La Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, formada pe diversos organismes oficials i una vintena d’ONG i entitats de caire social, convoquen de nou a unes Jornades sobre Colombia, en aquesta ocasió són les X i porten per nom: De qui és la terra?
Durant el 30 d enovembre i l’1 de desembre al palu Centelles i a l Col·legi de Periodistes de Catalunya respectivament, es parlarà sobre el conflicte social i armat de Colòmbia que va lligat a la posesió de la terra: la concentració en poques mans; la disputa pel territori entre actors armats legals i il·legals; i els interessos de multinacionals en àrees estratègiques, que obtenen recursos naturals de zones clau del país, sense que la gran majoria de colombians i colombianes en rebin quasi cap compensació.
Un total aproximat de 4,5 milions de colombians i colombianes -col·lectius del camp, afrocolombians i indígenes fonamentalment pateixen, per aquests motius, desplaçament forçat en les dues últimes dècades.
El president colombià Juan Manuel Santos va iniciar el seu mandat fent una aposta amb la Llei de Víctimes i Restitució de Terres i ara el projecte de llei de l’Estatut de Desenvolupament Rural està gairebé enllestit. Però aquestes iniciatives conviuen amb el missatge que el seu govern dona a la comunitat internacional: Colòmbia és un país per invertir-hi massivament, que està a punt d’entrar en una era de postconflicte. Com a resultat, és manté el “despojo “de terres.
Tots els sectors a Colòmbia creuen que cal una nova política de terres però si el context social i de drets humans no canvia es plantejen múltiples interrogants. La situació actual i els dibveroso interrogants seran tractats en aquestes Jornades, d’acord al Programa IX JORNADES SOBRE COLÒMBIA DE QUI ÉS LA TERRA?