Catòliques pel Dret a Decidir / Mèxic és una organització sense ànim de lucre, integrada per persones catòliques, que defensa els drets humans de dones i joves, en especial els seus drets sexuals i reproductius, incloent l’accés a l’avortament segur i legal, des d’una perspectiva ètica, catòlica i feminista.
Organitzacions de la societat civil inicien una campanya contra la criminalització de les dones que avorten i demanden a candidates i candidats d’elecció popular accions concretes que garanteixin el dret a decidir de les dones a una maternitat lliure i voluntària.
En el marc del Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, l’Aliança Nacional pel Dret a Decidir llança una campanya en 8 estats de la República per visibilitzar que les dones són tractades com a criminals i són estigmatitzades per voler exercir el seu dret a interrompre un embaràs. La criminalització de l’avortament provoca que les dones es vegin obligades a practicar avortaments clandestins que moltes vegades són insegurs i posen
en risc la seva salut i les seves vides. La campanya serà difosa per mitjans digitals i podrà ser
consultada a www.andar.org.mx
Després que el 2007 la Ciutat de Mèxic va despenalitzar la interrupció de l’embaràs fins les 12 primeres setmanes de gestació, es va venir una onada de reformes per protegir la vida des de la concepció amb la intenció de blindar les constitucions locals d’una possible despenalització. Això no ha canviat les causals legals d’avortament, però sí que ha generat un clima de major persecució a les dones, unit al risc que els siguin negats els serveis de salut reproductiva als que legalment tenen dret.
L’avortament és legal en tot Mèxic en casos de violació sexual i en els estats existeixen altres causals legals d’avortament que varien segons cada la legislació local. La Ciutat de Mèxic és el únic lloc del país on l’avortament està despenalitzat fins a les 12 primeres setmanes de gestació des de 2007. No obstant això, a les dones se les tracta com a criminals quan acudeixen a serveis de salut per complicacions d’avortaments i moltes vegades són denunciades pels propis professionals de salut. En altres casos, se’ls obliga a pagar fiances molt elevades i en
alguns estats en lloc de presó se’ls dóna l ‘”alternativa” de sotmetre a un tractament psicològic integral.
Avui, Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones, l’Aliança Nacional pel Dret a Decidir exigeix ??que s’acabi amb la criminalització de les dones quan exerceixen seu dret a una maternitat lliure i voluntària. Així mateix, fa una crida perquè aquest dia no sigui un aniversari més i serveixi per recordar que hi ha dones subjectes a un procés penal o complint una sentència per haver decidit interrompre un embaràs.
Per això, és urgent que l’Estat reprengui el seu paper de garant i protector dels drets humans perquè les dones puguin exercir amb llibertat el dret que tenen a decidir sobre la seva reproducció i la seva vida. Tal com va assenyalar el Relator Especial de Nacions Unides sobre el Dret a la Salut i com també ha afirmat l’Organització Mundial de la Salut, la criminalització de l’avortament no evita que les dones interrompin l’embaràs; només
implica que ho facin en condicions insegures que posen en risc la seva salut i les seves vides.
La no criminalització hauria de significar, d’una banda, la despenalització de l’avortament fins a les 12 setmanes de gestació i, de l’altra, tal com ho estableix la Convenció sobre l’Eliminació de totes les formes de Discriminació contra les Dones de l’ONU, aplicar una estratègia que inclogui l’accés efectiu a serveis de salut sexual i reproductiva. Aquests serveis han d’incloure: accés a serveis d’avortament assegurances, ia una àmplia varietat de mètodes
anticonceptius, inclosa l’anticoncepció d’emergència, mesures de conscienciació sobre els riscos dels avortaments realitzats en condicions perilloses i campanyes nacionals de sensibilització sobre els drets humans de la dona, dirigides en particular al personal sanitari, de procuració de justícia i també al públic en general.
Els candidats i la candidata a la presidència de la República s’han pronunciat públicament en contra de la criminalització de les dones que avorten. No obstant això, no han fet cap plantejament sobre el que significa la no criminalització de l’avortament, ni quines accions emprendran per evitar-ho. El compromís que han expressat per les dones s’ha de traduir en compromisos concrets que garanteixin els seus drets humans, inclòs el dret a salut reproductiva. Les candidates i candidats a altres llocs d’elecció popular tampoc han estat clars sobre això.
El compromís que han expressat per les dones que aspiren a dirigir aquest país, ha de traduir-se en compromisos concrets que garanteixin els seus drets humans, inclòs el dret a decidir sobre la seva maternitat i a serveis de salut sexual i reproductiva que incloguin interrupció de l’embaràs en el marc de les lleis vigents.
Católicas por el Derecho a Decidir/ México es una organización sin fines de lucro, integrada por personas católicas, que defiende los derechos humanos de mujeres y jóvenes, en especial sus derechos sexuales y reproductivos, incluyendo el acceso al aborto seguro y legal, desde una perspectiva ética, católica y feminista.
Catholics for the Right to Decide/ Mexico is a non profit organization, formed by Catholics, who defend women’s and young people’s human rights, especially their sexual and reproductive rights, including access to safe and legal abortion, from an ethical, Catholic, and feminist perspective.