Friday 18 October 2024

Friday 18 October 2024

Dones rurals: guardianes de la natura pel nostre futur: ONU

Redacció SemMexic

Han après a fer front al canvi climàtic. Lideren iniciatives de conscienciació i desenvolupen estratègies de resiliència en les seves comunitats.

Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar les dones rurals -una quarta part de la població mundial- no només és el correcte, sinó que és un ingredient fonamental en la lluita contra la pobresa extrema, la gana i l¡acció climàtica.

En un comunicat, a propòsit del Dia Internacional de les Dones Rurals, les Nacions Unides van sostenir que elles són les que asseguren la meitat del suport alimentari planetari i les que custodien el medi ambient i la biodiversitat. Com a agricultores han après a fer front al canvi climàtic i adaptar-s’hi, per exemple, practicant una agricultura sostenible, canviant l’ús de llavors prt les més resistents a la sequera o liderant iniciatives de reforestació i recuperació.

Moltes, a través del seu coneixement ancestral o capacitats com a agricultores, empresaries o activistes, lideren iniciatives de conscienciació i desenvolupen estratègies de resiliència a les seves comunitats. La seva participació és crucial per identificar cingleres i protegir les seves famílies i comunitats, convertint-les en agents de canvi davant l’escalfament global pel bé d’aquesta generació i les generacions futures.

No obstant això, el canvi climàtic té un impacte més accentuat a les dones, sobretot les indígenes i camperoles la dependència agrícola, condicions de vida i marginalització que les exposen en major grau als canvis en el clima, la pèrdua de diversitat i la contaminació.

Hem de canviar el paradigma ja

Aquest Dia Internacional es desenvolupa sota el lema «Dones rurals com a sostenidores de la natura per al nostre futur col·lectiu: construir resiliència climàtica, conservar la biodiversitat i tenir cura de la terra per aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de dones i nens».

Promovem la seva tasca com a proveïdores d’aliments alhora que protectors del medi ambient, reivindiquem la seva participació a la presa de decisions dins de les seves comunitats i promovem unes zones rurals on puguin comptar amb les mateixes oportunitats que els homes.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Newsletter

Subscribe to our weekly newsletter with the latest published news.

You may also be interested

Dissens i Consens, però cal garantir els drets de totes les dones

Montse Pineda Lorenzo, activista feminista. Coordinadora d’Incidència Política de Creación Positiva OPINIÓ Sobre la Proposta...

Crisi i drets de les dones enfront la violència masclista

Els col·lectius que treballem amb l’atenció a les dones, en diferents àmbits i nivells...

Mirades diverses en política de gènere

Antoni García, Bombo Ndir, Bernat Escudero y Alba García. ESPECIAL POLÍTIQUES DE GÈNERE Quatre personalitats...