Friday 13 December 2024

Friday 13 December 2024

Share

Carme Elías galardonada amb el Premi Especial Brain Film Fest

“Vull donar les gràcies a la Fundació Pasqual Maragall que m’ha convidat a donar visibilitat i deixar testimoni d’una malaltia com l’Alzheimer que encara no té marxa enrere, que et tanca a casa, que et treu l’ésser”.

La 5a edició del Brain Film Fest, que s’ha celebrat del 17 al 20 de març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), s’ha clausurat amb la passada de la pel·lícula ‘Las consecuencias’, dirigida per Claudia Pinto i entrega dels Premis Solé Tura, BFF, Público i Microcurts.

La projecció d’aquesta pel·lícula també ha volgut ser un homenatge a l’illa de La Palma, escenari del film, que cobra un protagonisme molt especial i que evoca una relació poètica entre l’erupció del volcà i la salut mental.

El festival està impulsat per la Fundació Pasqual Maragall, coorganitzat amb la Fundació Uszheimer i Minimal Films, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació.

A la cloenda hi van assistir el ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta; la directora general del CCCB, Judit Carrera; el director de la Fundació Pasqual Maragall, Arcadi Navarro; la productora i expresidenta de l´Acadèmia del Cinema Català, Isona Passola; la directora cinematogràfica Claudia Pinto, i les actrius Silvia Marsó, Carme Sansa, Montserrat Alcoverro, Leticia Dolera, i l’actor Enrique del Pozo.

Premi Especial Brain Film Fest

Els organitzadors del Brain Film Fest, festival de cinema sobre el cervell, per celebrar-ne el 5è aniversari, han instaurat el Premi Especial Brain Film Fest, un guardó honorífic atorgat a una persona relacionada amb el món de la cultura que amb la seva obra hi hagi exercit una influència significativa a l’imaginari col·lectiu sobre les temàtiques del cervell.

Amb aquest premi, el festival vol donar visibilitat i destacar personalitats que han contribuït a una visió empàtica i reveladora sobre el nou coneixement tecnològic i neurocientífic, els trastorns mentals, i que han generat un discurs propi en relació amb les diverses condicions del cervell i el seu nova realitat, transformant la percepció social.

Aquest primer premi especial Brain Film Fest ha estat atorgat a l’actriu Carme Elías. La intèrpret catalana, guanyadora del Goya 2009 per Camino i del Gaudí d’Honor 2021, ha rebut el premi de mans de la també actriu Silvia Marsó, membre del jurat del premi.

Agraïments de Carme Elías

Carme Elías, que ha anunciat que pateix Alzheimer, ha dit: “Vull donar les gràcies a la Fundació Pasqual Maragall que m’ha convidat a donar visibilitat i deixar testimoni d’una malaltia que encara no té marxa enrere, que et tanca a casa, que et pren l’ésser. Gràcies a tots els que m’he acompanyat i m’he ajudat a créixer a la meva professió. I també vull donar les gràcies públicament a la meva família, ja que sense ella no podria ser avui aquí”.

L’actriu ha explicat que va continuar rodant quan va començar a notar els primers símptomes de la malaltia, que ha qualificat d’innombrable, i a fer-se les primeres proves mèdiques: «De cop tot es para i saps que et dirigeixes cap al no-res», ha explicat.

Des de la direcció del festival, Albert Solé, director artístic del festival; Neus Rodríguez, presidenta de la Fundació Uszheimer; i Cristina Maragall, presidenta de la Fundació Pascual Maragall, han agraït el coratge i la generositat de l’actriu “que ajuda a dignificar i normalitzar la malaltia d’Alzheimer”. I han manifestat: “cal respectar el dret de cada persona a decidir si vol fer públic el seu diagnòstic”.

Carme Elías Premio Especial Brain Film Fest-2

Carme Elías

Carme Elías Boada (1951), va estudiar a l’Institut del Teatre de Barcelona amb professors com Albert Boadella, completant la seva formació artística al Laboratori d’actors de William Layton i l’escola novaiorquesa de Lee Strasberg.

El 1974 va iniciar la seva carrera teatral com “La señorita Julia”, dirigida per Adolfo Marsillach. Va debutar en cinema com ‘La orgía’, de Francesc Bellmunt, però el que li ha donat popularitat són els seus treballs a la televisió.

El 1983 va intervenir en la sèrie “Anillos de oro”, de Pedro Masó; un any després al programa “Y sin embargo, te quiero”, i el 1986 va protagonitzar “Turno de oficio”, dirigida per Antonio Mercero.

Ha interpretat papers rellevants en pel·lícules com ‘Stico’ (Jaime de Armiñán, 1985), ‘Pont de Varsòvia’ (Pere Portabella, 1990), ‘El rey pasmado’ (Imanol Uribe, 1991) i a ‘La flor de mi secreto’ (Pedro Almodóvar, 1995).

També a ‘Los aires difíciles’ (Gerardo Herrero, 2006), ‘Camino’ (Javier Fesser, 2008), per la qual va aconseguir el Premi Goya a la Millor Actriu; “Planes para mañana” (Juana Macías, 2011) i “Tengo ganas de tí” (Fernando González Molina, 2012).

Com a actriu de doblatge ha interpretat les veus d’actrius com Nastassja Kinski, Daryl Hannah, Sigourney Weaver (en la versió castellana de ‘Aliens, el retorn’) o Demi Moore.

