aquest 20 d’octubre, dia de la prova del VIH, demanem que es garanteixi el dret a la salut.
Campanya “+ drets, – retallades, – excuses”
El Comitè 1r Desembre porta realitzant mobilitzacions tot l’any sota el lema “+ drets, – retallades, – excuses”
Reivindiquem més drets per a que el dret a la salut sigui realment un dret universal. Volem menys retallades perquè moltes decisions polítiques en l’àmbit sanitari (copagament farmacèutic, no accés a la sanitat universal per motius d’origen, retirada de determinades prestacions en el sistema sanitari..), estan tenint greus repercussions sobre la salut de les persones i també sobre les entitats socials que atenen aquests col·lectius.
En el cas concret de les entitats sense afany de lucre de lluita contra el VIH/sida a Catalunya que hem estat implementant durant 25 anys les polítiques de contenció de la pandèmia, enguany ens trobem que, en el moment d’enviar aquesta nota de premsa, ens han comunicat que avui mateix, 19 d’octubre, sortirà publicada la resolució de la convocatòria 2012.
Amb aquestes condicions és pràcticament impossible garantir la continuïtat i, sobretot, la qualitat dels serveis que hem vingut oferint i que han contribuït a controlar la pandèmia a Catalunya. Més enllà de les qüestions internes que poden suposar el tancament d’entitats històriques i l’acomiadament d’un important número de persones, ens trobem amb la realitat d’uns serveis que deixaran d’oferir-se (o bé es faran en pitjors condicions), d’una població que deixarà d’estar atesa i, lamentablement, d’una pandèmia que pot rebrotar en els propers anys per manca d’atenció.
Per tot plegat, demanem menys excuses per part de les autoritats. Totes les entitats som molt conscients de l’actual situació i de la complexitat que l’envolta i des del començament de la mateixa ens hem mostrat disposades a col·laborar amb les administracions per mirar de trobar solucions que afectin el menys possible a les persones per a les quals treballem. Creiem que tot es tracta de decisions polítiques i d’establir prioritats.
El Comitè 1r Desembre és una plataforma constituïda l’any 1998 que engloba 25 entitats de tot el territori català. Treballa per donar resposta al VIH/sida al territori autonòmic de Catalunya i prevenir de forma adequada la seva transmissió a la societat; eradicar l’estigma i la discriminació de les persones que viuen amb VIH/sida i incidir en les polítiques autonòmiques i estatals per a promoure els canvis socials, legals i administratius que contribueixin a millorar les seves condicions de vida.
CIF V-61781795 Registre d’Assoc.Generalitat de Catalunya 392, secció 2ª Comitè 1r de Desembre- Plataforma Unitària d’ ONG SIDA de Catalunya
www.comite1desembre.org; C/ Pere Vergés, 1 Hotel d’Entitats La Pau -Despatx 7.4 08020 Barcelona ; Tel 93 305 68 88
Activitats organitzades en motiu del Dia de la prova del VIH 18 d’octubre
UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA: campanya de promoció de la prova ràpida al llarg del matí del dijous 18 d’octubre a la Plaça Cívica del Campus (Fundació Autònoma Solidària) 20 d’octubre BARCELONA; taula informativa a Plaça Universitat de 10.30 a 14.30h (ACASC, Stop Sida, Gais Positius)
GIRONA: taula informativa a la facultat d’infermeria de la UDG, i farem la prova a una aula de la facultat el divendres 19, de 10 a 13h. (ACASCG)
SABADELL i TERRASSA: punts informatius itinerants al llarg de tot el dia (Actúa Vallès)
ARRAGONA: : punt informatiu (Assexora’tgn)
22 d’octubre
LLEIDA: Carpa informativa al Campus de Cap Pont d’11 a 19h c/ Lluis Besa, 17. Lleida (Associació Antisida de Lleida). L’entitat obrirà la seva seu de forma continuada sense cita prèvia de les 11 a les 19 hores, per la realització immediata de la prova del VIH.
CONTACTE
Montse Pineda, presidenta del Comitè 1r de Desembre 629 98 83 94
L’atenció als mitjans el dissabte 20 d’octubre es farà de 11 a 12h a l’estand de la plaça universitat de Barcelona
CIF V-61781795 Registre d’Assoc.Generalitat de Catalunya 392, secció 2ª
*www.comite1desembre.org; C/ Pere Vergés, 1 Hotel d’Entitats La Pau -Despatx 7.4 08020 Barcelona ; Tel 93 305 68 88