El Govern ha aprovat aquesta setmana el Pla estratègic de polítiques de dones 2012-2015, que defineix les línies de treball i les directrius que han d’orientar l’activitat dels poders públics catalans cap a la igualtat efectiva de dones i homes. Aquest pla ha estat la darrera tasca feta per Montse Gatell i Nuria Balada com a Presidenta i Directora de l’ICD, respectivament, abans de les eleccions avançades del 25 de novembre
Els objectius del pla són fer més eficaces les polítiques i actuacions governamentals incorporant la perspectiva de gènere, assolir la igualtat efectiva de dones i homes, i prevenir i actuar contra la violència masclista per aconseguir eradicar-la definitivament.
Aquest Pla és el setè a Catalunya i vol avançar en la transversalització de la perspectiva de gènere i la posada en marxa de mesures per assolir-la, alhora que continua apostant per les mesures d’acció positiva. Incorpora els avenços legislatius que, en aquest camp, han tingut lloc en els darrers anys, com ara la Llei 5/2008, del dret de les dones a eradicar la violència masclista, l’Estatut d’autonomia de Catalunya, i la Llei orgànica 3/2007, per a la igualtat efectiva de dones i homes.
Qui l’ha d’aplicar?
Els departaments del Govern són els encarregats de concretar les actuacions a desenvolupar per assolir aquests canvis socials a través dels seus plans operatius. Es tracta, per tant, d’una estratègia de treball dual. D’una banda, les polítiques transversals d’igualtat, a través del desenvolupament de la incorporació de la perspectiva de gènere a les polítiques públiques catalanes. I, de l’altra, les polítiques específiques d’igualtat establertes als programes operatius departamentals.
Amb l’aplicació d’aquest pla es volen augmentar les accions encaminades a aconseguir la plena igualtat entre dones i homes al conjunt de la societat catalana, en tots els àmbits i sectors. També incrementar el valor i la visibilització de l’emprenedoria, la carrera professional i el talent femení al mercat de treball. Tanmateix es vol millorar la coordinació interdepartamental i la cooperació interinstitucional en l’àmbit de la promoció de la igualtat entre dones i homes i millorar els mecanismes per prevenir, detectar i eradicar la violència masclista.
Major igualtat equival a font de creixement econòmic
El pla constata que en els darrers anys no s’han observat gaire avenços en la representació de les dones pel que fa a la presa de decisions polítiques, econòmiques, socials i culturals, i que aquesta poca presència suposa una pèrdua del talent femení. Actualment únicament hi ha un 14% d’alcaldesses a Catalunya. Les dones representen un 33,3% del Consell General del Poder Judicial i als consells d’administració de l’IBEX 35 únicament hi ha un 11% de conselleres i un 8% de vicepresidentes. Segons un estudi realitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona, el cost econòmic de la pèrdua del talent femení, se situa al voltant dels 1.000 milions d’euros a l’any, l’equivalent a l’1% del PIB.