Thursday 19 September 2024

Thursday 19 September 2024

Compartir

Colombia: Campanya internacional contra el feminicidi

Per al 25 de novembre, Dia Internacional contra les Violències vers les Dones, et convidem a crear un espai específic de denúncies i de solidaritat internacional vers les dones en zones de conflicte (Congo, Líbia, Afganistan, Palestina …) Incidint especialment en el feminicidi que té lloc amb una crueltat inimaginable a Colòmbia. 

Violències sexistes i racistes i militarisme són dos pilars de les nostres societats patriarcals que volem denunciar.

Recordem que és precisament a Colòmbia en el 1a. Trobada feminista d’Amèrica Llatina i del Carib el 1981 que es pren la decisió de celebrar aquest dia contra la violència vers les dones en recordatori a l’assassinat de Minerva, Pàtria i Maria Teresa Mirabal per militars del règim de Trujillo, a la República Dominicana el 1960.

Recordem també que enguany, el 2011, ha estat declarat per l’ONU, any dels afrodescendents (gairebé 200 milions només a Amèrica Llatina) i que el feminicidi patit a Colòmbia té un clar caràcter racista ja que són les dones afrodescendents de regions com la del Valle del Cauca amb el seu port Buenaventura que tenen el més alt índex de violacions, assassinats i maltractaments i de ser a més víctimes de desplaçaments forçosos. Hi ha gairebé 5 milions de persones desplaçades a Colòmbia, país aterrit pels conflictes armats a la recerca d’imposar interessos devastadors per a les poblacions rurals (i de zones mineres) així com urbanes.

De Nova York a Sevilla passant per Torino, en molts llocs del món la Xarxa Internacional de Dones de Negre s’ha compromes amb Dones de Negre / Ruta Pacífica de Colòmbia a realitzar una campanya de denúncia de la situació d’extrema violència que viuen les dones en aquest país, i particularment en el port de Buenaventura / Valle del Cauca. Una campanya amb diferents iniciatives amb un objectiu: trencar el silenci, denunciar la impunitat.

MANDAT de la  XV Trobada Internacional de Dones de Negre a Bogotá

 COMPROMÍS de Xarxa Internacional de dones de Negre davant situació a Buenaventura – Colòmbia

UN COMPROMÍS – UNA RESPONSABILITAT

MANDAT

Nosaltres, que vam formar part del XV Trobada Internacional de Dones de Negre a Bogotà, feministes, antimilitaristes en contra de la guerra i totes les formes de violències, creiem en les xarxes de suport mutu entre dones contra la invisibilitat, el silenci i la impunitat davant les violències i crims que s’exerceixen contra les dones.

CONSIDERANT

Que les morts violentes i abusos de tota mena contra les dones a Buenaventura s’han incrementat de manera substancial i que les respostes institucionals han estat insuficients, afavorint la impunitat i fins i tot mostrant complicitat.
Que el conflicte armat, la militarització de la vida civil i la pobresa, han exacerbat la violència específica sobre les dones.
Que aquesta violència tan dramàtica no s’exerceix només sobre el cos i la vida de les dones sinó també la seva possibilitat d’expressar lliurement i d’imaginar un futur sense por.
Que la manca de reconeixement i de respecte per la vida i els drets de les dones, és la conseqüència d’una visió sexista i patriarcal associada a la violència contra la dona.

EXIGIM

Justícia per a les dones de Colòmbia en general i de Buenaventura en particular i el compliment de tots els mandats nacionals i internacionals, així com el reconeixement dels seus drets.
Que els crims que es cometen contra les dones per la raó de ser dona, es reconeguin com FEMINICIDI i que aquest s’assumeixi la legislació Colombiana, com ho hem exigit i s’ha adoptat en altres països del món.
Que les autoritats garanteixin la participació en la vida social, política, econòmica i l’apoderament de les dones, donant suport concretament a les organitzacions que actuen en aquests àmbits.
Que les institucions prenguin les mesures adequades en l’educació i en els mitjans de comunicació, per eradicar totes les discriminacions i formes de llenguatge que justifiquen i exacerben la violència contra les dones.

Nosaltres, com activistes d’aquesta Xarxa Internacional, assumim el compromís de denunciar la situació que viuen les dones de Buenaventura i donar-la a conèixer a tots els nivells, sol·licitant a les institucions nacionals i internacionals i pressionant al govern colombià perquè respecti els drets de les dones i doni suport a les organitzacions que dirigeixen els seus esforços a aconseguir un procés de sortida negociada del conflicte colombià.

Escrit a Buenaventura, Primer Port del Pacífic Colombià, El Dia 22 del mes d’agost de 2011.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Les dones com a agents actives de pau

Marta Macias. Foto @ ACCD Entrevista a Marta Macias, directora de l’Agència Catalana de...

Estat Espanyol: Drets sexuals i reproductius en convocatòria de Calala / La Independent / Notícies gènere

El Fons de dones Calala ha llançat una nova convocatòria per finançar projectes amb els...

Mirada feminista per a la nova República Catalana

Feministes per la Independència ha presentat el seu projecte de construcció de la nova...