Thursday 07 November 2024

Thursday 07 November 2024

Biocultura, les emprenedores en primera línia

Pilar Moreno i Julia López

Angeles Parra, la directora, afirma que les dones tenen un paper fonamental en les àrees del saló

És una dona pionera, directora de Biocultura, però Angeles Parra, a més, és fundadora de aquest esdeveniment, que es va iniciar tímidament a Madrid, ara fa quatre dècades, i després a Barcelona i s’ha estès  progressivament a diferents capitals de l’estat. Parra també presideix l’Associació Vida Sana, l’entitat sense ànim de lucre que organitza l’event.  Als seus 63 anys, aquesta dona és una de les persones referent del món ‘bio’ català i estatal. “Si, gairebé tota la meva vida he treballat per l’agroecologia, la salut i pel medi ambient. Sempre he estat una activista social i ecològica”, ens explica, dies abans que Biocultura obri les seves portes, al Palau Sant Jordi del 9 al 12 de maig

La Fira a Barcelona ja compleix trenta anys. Ha plogut molt des dels inicis. Ella recorda els seus anys de lluita per la implantació de l’agroecología, “quan ningú parlava de producció ecològica”. Però aquesta tasca no l’ha fet sola, s’ha envoltat d’un bon equip, i hem volgut saber la seva valoració del paper de les dones emprenedores durant aquests anys. “El paper de les dones ha estat fonamental i principal. Crec que en el nostre sector és on més dones treballen, innoven i produeixen. Estan al front d’empreses, de produccions ecològiques i alimentaries, de ramaderia, d’agricultura… I des de sempre donen valor i qualitat al comerç bio. Lideren sectors com l’alimentació, el benestar, l’estètica i la moda sostenible”.

D’altra banda, només cal consultar per sobre la completíssima programació del saló per adonar-se que elles són la majoria de ponents; de diverses àrees. A aquesta edició com a novetat es podrà gaudir del Festival de Ioga SoulYogui, amb professores com Alicia Beltrán, Laura Tamajón, i Shadya.

Protagonisme d’invitades de molt prestigi

Aquesta edició cal destacar la presència de l’activista i escriptora Carolyn Steel, que participarà amb una ponència magistral a BioCultura el dissabte, 11 de maig.  “La van anar a buscar especialment – subratlla Parra- perquè ha inventat una nova paraula, Sitopia,  que és un concepte que es composa de les paraules “Sitos” (aliment) i “topos” (lloc), i  ens parla d’una alimentació ecològica, local, artesana i més vegetal que animal…”

És admirable la forma de pensar d’aquesta “influencer ecològica”, que proposa una forma diferent de viure, per solucionar molts dels problemes a què s’enfronta ara mateix la humanitat.

Segons explica Pedro Burruezo, co-organitzador del saló i director de Vida Sana, “l’alimentació globalitzada, dominant, significa aprofundir en les cruïlles que provoquen escalfament global, pèrdua de la biodiversitat, concentració del poder a poques mans, problemes sanitaris de tota mena, desertització rural, pèrdua de sobirania alimentària…”

Angels Parra recorda que “fa tres dècades, el moviment bio pràcticament no existia. Ens ho havíem d’inventar tot. Ara, l’etiqueta ecològica està molt ben valorada pel consumidor, però, aleshores, per no haver-hi… no n’hi havia ni certificació. Vam ser nosaltres, Vida Sana, els que vam començar a certificar tenint en compte la manca d’interès de les institucions”. Però, segons ella cal cercar  la qualitat i la excel·lència, “Necessiten una transició a l’agroecología de veritat, és urgent i eficaç”.

“És veritat que al principi -continua explicant Parra- la gent que estava al capdavant de les empreses del sector, dels cultius, etc., era gent molt activista. Avui, la professionalització ha vençut el cor. El sector està capitanejat per una generació de persones que no van viure els principis d’aquesta revolució i que, tot i que valoren el fet de treballar en un univers que crea impactes positius, tenen molt clar que tot això ha de ser rendible i aspiren a tenir uns comptes ben sanejats. La fundadora de Biocutura reconeix que ara troba  a faltar, en certa manera, l’ambient més “rebel” dels orígens, però cal seguir endavant. Segons ella fins ara s’ha aconseguit molt, però “cal actuar i cal actuar ja. BioCultura  pot ser el gran manual del canvi. Polítics, empreses i consumidores han de despertar d’una vegada. És molt urgent”.

