Ilustraccio: www.emprendices.com
El juliol del 2013, la Unió Europea (UE) i els Estats Units (EEUU) van iniciar les negociacions per a establir un Tractat de Lliure Comerç, el Partenariat Transatlàntic per al Comerç i la Inversió (TTIP en les seves sigles en anglès). Atès que les barreres aranzelàries entre aquestes dues potències econòmiques no són molt significatives, les negociacions, sota una enorme pressió del gran capital, s’estan centrant en la privatització i en el desmantellament -encara més si és possible- de la protecció laboral, ambiental i social, informa Mónica Vargas, de l’ Observatori del Deute.
El Tractat suposaria una reafirmació del procés de liberalitzacions i privatitzacions que ja està patint la població europea amb les polítiques d’ajustament estructural de la troika, i les conseqüències que es tradueixen en retallades, acomiadaments, pèrdua de drets i de qualitat dels serveis, en posar la rendibilitat econòmica per sobre de tota la resta. Les conseqüències no poden ser altres que l’augment de l’atur i de la precarietat de la població, i de la càrrega per a les classes amb menys ingressos, especialment per a les dones, que solen ser les encarregades de cobrir les cures més bàsiques quan l’Estat es desentén d’elles, fet que aprofundeix una societat patriarcal i desigual.
El TTIP afectarà molts àmbits de la nostra vida: agricultura i alimentació, serveis públics, drets laborals, energia, medicina, sanitat, regulació financera, medi ambient, cultura, etc. S’hi afegeix també un capítol de “protecció de les inversions” ( o sigui dels drets superiors dels inversors) que dificultarà revertir en el futur les polítiques neoliberals que pretenen apuntalar.
Diversos col·lectius i organitzacions s’estàn formant i organitzant a diversos llocs* de l’Estat espanyol per fer front a aquest nou atac neoliberal a les vides de la ciutadania, ja que afectarà a moltes de les lluites existents (PAH, 15M, marees pels Serveis Públics, anti – fracking, polítiques de desenvolupament, preferents, judicis a la Banca, etc.). Igual que els moviments socials a Amèrica Llatina es van unir i van aconseguir aturar l’Àrea de Lliure Comerç de les Amèriques sota el lema “NO AL ALCA”, ara i aquí es volen frenar aquestes negociacions entre la UE i els EUA, i contribuir així a les creixents lluites i mobilitzacions pel canvi en les polítiques europees.
L’objectiu d’aquesta reunió és conèixer les línies bàsiques del Tractat, informar d’allò que s’està fent a nivell estatal i internacional per fer-hi front, i consensuar un pla d’acció per al context local – regional.
*Reunió a la seu de la CONGD (Coordinació Ong de Cooperació de Catalunya), el dia 21 a les 17h