Senadora Gloria Inés Ramírez Rios
“Al país cada tres dies, és assassinada una dona pel fet de ser-ho”, diu la senadora Gloria Inés Ramírez Rios entrevistada per La Independent.
“Entre el 2013 i fins la data d’avui del 2014, les xifres de Medicina Legal són esgarrifoses, el factor de risc és la diferència sexual, ser dona”, diu la senadora.
El Projecte de Llei “Rosa Elvira Cely” que tipifica el feminicidi com a delicte autònom en el Codi Penal colombià, va ser aprovat en primer debat per la Comissió Primera del Senat
S’espera que passi en breu a la Plenària de la Cambra de Representants i surti d’allà sense objeccions per sanció presidencial. Serà el President de la República elegit a les eleccions del proper diumenge 15 de juny qui tingui la tasca de sancionar i ratificar la nova Llei.
L’eina legal enforteix el marc jurídic que garanteix el dret de les dones a una vida lliure de violències, i legitima la deguda celeritat en matèria d’investigació i judici del delicte contra les dones pel sol fet de ser-ho, la norma tindria una pena similar a la d’homicidi agreujat i inclou els crims comesos en l’esfera tant privada com pública.
El document integrat per 10 articles porta el nom de Rosa Elvira Cely. La mort d’aquesta dona va causar commoció al món per la crueltat amb que va ser violada i torturada al Parc Nacional de Bogotà.
La Independent va entrevistar a la Senadora Gloria Inés Ramírez Rius, presidenta de la Comisión para la Equidad de la Mujer del Congreso de Colòmbia i autora del Projecte.
Ens explica el Projecte?
Els alts índexs d’impunitat davant el delicte del feminicidi, i les demandes de les organitzacions de dones han fet possible el Projecte. Colòmbia ocupa el primer lloc en feminicidis a Sudamèrica, i el segon lloc a Llatinoamèrica després de Mèxic, per això es va presentar com una iniciativa d’origen parlamentari subscrit per la bancada de la Comissión Legal para la Equidad de la Mujer, integrada per les senadores: Arleth Patricia Casado, Nhora María García, Maritza Martínez, Alexandra Moreno Piraquive, Miryam Alicia Paredes, Teresina García Romero i de representants a la Cambra: Rosmery Martínez, Nancy Denise, Glòria Stella Díaz Ortiz, Martha Cecilia Ramírez Orrego, Esmeralda Sarria Vila, Yolanda Duque Naranjo, Angela Maria Robledo, Claudia Marcela Amaya, Sandra Elena Villadiego i la Senadora Doris Clemència Vega Quiroz, ponent del projecte.
Quin és l’objectiu de la Llei?
Tipificar el feminicidi en el Codi Penal, visibilitzar la crua realitat de les dones en aquest país, on són víctimes de múltiples formes de violència, sense que hi hagi les sancions socials i penals adequades, els alts nivells d’impunitat que acompanyen aquests delictes així ho demostren, els informes de seguiment de Medicina Legal indiquen que cada tres dies, és assassinada una dona pel fet de ser-ho, entre el 2013 i fins a data d’avui del 2014, les xifres són esgarrifoses, davant d’aquesta realitat, és urgent que el Congrés prengui accions concretes perquè aquest atroç delicte es castigui adequadament.
Quines mesures incorpora el nou Projecte?
Inclou mesures com l’establiment de mecanismes d’assessoria i representació legal gratuïta que garanteix l’accés a la justícia de les víctimes; la creació d’una càtedra d’igualtat de gènere que s’impartiria en centres educatius per prevenir la violència contra la dona; la creació d’una unitat especial de la Fiscalia que investigui exclusivament els delictes contra les dones, i per això han de rebre una capacitació adequada que garanteixi una tramitació eficient; un sistema d’adopció d’estadístiques per establir tots els feminicidis es cometen al país, àmbits, modalitats, freqüència, mitjans utilitzats per executar la violència, nivells de l’impacte personal i social; però el més important és l’enduriment de les penes i la tipificació adequada de la conducta punitiva com un delicte que es comet contra les dones, pel fet de ser dones.
Avortament
Grups catòlics anti avortistes l’han atacat pel seu projecte de llei que busca crear l’ “Observatorio de Derechos Sexuales y Reproductivos”, que inclou entre d’altres, el dret de les dones a “decidir”, quina opinió li mereixen?
L’Estat ha de ser autònom i independent, les lleis colombianes no poden estar basades en fonamentalismes religiosos, cal respectar la individualitat de les dones. Al país hi ha més de 400 mil avortaments a l’any, el pitjor és que es fan de manera clandestina, sota grans riscos d’insalubritat, necessitem treballar per canviar aquesta realitat.
L’Estat és tímid a l’hora de fer complir la norma i sobretot perquè el Procurador Ordoñez, no hi està d’acord!