Quatre dies de variades activitats han conformat el XXII Congreso Mundial de Mujeres Periodistas y Escritoras (AMMPE) que s’ha acabat aquest cap de semana a Santiago de Xile.
Isolina Cueli, Rosa Maria Valles de Mexico, Noelia Miranda, moderadora AMMPE Xile, Teresa Carreras de GAMAG Europa, Agnes Umunna Fallah Kamara de Liberia, i Ming-I Ku de Taiwan.
El Congrés, que s’ha celebrat al Centro de Extensión de la Pontifícia Universidad Católica (PUC), va ser inaugurat per la presidenta de la República, Michelle Bachelet, que va criticar la violència de gènere que hi ha a la societat xilena i mundial. Es va comprometre a implementar legislació que protegeixi els drets humans de les dones.
Aquesta és la tercera vegada que el Congrés Mundial d’AMMPE s’ha celebrat a Xile. I en aquest cas ha tingut com a destacats convidats internacionals al periodista argentí Jorge Lanata i a l’actual editora executiva de la BBC World, Sarah Gibson. Lanata va ser criticat per algunes opinions que havia manifestat contra la participación de les dones que van sorprendre a totes les presents.
El Congrés que va ser organitzat per l’ Asociación Nacional de Mujeres Periodistas (ANMP) i la Asociación Mundial de Mujeres Periodistas y Escritoras (AMMPE) ha abordat diverses tematiques com “la influencia de la tecnología”, “Corrupció política i democracia”, “El llegat de Gabriela Mistral”, “Mitjans i estereotips femenins” o bé la cobertura de grans conflictes internacionals des del punt de vista del genere.
Patricia Silva, presidenta AMMPE Xile; Carlos Robles Fraga, ambaixador de l’Estat Espanyol a Xile; Ana de Miguel i Julia Eugenia Martinez, presidenta del congres mundial AMMPE.
Barcelona 2018
Londres, juntament amb Barcelona i Roma organitzaran el XXIII Congrés Mundial de Dones Periodistes i escriptores, a Europa, el 2018.
Un equip presidit per Sarah Gibson, directora executiva de BBC World, per Teresa Carreras, coordinadora de GAMAG EUROPA-Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere (XIDPIC.CAT-XIPVG), i per Patricia Mayorga, periodista i escriptora xilena, autora de “El Cóndor negro” i corresponsal d’ El Mercurio de Xile a Roma i el Vaticà des de 1975, coordinaran l’organització del Congrés.
En el cas de la XIDPIC.CAT-XIPVG la coordinadora sotmetrà a la Junta de l’entitat la possibilitat de continuar en el lideratge d’aquest projecte global.
En un dels panels, Teresa Carreras va presentar al Congrés la idea de GAMAG de treballar per la igualtat als mitjans des dels diversos ámbits de la comunicació: a autoritats audiovisuals, organitzacions, associacions, sindicats, periodistes i investigadores “es necessari -ha dit Teresa Carreras- feminitzar el periodisme i la política per construir una societat més justa. A més de voler ocupar llocs de decisió en la gestió de les empreses periodístiques el que cal es revertir els valors patriarcals en les redaccions i el les famílies”.
GAMAG i GAMAG EUROPE ha de continuar treballant per contrarestar les polítiques masclistes, racistes i xenòfobes amb la intel.ligència de les seves integrants i els mitjans que l’Aliança pugui posar a l’abast de tothom.
La coordinadora de GAMAG EUROPA va confirmar que, malgrat que des de fora el Vell Continent es veu com una regió rica, les més grans desigualtats amb violacions continuades dels drets de les dones, es donen a les zones perifèriques de les grans ciutats europees. I aquesta informació surt poc als mitjans. GAMAG EUROPE s’está constiuïnt com una xarxa de xarxes que vol incidir en els continguts dels mitjans.
Per la seva part, Isolina Cueli, periodista asturiana, membre de la Red Europea de Mujeres Periodista-integrada a GAMAG EUROPA va fer una evolució dels drets de les dones després del franquisme. Ha explicat que “la xarxa va néixer a finals dels anys vuitanta quan el Parlament Europeu (PE) es va adonar que l’abstenció en les eleccions era molt alta. Les institucions van apostar per ajudar al periodisme de gènere que anys després va abandonar a la seva sort i que estem impulsant de nou”.
Cueli ha afegit también que la clau de volta per influir en els continguts ha de ser les i els usuaris. “La millor inversió contra la pobresa és la cultura i la millor informació contra la ignorància és la informació”, ha acabat dient rotunda.
Conclusions
Entre les conclusions que es van fer, destaca “la presencia de les dones periodistas és determinant per a la societat, i sobre tot, per aturar la violencia contra les dones i els femicidis”. La presidenta va anunciar una llei contra la violencia de genere a Xile.
A mes, conclouen en que “La información es fonamental per a la participación ciutadana i el periodismo cumpleix la funció de tenir una democracia sana” i que “El periodismo i els periodistas es troben davantd’una nova paradoxa en haver-hi tanta informació. La de compendre la societat i els problemas que l’afecten”, per aixo “Cal revalorar el compromís etic amb el periodismo i la societat. Sortir al carrer a buscar bones histories i donar veuals que no en tenen”.
Diuen que cal “Reconeixer el treball dels mitjans de comunicacio a Xile per destapar la corrupcio dels politics, les practiques abusives i exigir al Govern més transparencia”.
Tambe recordan que “Les noves tecnologies han de ser utilitzades de forma responsable pels periodistas” i que cal “Despertar el sentit etic de la professio i promoure el reporterisme i el periodismo d’investigació perque els i les joves no es quedin amb la información superficial i assumeixin un sentit crític”.
Mes informacio