Per Redacció AmecoPress
La pandèmia coronavirus que s’estén arreu del món incrementa el risc d’agressió sexual i embarassos no desitjats per dones.
Aquesta és una situació molt preocupant a Llatinoamèrica, Àfrica o Àsia, on la situació d’habitabilitat de gran part de la població és precària i s’enfronta a deficiències prèvies en salut pública i serveis socials, especialment pel que fa a la salut sexual i reproductiva.
A més, segons el fons de població de les Nacions Unides, hi haurà menys accés als anticonceptius per a unes 18.000.000 dones ja amb accés actualment, fet que podria augmentar en més de 600.000 els embarassos no desitjats.
S’afegeixen a les 200.000.000 dones que abans ja no podien evitar embarassos perquè, a causa de diferents tipus de barreres (com la falta d’informació, l’autonomia zero en les seves decisions, barreres culturals o jurídiques, etc.) no els poden utilitzar.
Augment dramàtic de les agressions sexuals en dones, ja que més d’un terç de la població mundial ja ha començat el confinament.
Un seminari sobre “salut sexual i reproductiva i COVID-19”, amb experts d’organitzacions d’Amèrica Llatina i el Carib, en el qual hi va participar l’Aliança per l’Ajuda Solidaria d’Acció, va destacar l’augment dramàtic de les agressions sexuals en dones, ja que més d’un terç de la població mundial va començar el confinament. Al Perú, en tan sols 15 dies de quarantena, hi han hagut 43 violacions de les quals 23 eren, segons les autoritats, són mostres que donen a conèixer el drama que es viu en milers de llars en molts països.
Cal recordar que 16.000.000 d’ adolescents d’edats compreses entre els 15 i els 19 anys i 2.000.000 nenes i adolescents menors de 15 anys, pateixen embarassos forçosos, sobretot a causa de la violència sexual. A Llatinoamèrica, són el Perú, Bolívia i Brasil els països amb més casos de violència sexual, preocupant l’augment de casos entre les nenes i adolescents. Atès que els mecanismes de detecció d’abús ara estan treballant pitjor, i fins i tot no funciona, els números podrien ser més alts.
Dia Mundial de la salut
Amb motiu del dia mundial de la salut, que aquest any ha tingut lloc enmig d’una crisi de salut global sense precedents, Aliança per a l’Ajuda Solidària d’Acció, que treballa en diversos països en suport de la cura de la salut sexual i reproductiva, subratlla la necessitat de mantenir els dos serveis d’atenció a les dones i nenes que són agredides sexualment, com a mesures protectores per les que estan en risc i en la implementació de campanyes de prevenció amb participació de la societat en el seu conjunt. També és necessari per garantir l’accés a l’anticoncepció que impedeix embarassos no desitjats i possibles infeccions de transmissió sexual.
En el cas d’anticonceptius, les existències que tenen en alguns països són escasses i la seva adquisició en el moment es ara limitat a causa de restriccions, i de les xarxes comercials internacionals amb el tancament de vols i ports d’arribada de productes. D’altra banda, almenys tres fàbriques d’aquest tipus de productes a l’Àfrica i l’Índia han tancat les seves plantes de producció anticonceptiva. Per aquest motiu milions de dones es trobaran afectades si no poden accedir aquests tractaments o dispositius. Es imprescindible que es prenguin les mesures preventives perquè aquesta atenció sociosanitària sigui essencial en els pròxims tres mesos.
Un altre aspecte clau és la salut de les dones embarassades. S’estima que gairebé 800 dones moren a tot el món cada dia a partir de causes relacionades amb l’embaràs que podrien haver evitat. Els experts recomanen que en aquest moment, tots han de seguir rebent atenció mèdica prèvia i postpart, però aconsellen que l’atenció sigui a través de la telemedicina o el telèfon, el que significa l’esforç en els serveis de salut en molts països en desenvolupament que necessiten suport extern perquè aquestes xifres de morts no augmentin.
Objectius de desenvolupament sostenible
Davant d’aquesta situació, Aliança per l’Ajuda Solidaria d’Acció, en un moment en què es promociona des d’alguns estats una tornada al proteccionisme intern, demana a les autoritats i a la ciutadania que no oblidin el compromís internacional adoptat en el punt 3 dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) que implica cara al 2030, dos objectius molt clars en termes de salut sexual i reproductiva: Reduir la mort materna a menys de 70 per 100.000 naixements vius; i garantir l’accés universal als serveis de salut sexual i reproductiva, incloent-hi la planificació familiar, la informació i l’educació, i la integració de la salut reproductiva en les estratègies i els programes nacionals.