Les dones organitzen i dirigeixen moltes àrees

Són moltes les dones que  han assumit un protagonisme especial en diverses àrees del saló. Destaquem per exemple a Susanna Diracano, que és al capdavant d’OrganicFIT, que es realitza per segona vegada, i  que l’any passat va tenir gran èxit d’assistència. Ella recomana al butlletí Vida Sana, que  “cal unir-se amb nosaltres en aquest emocionant viatge cap al benestar integral!”. Diracano, és una innovadora en l’àmbit del fitness i la salut holística, sobretot, de la salut de les dones i convida a participar a tothom, en un programa complet, extraordinari i intens. Amb més de 25 anys d’experiència, és una terapeuta i entrenadora personal compromesa amb guiar els altres cap a un estil de vida més saludable. Com a cofundadora d’OrganicFIT i Diracano Sport & Nutrition, s’ha dedicat a impulsar iniciatives que promoguin la salut integralment, abastant des de la ment fins al cor.

El saló de la cosmètica i la moda, també ha adquirit molta importància des dels seus inicis. Yolanda Muñoz del Águila, experta en aromateràpia, és la responsable de l’espai i activitats d’aquesta àrea. Montse Escutia és altra de les pioneres, experta en producció ecològica, enginyera de professió i professora, que impartirà conferències molt interessants. Cal seguir les seves conferències i tallers.

Segons Parra, també cal destacat l’espai de  les ecofeminsites de l‘Escola de Vandana Shiva. Val la pena, ens comenta, observar a aquest col·lectiu.

La cosmètica ecològica té bona representació

Montse Escutia és una experta reconeguda en el món de l’estètica. Des d’EcoEstÈtica, assenyala: “BioCultura s’ha convertit en un aparador imparable per a noves marques d’estètica. Són dones innovadores, conscients, responsables i molt treballadores”. Escutia afegeix que: “Al principi, eren només dues o tres les empreses de cosmètica ecològica que exposaven a la fira. Però ara ja en són moltes. I la xifra continua creixent. Aquest creixement és una resposta a aquest públic cada cop més ampli que es vol cuidar per dins i per fora”.

D’altra banda cal tenir en compte que a BioCultura, segons Escutia, “només exposen firmes que tenen la certificació corresponent. Cada vegada més consumidores i consumidors es defensen del fraudulent ‘greenwashing’ comprant productes que tinguin una certificació pertinent”, assegura Escutia en la revista Bioeco Actual

Activitats lúdiques per a tothom

Edició rera edició es va avançant en aconseguir que l’espai de la Fira tingui “cero” residus,  seguint els compromís amb la Taula Plàstic Zero de l’Ajuntament de Barcelona i del Pla de Sostenibilitat propi. S’estima que la instal·lació de fonts d’aigua permet estalviar l’ús de 500kg de plàstic durant els dies de la fira. Una gran part de les activitats se centren en la sensibilització “ecològica” adreçada a les i als visitants, empreses expositores i esdeveniments gastronòmics.

Entre les actuacions musicals que cal recordar i apuntar-se a l’agenda trobem l’”ACTE-SUFÍ-CIÈNCIA”, amb música i literatura des de la perifèria, amb Pedro Burruezo & Nur Camerata + Mercè Diago, a les 18,30 h del divendres 10 de maig, a la sala 2. Un espectacle que uneix música i literatura amb belles cançons i emocionants lectures dramatitzades. Basat en la novel·la de Pedro Burruezo “Acte-Sufí-Ciència. Una història de gnòstics, gitanos, irredempts i altres perifèrics”. A la primera part de l’acte, abans del concert, Mercè Diago (l’editora literària de la novel·la) i el seu autor xerraran sobre els diferents personatges que apareixen a la novel·la, les seves peripècies, el seu gnosticisme, els orígens del flamenc, la seva postura davant els perills de l’exposició a productes químics i temàtiques adjacents a la singular història que protagonitza la trama.

Les activitats de caràcter lúdic estan especialment adreçades al públic familiar i infantil. Moltes activitats s’inclouen dins el programa del Festival Infantil MamaTerra: Cal destacar la gimcana familiar “A la recerca del residu zero”, on una sèrie de preguntes condueixen a diferents punts de la fira i als estands d’empreses expositores relacionades amb la reducció de residus; un taller de manualitats on els nens i nenes aprenen a diferenciar els gots de paper que incorporen plàstic dels que estan fets de paper 100%; i una “ruleta de residus” on els participants han d’endevinar a quin contenidor va cadascun dels residus assenyalats a la ruleta. (+info) .

Ecologistes, ecofeministes i producció innovadora a Biocultura, des del dijous 9 de maig fins a diumenge 12 al Palau Sant Jordi de Barcelona.
__________________
+Ínfo i programació   *Fotos de Biocultura, J. López i P. Moreno

Per a +info:  Asociación Vida Sana

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Cristina Clavell relleu de Rosa Pruna a AMFAR

Cristina Clavell de can Clavell de Llinars rellevarà a Rosa Pruna al capdavant de la...

Les dones com a protagonistes al món digital

There are no translations available. El passat 28 de juny un grup de dones periodistes...

Madrid: LLIBRE Presentació de Las lesbianas (no) somos mujeres. En torno a Monique Wittig / La Independent / Notícies gènere

Es presenta* a Madrid el llibre Las lesbianas (no) somos mujeres. En torno a...