Thursday 08 June 2023

Thursday 08 June 2023

Compartir

Catalunya: Diada nacional de Catalunya 2022 / La Independent / Notícies gènere

 

El cartell de la diada 2022 és un homenatge a la figura de l’escriptora Joana Raspall amb versos del seu poema Endavant!’*.

Les màximes institucions catalanes aprofiten la diada nacional de Catalunya per a celebrar actes de reconeixement amb el lliurament de Medalla d’Honor.

 

 

 

 

Aquest 2022, l’acte institucional del Govern de la Generalitat va tenir lloc el 7 de setembre amb el lliurament de la Medalla d’Or de la Generalitat a l’ il·lustradora Roser Capdevila i Valls, autora de Les tres bessones, entre d’altres, i a Antoni Vila Casas, empresari farmacèutic i mecenes d’art contemporani català, al Parc dels Colors de Mollet del Vallès.

L’acte institucional del Parlament de Catalunya va tenir lloc el 8 de setembre amb el lliurament de la Medalla d’Honor del Parlament a la cantant Núria Feliu i al músic i escriptor Pau Riba, totes dues personalitats referents de la cultura catalana i malauradament mortes recentment, i a dues figures referents de la pedagogia catalana, Margarida Muset i Joaquim Arenas, responsables dels inicis del Servei d’Ensenyament del Català.

 

 

acte institucional governcatalunya

 

 

 

Finalment, el mateix 11 de setembre ha tingut lloc l’acte institucional de la Diada. L’espectacle, a la plaça de Puig i Cadafalch de Barcelona, ha estat un reconeixement a les dones protagonistes de la història de Catalunya, des de 1714 fins a l’actualitat, massa sovint, veus invisibilitzades i silenciades. Una nit en que les actrius i actuacions musicals han posat de rellevància les aportacions de dones com les sindicalistes Frederica Montseny i Clara Claramunt, la pedagoga Francesca Bonnemaison, la periodista Carme Karr. i la primera batllessa de Catalunya Nativitat Yarza. Amb la interpretació de Cançó de fer camí, es va reivindicar la figura de la poeta, narradora, editora, traductora i activista política i feminista catalana Maria-Mercè Marçal.

 

Endavant!

Respira fort, que l’aire és teu
i l’aire i tot et poden prendre.
Un cop ja l’hagis respirat
és carn com tu,
és alè teu que no es pot vendre.
Respira fort, que l’aire és teu.

Trepitja fort, que el lloc és teu!
On hi ha el teu peu no n’hi cap d’altre.
La terra té per a tothom
camins oberts.
Fuig de qui vulgui entrebancar-te.
Trepitja ferm, que el lloc és teu!

Parla ben clar, que el mot és teu
i el pensament ningú no el mana.
Si creus la teva veritat
llança-la al vent
i que s’arbori com la flama.
Parla ben clar, que el mot és teu!

(Endavant, publicat al llibre ‘Ales i camins’, 1991, Joana Raspall)

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Homofòbia a la premsa cubana

Manifest Assemblea 8MCat 2023. VagaFeminista

Calen més tecnòlogues com la Lisbeth Salander