Thursday 13 June 2024

Thursday 13 June 2024

L’avortament clandestí és la mort per a moltes dones

 
 
 
Foto: bajoelfuego.blogspot.com.es
 
El dia 28 de setembre, Dia Internacional de la despenalització de l’avortament, hi ha hagut protestes i manifestacions arreu exigint aquest dret.
L’avortament clandestí i la pobresa és la mort per a moltes dones
 

 
Al Brasil les protestes convocades per celebrar el dia Llatinoamericà y Caribeny per la descriminalització i legalització de l’avortament, que van tenir lloc el 28 de Setembre, varen coincidir desgraciadament amb l’enterrament de Jandira Magdalena dos Santos de 27 anys mare de dues nenes, vista per ultima vegada el 26 d’agost quan pujava en un cotxe que l’havia de conduir a una clínica clandestina per avortar. Va morir després de practicar un avortament sense cap tipus de garantia a Rio de Janeiro i les seves restes calcinades varen ser trobades dins d’un vehicle.
 
Al Brasil l’avortament està considerat un tema tabú, que es passa de llarg en els discursos dels principals candidats a les campanyes electorals, evitant posicionar-se, tot i que el conflicte és al carrer fa anys. 
 
El 2010 l’avortament es va incloure al discurs electoral amb forts enfrontaments entre les i els candidats presidencials. En aquestes eleccions de 2014 segons l’opinió de les associacions feministes, s’està passant de llarg, i no s’inclou en el programa dels partits amb candidatures a la presidència. 
 
Fa dotze anys l’ONU va condemnar al Brasil per la mort de Alyne Pimentel, una dona embarassada de sis mesos i de 28 anys d’edat, després d’un pelegrinatge a la recerca d’atenció hospitalària que li va ser negada. 
 
Segons l’economista Víctor Mihessen, “Rio és el quart estat de Brasil amb major nombre de morts maternes després de Sao Paulo, Minas, i Bahia”. Tot i que està millorant la situació encara tenen una mitjana de 79,2 morts per cada 1.000 habitants. 
 
Beatriz Galli d’OAB comenta: “Ja no acceptem que es tracti la mort materna com si el destí de la dona fos una simple fatalitat”.
 
 
Accion global por el aborto
 
 
 
Molt més greu és la situació per a les dones negres, segons el Consejo Estatal para  la Prevención y Control de la Muerte  Materna, moren el doble que les dones blanques i mulates. “Les dones són tractades amb menyspreu, com si el seu destí fos donar a llum amb dolor i sofriment. Quan s’és pobre i negra com Ayne, en els equips de salut el prejudici és molt més gran” segons afirma Angela Freite del Consejo de ‘Estado para los Derechos de la Mujer.
 
L’OMS estima que prop d’un milió d’avortaments es practiquen en clíniques clandestines cada any al Brasil. L’any 2013 van morir 179 dones embarassades a l’estat de Rio (quan la taxa de mortalitat es troba per sobre de 150 ja es considerada molt alta).
 
 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

GRAN BRETANYA – EUROPA: Opinen 4 expertes / La Independent / Notícies gènere

El Centre d’Estudis i Documentació Internacionals a Barcelona (CIDOB) ha entrevistat a 4 expertes (professores...

VII Trobada de dones que transformen el món 2017

Sota un sol primaveral ha finalitzat a Segòvia el VII Encuentro de mujeres que...

Ressorgeixen estereotips sexistes i racistes en la publicitat a Cuba

Modera: Luisa Campuzano. Intervenen, d’esquerra a dreta: Naldy Patricia Rodriguez, Zuleica Romay i Lirians...