Com comunicar conscientment des de l’equitat entre homes i dones, emprar un llenguatge que inclogui totes les persones o fer visible la violència en els mitjans de comunicació són temes que susciten grans debats entre periodistes i comunicadors a Cuba.
Així ho va confirmar un taller celebrat a l’Havana, com a part del projecte ” Programa nacional de capacitació en gènere per a professionals dels mitjans de comunicació”, que coordina la Federació de Dones Cubanes ( FMC ) , amb el suport de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament ( AECID ) i l’organització Mundubat.
“L’objectiu és propiciar que periodistes, comunicadors i comunicadores, persones que treballen amb la imatge o la gràfica i directives i directius disposin dels coneixements necessaris per presentar millors productes comunicatius amb una perspectiva de gènere”, va afirmar Rafaela García Fernández, funcionària de la FMC a càrrec del projecte.
Sota el nom ” Sensibilització i capacitació a grups regionals i provincials”, la trobada, celebrada entre el 4 i el 6 de setembre, va reunir prop de 60 periodistes i comunicadores i comunicadors de la regió occidental de l’illa, que abasta les províncies de l’Havana, Mayabeque, Pinar del Río, Artemisa, Matanzas i el municipi especial d’Illa de la Joventut ( Illa dels Pins ).
Per Maria de los Ángeles Polo, de l’emissora COCO, de la capital cubana, l’experiència va ser útil per haver-li permès reconèixer la necessitat que els temes de gènere siguin transversals a tota la tasca comunicativa.
” Com a periodista que tracto temes culturals em limitava a les temàtiques pròpies del meu sector “, va afirmar Polo. Així doncs, les sessions de treball li van permetre identificar les múltiples connexions dels temes culturals, en el sentit més ampli, en la perspectiva de l’equitat entre homes i dones .
” Explorar com les dones ens reflectim en les obres d’art, com a creadores ” és només un exemple, va explicar Polo.
Entre els temes abordats destaquen les definicions generals sobre gènere, feminisme, diversitat sexua , violència contra dones i nenes, les masculinitats i la vinculació entre les teories de gènere i comunicació , impartits per especialistes d’àmplia experiència .
El projecte de capacitació es va iniciar a l’abril passat amb la realització d’un primer taller per a coordinadores i coordinadors provincials i regionals de la iniciativa per tota l’illa i s’estendrà fins el maig de 2014, quan s’iniciï l’onzena edició de la Trobada Iberoamericana de Gènere i Comunicació.
L’experiència no només està dirigida a la capacitació, sinó que inclou “la realització de productes comunicatius, vídeos clips, documentals i articles per a publicacions impreses com Mujeres o Muchacha”, ha detallat García Fernández a SEMLac.
Com a part de les avaluacions sistemàtiques de l’impacte de les capacitacions i tallers de creació, les enquestes realitzades fins a la data identifiquen, entre els temes més demandats per ambdós sexes, les legislacions cubanes vinculades al gènere i el Pla d’acció de seguiment a la Quarta Conferència de les Nacions Unides sobre la Dona i la violència.
Igualment, periodistes i professionals de la comunicació ” sol · liciten eines pràctiques i recomanacions per incorporar l’enfocament de gènere als productes comunicatius”, ha afegit García Fernández.
En general, es reconeix que el tractament equitatiu de gènere és una assignatura pendent encara en l’àmbit de la comunicació, un primer pas en un camí que encara s’albira llarg.