Durant la setmana del 20 de novembre moltes han estat les iniciatives i reivindicacions que s’han anat succeint als mitjans de comunicació, a les xarxes socials, als municipis, a les escoles… totes amb l’objectiu, un any més, de commemorar la Declaració Universal del drets dels infants.
Avui dia, en ple S. XXI, la desigualtat, la pobresa , la falta d’accés a l’educació i la salut, els conflictes o desastres naturals … continuen formant part de la realitat a la que diàriament han de fer front les persones més vulnerables de la societat: les nenes, els nens i el jovent.
Des d’Ajuda en Acció es va voler incidir i donar a conèixer la realitat de milers de nenes i nens del món mitjançant un decàleg de desigualtats i situacions que continuen posicionant a la infància en un estat de vulnerabilitat moltes vegades evitable. Un decàleg amb reptes i desafiaments a superar en defensa dels drets de la infància.
10 motius per continuar lluitant per la infància
1- Mortalitat infantil i esperança de vida
. 6,9 milions de infants menors de 5 anys van morir l’any 2011 al món, la majoria per malalties prevenibles.
. 18.000 infants moren cada dia per causes que es poden evitar.
. El continent africà registra les taxes més baixes d’esperança de vida al néixer. A Moçambic és de 50 anys, a Malawi i Uganda de 54 i a Kenia de 57 en front als 81 anys de l’estat espanyol.
. A l’Àsia Meridional més de la meitat de les morts d’infants menors de 5 anys esdevenen durant els primeres 28 dies de vida.
. A l’Àfrica subsahariana la diarrea, la malària i la pneumònia causen més de la meitat de les morts d’infants menors de 5 anys.
2- Desnutrició infantil i dret a l’alimentació
. Més de 13 milions d’infants moren cada any per malalties i infeccions relacionades directament amb la manca d’aliments.
. 180 milions d’infants menors de cinc anys pateixen desnutrició crònica, amb el risc de produir danys irreparables en el seu desenvolupament.
3- Dret a la salut
. 200 milions d’infants menors de 5 anys no tenen accés a una atenció sanitàriabàsica.
. Al món, 3.400.000 infants son portadors del VIH, del quals aproximadament 220.000 son de Kenia, 200.000 de Moçambic, 190.000 d’Uganda i 170.000 de Malawi, convertint Àfrica septentrional en la zona del món més afectada, amb més de tres milions d’infants.
4– Dret a l’educació
. La taxa d’abandonament escolar durant l’educació primària es situa en el 68% a Uganda, el 64% a Moçambic, el 51% a Nicaragua, el 52% a Etiòpia, el 38% a Nepal i Pakistan i el 35% a Guatemala.
. A Nicaragua les persones només gaudeixen 5,8 anys d’escolarització, a Nepal 3,2 anys i a Moçambic 1,2 anys.
. Ser pobre, ser nena o viure a una zona de conflicte augmenta la possibilitat de no assistira l’escola.
5- Pobresa infantil
. Uns 400 milions d’infants en el món viuen en situació de pobresa extrema.
. Més de 2 milions d’infants viuen sota el llindar de la pobresa a l’estat espanyol.
. De les gairebé 25.000 persones que moren cada dia de gana al món, el 75% son infants menors de 5 anys.
6- Treball infantil
. El número global d’infants en situació de treball infantil és de 168 milions, dels que més de la meitat, 85 milions efectuen feines perilloses.
. A països com Perú i Nepal un 34% de la població infantil treballa. A Etiòpia i Uganda es del 27% i a Bolívia i Malawi del 26%. Això significa que el treball infantil existeix en aquests països amb una ràtio, com a mínim, de un de cada quatre infants.
7- Matrimoni infantil
. A Bangladesh, un 32% de la població infantil es casa abans del 15 anys i un 66% abans dels 18. A Moçambic el percentatges son del 21% i del 56% respectivament i a l’Índia del 18% i 47%.
. En els països en vies de desenvolupament, més de 60 milions de dones van contraure matrimoni o vivien en parella abans d’haver fet els 18 anys. Més de la meitat d’elles vivien a l’Àsia meridional.
8- Mutilació genital Femenina (MGF)
. Més de 125 milions de nenes i dones vives, han estat sotmeses a la MGF en els 29 països d’Àfrica i Orient mitjà on es practica. 30 milions de nenes corren el risc de ser mutilades en la propera dècada.
. A Etiòpia el 78% de les dones entre 15 i 49 anys ha patit una ablació.
. La MGF també és una pràctica tradicional a Kenia on gairebé el 30% de les nenes estan mutilades.
9- Guerres i conflictes
. En el món uns 20 milions d’infants estan desplaçats degut als conflictes armats o a les violacions dels drets humans.
. Més del 40% de les persones refugiades al món son infants.
. Actualment hi ha entre 250 i 300 mil infants soldats al món, un terç del quals a l’Àfrica.
10- Maltractament i abús sexual infantil
. Un de cada cinc infants al món es víctima d’abusos sexuals . El número de nenes que pateixen aquests abusos és entre 1,5 i 3 vegades major que el de nens.
. Uns 150 milions de nenes i 73 milions de nens menors de 18 anys han experimentat actes de violència sexual i explotació.
. 40 milions d’infants menors de 15 anys son víctimes de maltractaments i abandonament i requereixen atenció sanitària i social.
Moltes més son les dades que trobem sobre les realitats que dia a dia viuen milers d’infants a tot el món. Unes dades que no haurien de fer-nos restar indiferents, perquè encara avui dia sobren els motius per continuar reivindicant un altre món, un món millor on els infants puguin viure com infants, on tinguin veu com a subjectes socials amb drets, perquè no només son la ciutadania del futur, son, sens dubte, la ciutadania del present.