Tuesday 08 October 2024

Tuesday 08 October 2024

Aguascalientes limita a sis setmanes l’accés a l’avortament, i altres excepcions del 193. Què vol dir?

Per Sara Lovera. SemMexic

Aguascalientes va aprovar una reforma al Codi Penal estatal que redueix de 12 a 6 setmanes de gestació el límit per accedir a la interrupció legal de l’embaràs. És insostenible des del punt de vista científic o bioètic i fins i tot religiós. Un seriós intent de tornar a criminalitzar l’avortament, llevat d’excepcions per salut i imprudència.

La disposició del Congrés d’Aguascalientes per reduir de 12 a 6 setmanes el límit per interrompre un embaràs és insostenible des del punt de vista científic o bioètic i fins i tot religiós. És una regressió dels drets humans de les dones, sosté la ginecologia moderna perquè la majoria de dones no estan segures del seu embaràs al cap de 6 setmanes. Si aquest és el límit, ja no tindrien temps de prendre una decisió conscient, afirma l’Associació Americana de l’Embaràs.

Com es va determinar el termini de 12 setmanes per a la interrupció legal de l’embaràs?

Dones Catòliques pel dret a decidir han argumentat que el límit de 12 setmanes no és caprici, sinó que es va originar en la lectura dels pares de l’església.

Sant Agustí i Sant Tomàs d’Aquino van donar la clau per a aquest límit bioètic perquè aquests dos filòsofs van sostenir que l’ànima no entra en el fetus fins als 90 dies de la gestació.

Des del punt de vista científic i jurídic, Jorge Carpizo, exrector de la UNAM, va afirmar que les 12 setmanes s’estableixen pel fet que fins aquell període un fetus no ha desenvolupat l’escorça cerebral.

«Dins aquest lapse l’embrió no és un individu biològic caracteritzat, ni una persona, tampoc un ésser humà. L’embrió no té les condicions que particularitzen l’ésser humà, en virtut que no té les estructures, les connexions i les funcions nervioses necessàries per a això i, per descomptat, és incapaç de patir o de gaudir. Biològicament, no se’l pot considerar un ésser humà».

Avui la decisió del Congrés, diu l’exdiputada Martha Tagle, fa inviable el que s’ha avançat, perquè la reducció a 6 setmanes fa gairebé impossible accedir a aquest dret perquè per notar i confirmar un embaràs passen almenys 4 setmanes.

Foto: Karla Barba / El Sol del Centro

Pel que fa a calcular l’embaràs, és difícil saber exactament quan es va produir l’ovulació, per això l’embaràs sempre es determina a partir del primer dia del seu darrer període menstrual (LMP).

La doctora Jen Villavicencio, una ginecoobstetra que fa conferències a la Universitat de Medicina de Michigan i també és integrant del Col·legi Americà d’Obstetres i Ginecòlegs, va assenyalar fa dos anys -en el context de la reducció a sis setmanes a Texas- que entre 45 i 49 per cent dels embarassos no són planejats.

Què implica la reforma sobre l’avortament que va aprovar Aguascalientes?

A més de reduir el nombre de setmanes de gestació en què es podria accedir a l’avortament a l’Aguascalientes, la iniciativa presentada davant del Congrés local en matèria d’interrupció de l’embaràs també fa modificacions a les causals per avortar:

Elimina les causals de risc a la vida i la salut.
Demana que en casos d’alteracions genètiques dos metges certifiquin la gravetat per donar autorització
Elimina la causal imprudencial, avortament accidental i en crea una nova sobre avortament espontani en què dos metges han de certificar que va ser espontani i no provocat.

D’acord amb l’advocada Nilde Molre, això és impossible de corroborar perquè no hi ha proves de laboratori, químiques o físiques en les quals es pugui determinar aquesta situació.

Marcha en CDMX a favor del aborto. | Foto: Andrea Murcia Monsivais / Cuartoscuro.com

Els avortaments espontanis, accidentals i induïts tenen les mateixes característiques.

“Això posa en risc de criminalització totes les persones amb possibilitat de gestar però especialment nenes, adolescents, persones amb discapacitat, persones indígenes, de baixos recursos”, assenyala l’advocada.

La reforma al Codi Penal va ser presentada per 20 dels 27 legisladors, entre ells integrants del PA, PRI, PRD, Morena i el PVEM, mentre que una llei “per a la protecció de la vida” va ser enviada per Teresa Jiménez.

Van passar vuit mesos perquè el pla del govern de la panista Teresa Jiménez per impulsar una contrareforma a la despenalització de l’avortament a Aguascalientes es pogués concretar.

“És un retrocés cap als drets ja guanyats i lluitats per nosaltres, aquesta iniciativa de fet és pitjor que el que teníem abans a la Llei. Es buscaran les mesures legals ja que el Congrés no entén de diàlegs, novament anirem a la Cort”, diu Angélica Contreras, integrant de l’organització civil Cultivando Género.