Teatre i televisió

Els seus treballs a la televisió han estat molts i variats, el 1992 ‘Hasta luego cocodrilo’, el 1998 ‘Señor alcalde’, i va ser el 2008 que va intervenir en la sèrie de TVE ‘Herederos’, que va protagonitzar Concha Velasco i on va encarnar a la malvada principal, Manuela/Carmen Ruiz.

El 2010 va passar de TVE a Antena 3 per protagonitzar la sèrie ‘Gavilanes’, on va interpretar Sofia Cortés. La sèrie és una adaptació, per al públic espanyol, de la telenovel·la colombiana ‘Pasión de gavilanes’.

No va abandonar la seva activitat teatral, interpretant obres com ‘Los cabellos de Abalón’ (1983), de Pedro Calderón de la Barca; i ‘La gata sobre el tejado de zinc’ (1984), de Tennessee Williams, com Margaret. Igualment, ‘ El hombre del destino’ (1989), de George Bernard Shaw; ‘Casi una diosa’ (1993), de Jaime Salom, en què dóna vida a Gala Dalí; i ‘Els gegants de la muntanya’ (1999), de Luigi Pirandello. A més de ‘La dama enamorada’, de Joan Puig i Ferreter, ‘La gavina’ d’Anton Txékhov, ‘Èdip Rei’ (2008), de Sòfocles, al paper de Yocasta; ‘Prometeu‘ (2010), d’Èsquil o ‘Purgatori’ (2011), d’Ariel Dorfman.

Una prolífica carrera

Té en el seu haver una prolífica carrera desenvolupada tant al cinema i televisió com al teatre. La seva qualitat interpretativa l’ha portat a treballar amb grans cineastes com ara Pedro Almodóvar, Imanol Uribe, Pere Portabella o Jesús Garay

Llargmetratges com ‘La distancia más larga’, ‘Quién te cantará’ o l’obra teatral ‘El dret d’escollir’, han aportat un retrat punyent però imprescindible de la naturalesa humana abordant temàtiques com l’acceptació de la mort com a part essencial de la vida, la pèrdua de la memòria i la identitat personal.

El seu darrer treball, ‘Las consecuencias’, dirigit per Claudia Pinto i premiat al Festival de Màlaga, explora a través d’un retrat intimista la convivència amb el trauma.

Carme Elías Premio Especial Brain Film Fest-3
Carme Elías Premio Especial Brain Film Fest-4
Carme Elías Premio Especial Brain Film Fest-5

Els Premis

El jurat d’aquesta edició dels premis, que selecciona els millors curtmetratges sobre el cervell i la ment, ha estat format per l’actriu, guionista i directora cinematogràfica Leticia Dolera; i l’actriu, cantant i productora Silvia Marsó.

Per Juan Domingo Gispert, responsable de recerca en neuroimatge de la Fundació Pasqual Maragall, que ha contribuït al disseny dels programes científics del Barcelona Beta Brain Research Center, contra l’Alzheimer.
I, finalment, per la psicòloga i terapeuta ocupacional Isabel López, que a través del seu treball a la Fundació Uszheimer atén persones que pateixen malalties neurodegeneratives.

Els premis han estat per: Primer Premi Solé Tura BFF 2022, a la ficció: ‘Club Silencio’ d’Irene Albanell Mellado; Segon Premi Solé Tura BFF 2022, al documental dels Països Baixos: ‘Mirage’ de Sil van der Woerd; Tercer Premi Solé Tura BFF 2022, al documental: ‘Traslasierra’ de Raquel Kurpershoek; Premi Especial BFF 2022, a l’actriu Carme Elías; Premi del Públic 2022, al documental: ‘Traslasierra’ de Raquel Kurpershoek; El Premi Microcurts 2022, per al curtmetratge: ‘Mota’, de Paula Barros, Maria González, Blanca Rosado i Julieta García.

La Fundació Uszheimer, juntament amb la família Solé-Tura, en record a la figura del polític Jordi Solé Tura, que va patir Alzheimer, van crear el Premi Solé Tura per sensibilitzar, conscienciar i donar més valor a l’acte de viure i conviure amb les malalties neurodegeneratives, i per proporcionar una visió més global de la demència.

El Brain Film Fest organitza i atorga el Premi Solé Tura amb l’objectiu de promoure la creació audiovisual sobre les malalties i les condicions del cervell.

Origen de les imatges:

Wikipedia: Carme Elías Premis Gaudí 2020
Cartell publicitari de ‘Les conseqüències’
Fotograma de la pel·lícula ‘Les conseqüències’
©2022 L. Sedó (organitzadors del festival)
Wikipedia: Carme Elias als XIII Premis Gaudí (2021)
Fotograma de la pel·lícula ‘La distancia más larga’
Fotograma de la pel·lícula ‘Quién te cantará’

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

El Govern aprova el projecte de Llei per a la igualtat de tracte

El Govern ha aprovat el passat dimecres 16 de juny el Projecte de llei...

Catalunya: des que va començar el confinament 2.088 dones, en situació de violència masclista, han estat ateses pels serveis d’atenció / La Independent / Notícies gènere

Els serveis d’atenció a dones en situació de violència masclista de Treball, Afers Socials i...

audio-icono-7722-128

Sobre crítica a l’art feminista

Font: Red Nosotras en el Mundo Autora-s: Xarxa Nosaltres-MadridTemes: Art i CulturaPaís: Argentina, EspanyaData de creació: 5 març 2012Format: MP3 Durada: 15:53 ??min. Escolteu...