Friday 08 November 2024

Friday 08 November 2024

Un film inspirat en un corrido retrata la crisi de feminicidis en el nord de Mèxic

Per Redacció SemMéxico

La pel·lícula mexicana ‘El Desfavor’ retrata la crisi de feminicidis en el nord del país. El 25 de novembre es realitzarà una funció especial de la pel·lícula a Saltillo, Coahuila Inspirada en ‘Rosita Alvirez’, un corrido sobre l’assassinat d’una dona per raons de gènere, expliquen el director Gabriel Ramos, i el productor executiu, Armando Castellano.

Ramos va detallar que la cinta busca «portar a l’actualitat» la història del feminicidi de Rosita Alvirez que va passar el 1900 a la ciutat de Saltillo, capital de l’estat de Coahuila, perquè aquests críms persisteixen i van en augment.

«El corrido té més de 100 anys i és lamentable que tinguem gairebé 11 feminicidis diaris a Mèxic(…) és inacceptable», va assenyalar el també periodista.

Castellano va agregar que si la pel·lícula li pot canviar la vida a una dona víctima de violència o portar a la reflexió, l’objectiu estarà reeixit.

«Crec que mai és suficient el tractar d’assenyalar i atendre aquest problema», va dir el director general del diari Vanguardia.

El productor executiu va advertir que no sols la xifra de feminicidis al país s’incrementa cada vegada més, sinó que també es tendeix a normalitzar la violència i discriminació en contra de les dones, per la qual cosa urgeix prendre accions.

«Ha d’haver-hi una manera de visibilitzar tots aquests casos», va indicar Castella.

De gener a setembre d’enguany a Mèxic s’han registrat 598 feminicidis i 2.026 homicidis dolosos de dones, una mitjana de 10 assassinades al dia, segons xifres del Secretariat Executiu del Sistema Nacional de Seguretat Pública (SESNSP).

Una aposta independent

La pel·lícula es va filmar en el centre històric de Saltillo, en llocs com la Fonda La Glòria, les escalinates de Santa Anita, la Catedral, l’Albareda i la Universitat Carolina, perquè també es busca descentralitzar el cinema a Mèxic i, alhora, impulsar el turisme a la regió, va agregar el director.

Ramos va indicar que el cost de la producció va ser de 12 milions de pesos mexicans (uns 600.000 dòlars), però no es va rebre cap suport, per la qual cosa és un projecte totalment independent, a banda que un 90% de les persones que van participar són de Saltillo i de Coahuila.

Castellano va apuntar que l’aposta va ser desenvolupar el projecte en Coahuila per a descentralitzar el cinema, generar ocupacions locals, així com promoure l’estat.

La cinta que és coproduïda pel diari Vanguardia i la Universitat Carolina, amb les actuacions centrals de Vico Escorcia, Joshua Okamoto i Guillermo Alonso.

El productor executiu va comentar que en el marc del 50 aniversari del diari el 2025 van buscar nous formats per a ampliar les possibilitats de continuar narrant històries d’interès i impacte en la societat.

El pròxim 25 de novembre es realitzarà una funció especial de la pel·lícula a Saltillo, encara que l’objectiu és que vagi als diferents festivals a Mèxic i l’estranger abans de la seva estrena a la cartellera l’any que ve.
La cinta a més compta amb la musicalització d’Arturo Rodríguez, qui va col·laborar a ‘Megalòpoli’ del reconegut director Francis Ford Coppola.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

El burca com a excusa

OPINIÓ Vaig anar a una conferència de Wassyla Tamzali i agraeixo profundament haver-hi assistit...

“Dones que lluiten: històries que inspiren”. Josi Hernansáez Gibert   

Josi Hernansaez Gibert, mestra i emprenedora, sempre s’ha sentit compromesa amb la transformació de la...

Palabras de Sara Lovera : Agradecimiento a la entrega de la Medalla Emilio Krieger

19 de septiembre de 2011 En recuerdo de quienes cayeron hace 26 años. Esta tarde,...