Escrit a una “bombacha”
Publicat en castellà a Comunicar Igualdad
Enmig d’un sol aclaparador, molta creativitat i energia, i la presència de sectors populars, va ser anunciada formalment ahir a Plaza de Mayo la Campanya Nacional contra les Violències vers les Dones, convocada per organitzacions de la societat civil de tot el país. La campanya sorgeix de la manca d’atenció cap al tema observada per les integrants de les organitzacions en els territoris i es proposa tant sensibilitzar socialment sobre la violència de gènere com incidir políticament per a la implementació de polítiques públiques sobre el tema.
Detall “bombacha”
“La campanya va sorgir fa diversos mesos per iniciativa de les organitzacions que treballem en els barris i veiem com manca resposta per a molts problemes vinculats a violència. Vèiem molts límits per les accions de cadascuna i vam començar a pensar en muntar un grup més gran per articular accions “explica Maisa Bascuas.
La Plaza de Mayo mostrava aquesta diversitat. Dones de diversos sectors socials i polítics, moltes acompanyades per fills i companys, confluint en el muntatge de múltiples activitats que convocaven a la participació a les persones que la travessaven. “Bombachas” de paper amb lemes antidiscriminatoris omplien de colors com banderins el lloc, al costat de la Pirámide de Mayo una carpa acollia la ràdio oberta, i al voltant es van disseminar jocs i instal·lacions: creus per reflexionar sobre els feminicidis (altres creus una mica més lluny recorden a alguns dels soldats morts a Malvines), la Rayuela de l’Alliberament, exposició fotogràfica sobre l’explotació sexual de dones i la trata de persones, circuits de violència per recórrer i complir, i jocs tant per entretenir a nenes i nens com perquè les persones adultes reflexionin sobre la criança sexista.
L’objectiu de sensibilitzar vianants sobre la violència s’anava complint a través de reflexions i sensacions mentre des de la ràdio oberta arribaven els conceptes. “A partir de l’augment de la militarització també es va incrementar la violència de gènere -va explicar una hondurenya entrevistada per Claudia Korol i altres integrants de la Campanya-. Actualment hi ha un feminicidi cada 18 hores a Hondures. És una xifra gairebé de pobles en guerra. Això ens mostra la profunda relació entre el sistema capitalista, el patriarcat i el militarisme, tant regular com irregular. “
La Campanya -convocada per Arde Pandora, Aukasisa Flores Guerreras, Casa de la Mujer Azucena Villaflor, COB La Brecha, Colectiva Feminista Las Furiosas, Colectivo de Varones Antipatriarcales, Conurbanas, Debocaenboca Acciones Feministas, Desde el Pie, Equipo de Educación Popular Pañuelos en Rebeldía, Federación de Organizaciones de Base (FOB), Frente Nacional Pueblo Unido, Movimiento Popular La Dignidad, Movimiento Tupaj Katari, Movimiento Justicia y Libertad, MTD Esteban Echeverría, MTR 12 de abril, Movimiento Darío Santillán FPDS Capital i MTD Anibal Verón– es va proposar 10 objectius que van des de la petició de cessament de la discriminació i violència cap a les dones i l’aplicació efectiva i amb pressupost de la Llei 26485 de Violència de Gènere, l’aprovació del projecte de llei d’interrupció de l’embaràs de la Campanya Nacional pel Dret l’Avortament, la capacitació sobre el tema i la convocatòria als homes com aliats en la lluita contra la violència, fins la denúncia als mitjans de comunicació sexistes.
“La nostra idea és parlar i reflexionar sobre els diferents tipus de violència i omplir la llei de contingut” diu Bascuas. Per això, una de les activitats proposades consistia en demanar a les persones que passaven que seleccionessin l’àmbit en que creien que podien exercir els diferents tipus de violència. Se’ls donava un cercle que representava a la violència física, verbal, institucional, mediàtica, o indirecta, entre altres, i podien triar per ubicar en catorze àmbits dibuixats en un panell. Entre d’altres: la publicitat, l’escola, l’oficina i / o el centre de salut.
El “bombachazo” de banderoles amb el que van envair la plaça també proposava una reflexió sobre les violències, la seva diversitat i sentits. “La bombacha representa l’espai més íntim de les dones i creiem que per poder acabar amb el masclisme hem de poder assumir que el que ens passa en el personal, en el privat, no és un problema individual, sinó que és un problema comú de tota la societat, un problema polític-assenyalen les organitzadores-. I per combatre totes aquestes formes de violència hem de poder instal·lar en l’agenda pública, hem de poder parlar-ne. La bombacha és un símbol important perquè expressa la nostra voluntat, que ens és treta en actes de violència. Nosaltres no podem permetre que ens baixin la bombacha, ni a nosaltres ni a cap dona. ¡Nosaltres triem quan ens la treiem! “
Durant el mes de novembre, la Campanya portarà a cada barri del conurbano on militen i treballen les organitzacions i el 25 de novembre es realitzarà segurament una altra activitat en commemoració del Dia Internacional de la No Violència envers les Dones.