A la Comissió General de les Comunitats Autònomes sobre Violència de Gènere al Senat que es va dur a terme el passat 9 de març a Madrid, van ser-hi presents la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat i la presidenta de l’ICD, Teresa M .Pitarch, en representació del govern de la Generalitat de Catalunya
Teresa M .Pitarch
La reunió va girar entorn del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere. Dolors Montserrat començà condemnant la violència masclista: “Estic convençuda que som moltes persones les que sabem que aquesta no és una lluita que hem de liderar les dones, sinó una lluita de tota la societat -homes i dones- per la defensa de la llibertat i la dignitat”.
La ministra volguè subratllar que, tot i que queda molt per fer, “el diàleg i l’entesa entre tots s’ha posicionat a Espanya al capdavant en la confecció d’un full de ruta contra el maltractament”.
Per la seva banda Teresa M. Pitarch recordà que Catalunya compta amb la Llei 5/2008 per eradicar la violència masclista, i digué, que és “una llei molt avançada que situa les dones com a subjectes de dret i té en compte les aportacions de tots els moviments feministes”.
Segons la presidenta de l’ICD, “aquesta llei abasta la violència masclista més enllà de la violència de gènere, és a dir, també regula la violència en l’àmbit familiar, laboral i comunitari, i té en compte els diferents tipus de violència: la física, la psicològica, l’econòmica i la sexual”.
Sobre la proposta de la ministra, Teresa M. Pitarch ha afirmat que “des de Catalunya volem més realitats, més fets i més recursos econòmics. No només paraules”. I va afegir que “cal saber com es farà front a aquest Pacte d’Estat que proposen” i lamentà que en els plantejaments per part de la ministra “ha faltat més humilitat i sentit crític, és a dir, més reconeixement de les mancances i de les necessitats “.
Pitarch, també es referí al model de protocols d’abordatge de la violència masclista a Catalunya i als circuits territorials per combatre aquesta violència i destacà que, en l’actualitat, des de l’ICD “s’ha fet un important treball de camp visitant tots els recursos que tenim implantats al territori (SIAD), partint de diferents estudis encarregats pel propi ICD, per a fer una anàlisi en profunditat del punt en què ens trobem, contrastar els resultats dels estudis i impulsar noves mesures, especialment la posada en marxa d’un nou protocol d’abordatge de les violències sexuals “.
Comissió interministerial contra la violència de gènere
“La realitat ens constreny i ens obliga a prendre decisions urgents i incorporar-les a nostre full de ruta contra la violència de gènere. Amb aquesta finalitat, proposo la creació d’una Comissió interministerial de valoració, prevenció i lluita contra la violència de gènere”, afirmà Dolors Montserrat.
A més, en una reunió interministerial celebrada el mes passat, es va acordar revisar i actualitzar els protocols d’actuació vigents, per adaptar-los a les necessitats actuals i millorar d’aquesta manera la coordinació. “No volem ser reactius, sinó proactius contra la violència de gènere”.
En relació a això, la ministra proposà treballar en el disseny de protocols específics per a l’atenció a les dones que retirin una denúncia. També posà èmfasi en la necessitat de seguir avançant en la imposició de mesures cautelars, “especialment l’ús dels braçalets com a forma efectiva de protecció”.
Font: Nota de Premsa. Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat
Premsa.gencat.cat