Tuesday 02 July 2024

Tuesday 02 July 2024

Compartir

Andrea M. Ghez, Premi Nobel de Física 2020

  

La quarta dona que obté un Nobel de Física: «La forma de ‘veure’ un forat negre, és observar l’efecte que té sobre els objectes que estan al seu voltant”.

“Els investigadors Roger Penrose, Reinhard Genzel i Andrea M. Ghez han guanyat el Premi Nobel de Física 2020 pels seus descobriments astrofísics sobre els forats negres i la seva relació amb la Teoria de la Relativitat, i per trobar en el centre de la Via Làctia un d’ells”, va anunciar la Reial Acadèmia de les Ciències Sueca a Estocolm.

 

 

-nobel-fisica

 

 

Andrea Mia Ghez (Nova York, 1965) és la quarta dona en la història a aconseguir el Nobel de Física. Ghez és astrònoma i professora al Departament de Física i Astronomia de la Universitat de Califòrnia (Los Angeles, UCLA). Es va llicenciar en Física a l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) el 1987, i es va doctorar a l’Institut de Tecnologia de Califòrnia (CALTECH) el 1992.

Andrea M. Ghez ha guanyat el Premi Nobel de Física 2020 per la seva troballa, juntament amb Reinhard Genzel, de l’forat negre supermassiu de centre de la nostra galàxia. Aquest Nobel de Física està compartit també pel físic matemàtic britànic Roger Penrose, «pel descobriment que la formació de forats negres és una predicció sòlida de la Teoria General de la Relativitat».

 

Investigant la Via Làctia

Andrea M. Ghez ha liderat, durant gairebé tres dècades, un equip d’astrònoms que han cartografiat amb precisió el centre de la nostra Via Làctia amb equips cada vegada més refinats, intentant descobrir que s’amaga darrere d’aquest indesxifrable pols estel·lar.

Usant l’alta resolució en l’infraroig del Telescopi Keck, Ghez i els seus col·legues han estat capaços d’observar el centre fosc de la nostra galàxia, descobrint que hi ha moltes estrelles descrivint òrbites el·líptiques al voltant de l’forat negre.

La seva recerca actual implica l’ús de tècniques d’alta resolució espacial en imatges, com l’òptica adaptativa i els Telescopis Keck, per estudiar les regions de la formació estel·lar i el forat negre supermassiu al centre de la Via Làctia conegut com Sagitari A *. També usa la cinemàtica de les estrelles a prop de el centre de la galàxia com una prova per investigar aquesta regió.

Paral·lelament, l’astrofísic alemany Reinhard Genzel, de l’Institut Max Planck de Física Extraterrestre a Garching (Alemanya) i professor titular de la Universitat de Califòrnia, Berkeley, EUA, investigava el mateix amb el seu equip.

Així tots dos grups van arribar a la mateixa conclusió: hi ha un objecte invisible i extremadament massiu al centre de la Via Làctia al voltant de el qual giren les estrelles de forma vertiginosa. La millor evidència que tenim que un forat negre supermassiu domina el centre de la nostra galàxia.

 

Premis i guardons

Andrea M. Ghez és membre de l’Acadèmia Nacional de Ciències i de l’Acadèmia Americana d’Arts i Ciències dels Estats Units.

Ha rebut diversos premis i distincions com el Premi Annie J. Cannon en Astronomia (1994), el Premi Packard Packard (1996), el Premi Newton Lacy Pierce en Astronomia de l’American Astronomical Society (1998), el Premi Sackler ( 2004), i el Premi Crafoord en Astronomia per la Real Acadèmia de les Ciències de Suècia (2012),

També el Gold Shield Alumnae d’UCLA, el Amelia Earhart Award, el National Science Foundation Young Investigator Award, i el Maria Goeppert-Mayer Award.

Va rebre una Beca MacArthur en 2008, l’Escut d’Or a l’Excel·lència Acadèmica en 2004, i The Bakerian Lecture el 2015.

El 2004, la revista ‘Discover’ la va incloure en el top 20 dels científics als Estats Units que han demostrat un alt grau de comprensió en els seus respectius camps.

 

Declaracions d’Andrea M. Ghez

Poc després de rebre la notícia del Premi Nobel, Ghez va declarar: “Espero poder inspirar a altres joves en aquest camp. És un àmbit molt plaent si t’apassiona la ciència: aquí hi ha molt a fer ».

Està convençuda que “és molt important convèncer la generació més jove que la seva capacitat de qüestionar i pensar és crucial per al futur de l’món”.

La científica vol que les joves s’adonin que en el camp de la ciència també tenen un lloc. En aquest intent va escriure, el 1995 al costat de Judith Love Cohen, ‘You Ca Be a Woman Astronomer’ (Tu també pots ser una astrònoma).

Forats negres

Sobre els forats negres diu que «és molt difícil definir un forat negre. Les lleis de la física sobre un forat negre són tan diferents de les de la Terra que no intueixes què estàs buscant ».

«Puc pensar-hi matemàticament, de manera abstracta, però formar una imatge és molt difícil, perquè l’espai i el temps es barregen. La forma de ‘veure’ un forat negre, ja que no són visibles, és observar l’efecte que té sobre els objectes que estan al seu voltant “.

 

Poques dones als Premis Nobel de Física

Premi Nobel de Física 2020 juntament amb Reinhard Genzel i Roger Penrose.

En els 120 anys que es porten lliurant aquests guardons, només quatre dones han rebut el Nobel de Física:

El 2018, el Premi Nobel de Física va ser per a la científica canadenca Donna Strickland, que el va compartir amb Gérard Mourou i Arthur Ashkin. Es va concedir pel seu mètode per generar els polsos de làser més curts i intensos creats per la humanitat, i que s’utilitzen en operacions d’oftalmologia, entre altres aplicacions.

El 1963, Maria Goeppert-Mayer, física teòrica nord-americà d’origen alemany, el va guanyar juntament amb Eugene Paul Wigner i Johannes Hans Jensen, «per les seves contribucions a la teoria de l’nucli atòmic i les partícules elementals, particularment a través de la descoberta i aplicació de principis fonamentals de simetria ».

El 1903, Marie Curie, científica polonès-francesa, va ser premiada per les seves troballes sobre la radiació.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat espanyol: ‘Mujer de frontera’ / La Independent / Notícies Gènere

Per Redacció AmecoPress Una història de superació i de lliurament, la d’una dona que va...

Anna Berga, secretària general de la URL, nova presidenta de la Comissió de Dona i Ciència del CIC

El Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) ha nomenat Anna Berga, secretària general de la...

València: acció global contra la violència contra les xiquetes i dones

El 14 de febrer es farà una acción global contra la violència contra les...