La despenalització de la interrupció de l’embaràs en aquest estat va tenir lloc les primeres setmanes de desembre del 2023, quan vuit integrants del Legislatiu van votar –en secret– per avalar el canvi de llei que, a l’agost d’aquell any, la Suprema Cort de Justícia de la Nació (SCJN) els havia obligat a fer després d’un procés d’empara impulsat per quatre organitzacions locals, entre les quals: Cultivando Género i el Grupo de Información en Reproducción Escogida (GIRE).

Pressionada per grups conservadors i d’ultradreta –bastió electoral d’Acción Nacional–, la mandatària va reprovar el fet dies després de l’aprovació. Després, en un vídeo on apareixia amb integrants de la bancada del PAN al Congrés, va anunciar un pla legislatiu per combatre el canvi de llei.

Foto: Karla Barba / El Sol del Centro

“El Govern de l’estat, i personalment com a governadora d’Aguascalientes, som provida. Nosaltres no podem obligar els metges a practicar cap avortament, malgrat que la Suprema Cort ha resolt que passi alguna situació al Congrés”, va dir llavors la governadora.

La llei no obliga cap personal mèdic a fer interrupcions de l’embaràs, però sí que obliga l’Estat a comptar amb especialistes que el puguin fer.

Jiménez mai no s’ha reunit amb grups feministes, però sí que ho ha fet, per exemple, amb el Frente Nacional para la Familia, amb qui fins i tot ha signat acords de política pública.

A partir de l’entrada en vigor de la reforma, tota dona o persona gestant que decideixi concloure amb el seu embaràs després de les sis setmanes serà castigada amb presó entre 3 i 6 mesos i el pagament de 500 a 1000 dies de multa. La sanció per al personal mèdic que el practiqui és més gran: de 6 a 1 any de presó i de mil 500 a 2 mil dies de multa.

La reforma no només sanciona les dones que per decisió pròpia decideixin avortar, sinó també aquelles que ho facin de forma involuntària, ja que s’estén la sanció penal per a les que cometin avortament de forma culposa, és a dir, de forma espontània o per algun tema de salut.

I posa un obstacle més: dos metges especialistes diagnosticaran si hi ha “raó suficient per determinar que l’avortament va ser espontani o que el producte presenta alteracions genètiques”.

La proposta de reforma al Codi Penal va arribar al Congrés tot just el 23 d’agost passat, el mateix dia va ser derivada a la Comissió de Justícia, presidida pel també panista Luis Enrique García López, investigat per un desfalc milionari al Congrés, revelat en una investigació periodística el 2021.

Protesta al Palau Legislatiu d’Aguascalientes contra la reducció de setmanes per a la interrupció legal de l’embaràs. | Foto: Karla Barba / El Sol del Centre

“El dret d’una dona a decidir sobre el cos, encara que essencial, no es considera absolut en tots els casos. Aquest dret s’ha d’equilibrar amb altres drets igualment importants, com el dret a la vida”, assenyalava la iniciativa, que inclou arguments sense aval científic, com que les dones que decideixen avortar pateixen “trastorns psiquiàtrics com a resposta a una desregulació emocional”.

Afegeix que Aguascalientes és “el primer estat familiarment sostenible al país”, encara que l’entitat ha ocupat els primers llocs al país en casos relacionats amb violència intrafamiliar i contra les dones.

Angélica Contreras, de Cultivando Género, explica que després de la despenalització almenys 70 dones i persones gestants van accedir a l’avortament segur a clíniques de l’estat. L’organització també va percebre menys temor a demanar informes, però el sistema de salut local va continuar obstaculitzant l’accés a la interrupció i amb les organitzacions socials que el van promoure el govern va tancar completament el diàleg.

“El que vam veure va ser un canvi en l’ànim de les persones, el problema va ser que això no es va veure reflectit en els serveis d’atenció, perquè si bé hi ha aliades dins d’aquests sistemes, altres persones van buscar sobretot obstaculitzar a partir de, per exemple, dir’ls-hi que havia de passar el seu cas al Comitè d’Avortament perquè aquest avalués i pogués decidir si sí o si no podia procedir, això a més de qüestionar-ne la decisió, retarda el procediment en tornar-lo un tema burocràtic, i llavors ja havia passat la temporalitat permesa, que és de 12 setmanes. Amb la reforma serà pitjor perquè criminalitza encara més”.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Exige RIPVG justicia para mujeres periodistas víctimas de violencia en Chile

Pronunciamiento RIPVG La Red Internacional de Periodistas con Visión de Género (RIPVG) expresa su preocupación...

logoReImaginat2013

(RE)IMAGINA’T 2014, Fem un espot no sexista! / La Independent / Notícies gènere

Obertes les inscripcions per al (RE)IMAGINA’T 2014 Un concurs per a l’elaboració d’un guió d’un...

Segell de gènere, premi en lloc d’obligació

El govern bolivià ha disposat una mesura que és un reconeixement per a les empreses...