Sunday 30 June 2024

Sunday 30 June 2024

Compartir

Massiva assistència a l’acte de periodistes no ens aturem en la lluita

 

L‘assistència a la crida de diverses organitzacions de periodistes va ser massiva i reivindicativa, entre elles la XIDPICC.AT, a l’acte de suport i compromís amb els postulats del 8M-2019 realitzat aquest dia als Jardinets de Gràcia a Barcelona. 

 

Periodistas 8M 1

L’acte va ser presentat per Mònica Oltra de TV3. (Foto: Lídia Vilalta)

 

En l’acte denominat “Les treballadores del sector de la informació i la comunicació no parem en la lluita” hi van ser presents reconegudes periodistes de ràdio, televisió, premsa escrita i mitjans en línia, tant en el públic com formant part de les que van fer ús de la paraula.

A l’acte, presentat per Mònica Oltra de TV3, va participar-hi la periodista mexicana Mayra Cisneros que va donar especial importància al record d’ algunes periodistes que han estat assassinades en els últims dos anys; posteriorment Elena Freixa del Diari Ara, Pilar Martin de TV3, Raquel Requena d’USTEC, Cristina Pulido de l’ ADPC, Esperanza Escribano (free-lance), Nadia Tronchoni d’El País, Marta Càceres TVE-Catalunya, Montserrat Minobis de la XIDPICCAT i Ana Polo (free-lance) van llegir el  manifest elaborat per la data.

Cisneros va esmentar a Daphne Caruana, de Malta, assassinada l’octubre del 2017 amb un cotxe bomba després d’investigar sobre els “Papers de Malta” i publicar articles d’investigació sobre aquest país com a paradís fiscal; a Viktoria Marinova, de Bulgària, violada i assassinada, després de denunciar el desviament de fons europeus per part d’empresaris i polítics; finalment, a Alicia Díaz González, de Mèxic, assassinada a cops al seu domicili de Monterrey.

 

 

Periodistas 8M 8

La periodista mexicana Mayra Cisneros (Foto: Alicia Oliver).

 

“Exercir el periodisme resulta cada dia més perillós a Mèxic. Un fet que es complica si ets dona, a causa de la intromissió o rebel·lia que suposa el desitjar tenir veu i exigir el nostre dret de ser”, va dir en recordar que, a Mèxic, el 2018, almenys nou periodistes van morir en assassinats relacionats amb el seu treball.

Els riscos del treball periodístic Mayra Cisneros els ha patit en el seu propi cos. “Enmig de la cobertura política de les eleccions nacionals, al juny de 2018, vaig rebre cops, amenaces de mort i privació de llibertat, per la qual cosa he hagut de sortir del meu país”, va dir. Ella, al costat de més periodistes, es troba a Catalunya en situació de refugi per les amenaces rebudes.

Les periodistes catalanes, en la lectura del manifest, van fer referència a situacions quotidianes d’assetjament sexual, per part de caps, companys de treball i fonts; així com de condicionaments d’aquest tipus per aconseguir asensos i millores salarials.

 

 

Periodistas 8M 3

Montserrat Minobis de la XIDPICCAT (Foto: Lídia Vilalta)

 

Tant l’acte com la redacció del manifest és el producte d’una coordinació entre diverses organitzacions de periodistes i comunicadores que, a iniciativa de la XIDPICCAT, van mantenir intenses reunions fins consensuar els punts. Es tracta d’una segona ocasió, ja que el 8M de l’any passat també es van produir reunions i es va denunciar la situació de les dones en els mitjans de comunicació.

Un any després, el títol del manifest és el mateix davant la celebració del 8 de març del 2019 i les exigències segueixen sent pràcticament les mateixes, el que indica que s’ha avançat poc.

 

Periodistas 8M 6

Molta assistència a l’acte de les periodistes (Foto: Alicia Oliver).

 

 

Frases de la lectura del manifest

Elena Freixa del Diari ARA: “Exigim l’eradicació de totes les violències masclistes”.

Pilar Martin de TV3: “A l’entorn de la comunicació digital, l’atac a les professionals del sector, pel sol fet de ser dones, s’ha intensificat”.

Raquel Requena d’USTEC: “Hi ha molts exemples d’alló a que ens hem d’enfrontar com a dones i en canvi els homes no”.

Cristina Pulido de l’ADPC: “Segons les últimes dades de la International Federation of Journalists un 66% de les dones periodistes hem patit assetjament masclista en línia en l’exercici de la professió”.

Esperança Escribano, free-lance: “Continuen existint cobertures informatives de casos de violència masclista amb un tractament sexista i culpabilitzador de les víctimes”.

Nadia Tronchoni d’El País: “Només calen decisions editorials fermes i complir amb les recomanacions existents per al tractament informatiu de les violències masclistes”.

Marta Càceres de TVE-Catalunya: “Exigim la superació real de la bretxa salarial i la penalització a les empreses que no compleixin: mateixa feina, igual salari”.

Montserrat Minobis de la XIDPICCAT: “Rescatem les paraules d’una escriptora compromesa amb el feminisme i que va lluitar per la llibertat de les dones: Parlem de Maria Aurèlia Capmany … pionera en la introducció del discurs feminista a Catalunya”.

Ana Polo, free-lance: “Demanem també a tots els companys i companyes que han cobert els serveis mínims en els mitjans de comunicació públics que donin la quantitat de salari del dia d’avui”.

 

 

Periodistas 8M 4

Amb les fotografíes de les dones assassinades (Foto: Lídia Vilalta).

 

Periodistas 8M 5

Les fotoperiodistes i fotògrafes, presents (Foto: Lídia Vilalta).

 

Periodistas 8M 7

Reivindicacions (Foto: Alicia Oliver).

 

Periodistas 8M 11

Fent la feina (Foto: Drina Ergueta).

 

Manifest

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Buena

Les oblidades

OPINIÓ Ahir vaig llegir un missatge a twitter que deia literalment: “Quedan quince minutos...

Revoltaglobal: Articles i convocatòries 8 de març

Les dones, el deute i les mesures d’austeritat Júlia Morell. Qui escombra els plats trencats?...

Què en pensa… Raquel Gil. UGT

Què en pensa… Raquel Gil. UGT Han existit iniciatives politiques que representen una aposta ferma...