La “VI trobada de la la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere” (RIPVG sigles en castellà), que es va dur a terme els dies 15,16 i 17 d’abril al Saló d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC) i a la Universitat Pompeu Fabra (UPF) va comptar amb la presència de l’Alcaldessa de Barcelona Ada Colau
La Trobada bianual té com objectiu denunciar les situacions de violació dels Drets Humans en general, però especialmente els que pertoquen directamente a les dones. Es denuncia també la invisibilitat del treball femení, la feminització de la pobresa al món, el dret a viure en pau i sense violències, els drets de les periodistes i la seva discriminació en els mitjans de comunicació. Ademés s’aporten treballs sobre aquests temes realitzats en cada territorio.
L’acaldessa de Barcelona, Ada Colau, en format reunió-entrevista, s’ha reunit, en el saló de’actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, amb les periodistes que assisteixen a aquesta Trobada que procedeixen de 22 païssos diferents. Durant aquesta reunió s’han compartit experiencies i opinions sobre la situació de la dona en el món i la seva pròpia experiència com alcaldessa de Barcelona.
L’alcaldessa ha posat de manifest que en el periodisme, dominat pels homes, hi han moltissimes dones molt vàlides. “Encara que sembla que Barcelona és una ciutat avançada i combatent, han hagut de passar 40 anys desprès de la democràcia perque una dona sigui la seva alcaldesa, feminista i representant d’un govern amb conviccions feministas que vol una Barcelona més justa, amable, sostenible i innovadora. La politica es feminitza no només perque hi hagi dones en els llocs de decisió, sino per tractar de canviar la manera de fer politica”.
“Per concretar, pensem que la politica de gènere a Barcelona no ha ser només sectorial, ha ser estructural de govern transversal que treballa amb totes les àrees, principalment la económica. Hem de revisar i processar per incorporar la igualtat real com a requisit, per això treballem amb el presupost per intentar que el proper any es pugui implementar contractació pública”, diu convençuda.
Ada Colau afirma que la violència masclista és un problema de primer ordre. Recordem que des de principis d’any han estat assassinades 15 dones a Espanya, una ahir mateix en una població propera a Barcelona. “Se sent una barreja de ràbia i tristesa cada cop que es coneix un assassinat. La politica contra això ha que ser global. L’estat espanyol lluny d’avançar en aquestes politiques, ha anat enrera”, reflexiona l’alcaldessa.
Ha donat algunes dades sobre la violència de gènere: En el 2014 hi va haver 4.700 denuncies en el jutjat per lesions; el 30% de dones de Barcelona ‘hem’ viscut alguna agressió masclista greu al llarg de la vida. “Varem fer una campanya comunicativa, que volem que tingui continuitat, d’interpelació directa a la ciutadania perque rebutgi les violències masclistes. S’ha doblat el pressupost per l’atenció directa a les afectades i s’han millorat les condicions del personal que atén a aquestes dones. Cal treballar més en els processos d’acompanyament”.
“Traballem en la prevenció de la violència de gènere mitjançant els joves, en campanyes constants de prevenció a les festes populars, aquest tema de manera explícita; en l’oci nocturn, en juguets sexistes (blaus pels nens i roses per les nenes), en bulling, discriminació…Tractem de combatre la femització de la pobresa. Les dones ténen quatre vegades més risc de caure en la pobresa que els homes, volem ajudar a prosperar els serveis del tercer sector i traballem en contra de la precarietat del sector del turisme (camareres d’habitacions, dones de neteja), amb sindicats i empreses.
Ada Colau afirma que el tema de la prostitució, tràfic i trata de persones és de competència estatal donat que són xarxes internacionals les que exploten aquest negoci. “Mentre no es resolgui aquest tema cal assegurar la seva higiene i salut”.
Amb respecte a les persones refugiats que Europa rebutja, diu que a Barcelona s’ha aixecat la veu des del primer día en contra de la Unió Europea (UE). “A l’Ajuntament farem tot el que podem, voler fer el màxim possible, també traballant en xarxa amb altres municipis. Estem per la politica de quotidianitat, de proximitat. No volem mirar cap un altra banda. A Barcelona ens declarem ciutat refugi, d’acollida, de cures. L’estat espanyol es va comprometre a acollir a més de set mil i només n’ha acollit a 17.”
En el torn de preguntes que ha seguit a la seva intervenció se li ha preguntat si havía notat el canvi en ser la primera dona alcaldessa, sobre les i els captaires que estàn al carrer, els horaris compatibles amb les necessitats de les dones, sobre les politiques amb les persones refugiades, la conciliació, la prostitució, la sostenibilitat, la gestió de la televisió pública, la cura de les persones grans a casa seva, els atacs dels que ha estat objecte i sobre el paper de les dones periodistes que accedeixen a espais de poder.
Acompanyaven a l’ alcadesa a la taula, la presidenta de la Xarxa Internacional de Periodistes i Comunicadores de Catalunya (XIDPIC.CAT),Montserrat Minobis i Marc Vidal, vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya.