Saturday 20 April 2024

Saturday 20 April 2024

Compartir

Ecologistes en Acció: Davant els atemptats de París

 

 

Ecologistes en Acció repudia i mostra la seva més enèrgica repulsa per la massacre indiscriminada ocorreguda a París i se solidaritza amb les víctimes i les seves famílies. No hi ha cap excusa ni atenuant per a l’assassinat indiscriminat de centenars de persones a París. No hi ha cap justificació per generar tant dolor ni per a una acció d’aquest tipus.

De la mateixa manera, per a una organització pacifista com la nostra, tampoc hi ha justificació per a les repetides accions militars dels exèrcits d’EUA, Regne Unit, França, Rússia o Espanya, amb milers de morts/as civils darrere, a Pakistan, Afganistan, l’Iraq, Síria o Palestina. Tota aquesta regió ha estat desestabilitzada una vegada i una altra per al control dels recursos i l’accés i sortida d’ells.

Només des de 2011, en la guerra de Síria, enclavament estratègic per a l’accés a recursos energètics han mort 125.000 persones, i unes 4.300.000 han abandonat el país, en el que s’anomena “crisi de refugiats”. En aquest desastre va tenir gran responsabilitat el govern francès que va ordenar bombardejos a Síria.

La petroliera Total opera a l’Iraq des de fa 90 anys. Després de la guerra de l’Iraq, els invasors es van repartir de nou el petroli, entre elles, Repsol i la francesa Total. Total va aconseguir el contracte per explotar el camp Halfaya i 4 llicències d’explotació en el Kurdistan iraquià. El mateix va ocórrer en altres llocs del planeta, com el Sahel o el nord d’Àfrica.

França va ser la potència colonitzadora del Sahel (Mali, Níger, Txad), control que encara exerceix. En l’actualitat és d’allí d’on importa l’urani que proveeix a la seva producció nuclear (59 centrals). Aquesta és la causa fonamental que li va portar a intervenir militarment a Mali en 2013. Les víctimes d’aquella actuació es desconeixen, encara que s’estima que van ser més 1.000 malienses, 9 soldats francesos, altres 93 dels diferents països que recolzaven a França i 41 cascos blaus.

En el Magrib africà, el Govern francès va jugar un paper primordial en la intervenció a Líbia de 2011. El seu resultat van ser entre 10.000 i 15.000 morts/as. Aquest any aquest conflicte bèl·lic es va reprendre. Actualment, Líbia continua en un estat de fragmentació similar al que sofreixen països com Síria o l’Iraq. L’economia de Líbia depèn del petroli en un 95%, i gairebé el 80% d’aquest petroli va a Europa.

Des del descobriment de petroli a Mesopotàmia, aquesta zona ha estat partida; els seus governs han sofert conspiracions, sabotatges, bloquejos; s’han creat grups desestabilizadors, que s’han tornat després contra els interessos occidentals; s’han llançat invasions; s’ha bombardejat a població civil; s’ha mantingut a la població en camps de refugiats; etc. Tot això justificat amb valors imperialistes, hegemònics, racistes i religiosos. Tot això per justificar el control del recurs al que la nostra civilització és addicta: el petroli (al que afegim el gas i l’urani).
Aquests recursos són gairebé inexistents a Europa, per la qual cosa es depèn d’importacions, i a Estats Units i Canadà fa temps que es va entrar en un declivi del petroli convencional (“pic del petroli”), la qual cosa ha impulsat altres tècniques més dràstiques amb el medi ambient i la societat, però insuficients per a la set energètica.

La transició post-petroliera és l’única alternativa a aquesta voràgine, però és ignorada perquè el control corporatiu del mercat i les institucions obliguen a seguir amb els mateixos esquemes de consum.

Necessitem sortir de l’espiral de destrucció humana i ambiental. Fer-ho passa per reorganitzar profundament el nostre sistema social, econòmic i energètic.

Necessitem recordar als/as morts/as, els/as d’ara i els/as d’abans, els/as d’aquí i els/as d’allà. És ineludible avançar cap a un model energètic nou. Hem d’organitzar-nos contra el poder corporatiu, contra el seu incrustamient en les institucions, contra el seu control de la societat, contra l’addicció al creixement i el benefici, la religió de la cobdícia que provoca tanta mort. Hem de seguir denunciant les guerres i la violència, l’educació militar i el seu enaltiment. També l’imperialisme, la dominació econòmica, el poder de les institucions financeres i les institucions internacionals que les recolzen. És urgent denunciar el fonamentalisme religiós i els prejudicis de tota índole: racistes, culturals, xenòfobs, homòfobs, patriarcals i sexistes. Toca educar, crear, aprendre. Toca canviar. Toca reduir. Toca seguir.

Per a Ecologistes en Acció, organització de fermes conviccions pacifistes i antimilitaristes, el millor homenatge a les persones assassinades a París seria que la propera Cimera de Canvi Climàtic, a celebrar allí mateix, engendri un salt qualitatiu en el nostre canvi de model energètic.

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La Cepal demana impulsar polítiques de gènere a Llatinoamèrica ja que són un factor de desenvolupament

 En inaugurar-se, el 29 de novembre, la quaranta-sisena reunió de la Taula Directiva de la Conferència...

Maribel Nogue

Una vaga feminista, perquè?

  OPINIÓ Ja és el segon any que, amb motiu de la commemoració del 8...

Associació Dones No Estàndards: Comunicat extens davant la discriminació de les persones amb discapacitats infectades per COVID-19

COMUNICAT URGENT DAVANT LA DISCRIMINACIÓ DE LES PERSONES AMB DISCAPACITAT INFECTADES PER COVID-19 L’Associació Dones...