Wednesday 15 May 2024

Wednesday 15 May 2024

Compartir

Carme Sansa recorda a Maria Aurèlia Capmany

 

 

L’actriu Carme Sansa i l’actor Jaume Mallofré, que l’acompanya a l’acordió, presenten l’espectacle “Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany”. Una obra itinerant per tot Catalunya l’any que se celebra el centenari del naixement de l’escriptora. És de petit format i recull textos i cançons de la polièdrica autora.

 

 

MAC RS.1  MAC RS.2  MAC RS.3

 

 

 

Maria Aurelia Capmany i Farnés (Barcelona, 3 d’agost de 1918 – 2 d’octubre de 1991) fou una de les escriptores catalanes més polifacètiques, ja que a més de la narrativa es dedicà a la traducció, i cultivà el teatre, l’assaig i altres gèneres literaris. També fou actriu i política.

Els textos mostren totes les facetes de la seva autora i l’actriu Carme Sansa els apropa al públic amb la seva força interpretativa tant quan els llegeix, com quan recita o canta i llavors la presència de l’escriptora resona per tota la sala. Es tracta de paràgrafs d’assaigs, narracions breus i contes – molts d’ells irònics i sorneguers-  però que sens dubte fan pensar (aquesta era la voluntat de l’autora) i prendre consciència que la realitat actual no està gaire allunyada de la que visqué Maria Aurèlia.

A destacar també la perfecta sincronització de l’actor Jaume Mallofré, que a banda de recolzar gestualment i sobretot visualment en tot moment a l’actriu, toca l’acordió en totes les cançons i n’interpreta una en un duet amb Carme Sansa que té molt d’impacte. Algunes lletres estan cantades amb la música de melodies populars i en altres casos es tracta de partitures originals de Josep. M. Martí i Antoni Parera Fons.

Els textos de l’espectacle Carme  Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany” són en forma de cançó:

Cançó de la dona emancipada (tonada popular); Cançó del que no vol anar a la guerra (música Josep Maria Martí); Cançó de si no saps ser feliç (música Josep Maria Martí).

De l’espectacle Varietats II o la cultura de la Coca-cola(1970) representat a la Cova del Drac i dirigit per Josep Antòn Codina del Grup CA’BARRET:  Viola del violer (música d’Antoni Parera Fons, inclosa en el disc Dones, flors i violes de 1980).

De l’espectacle Varietats IV o cadascú el que és seu i robar el que es pugui:  Monòleg L’assassina de l’àngel de la llar.

Del llibre Cartes impertinents (1971): D‘una obrera a una senyora que es dedica a fer conferències parlant de l’emancipació de la dona.

I diversos fragments: Del llibre d’assaig Pedra de toc (1970) de Decència i silenci; De Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels obrers de Catalunya (1971) de Maria Aurèlia Capmany i Xavier Romeu; Del Pregó de Santa Tecla que va fer l’any 1979 per la Festa Major de Tarragona; i de l’Auca de Maria Aurèlia Capmany de Magí Sunyer, amb la música popular de “La gata i el belitre”.

 

 

 

MAC RS.4  MAC RS.5

Actuació al Centre Cívic Casa Golferichs

 

L’audiència d’una sala plena a la Casa Golferichs el 2 d’octubre ( just aquest dia feia 27 anys que moria l’escriptora), celebrà amb forts aplaudiments aquesta hora i quart de narració, cançó, lletania, cartes, auca, pregó…omplerta de nostàlgia, memòria i crítica de l’espectacle homenatge “Carme Sansa diu i canta Maria Aurèlia Capmany”.

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Alimentació viva i conscient per millorar la salut i la qualitat de vida / La Independent / Notícies gènere

A prop de 20 ponents i talleristes aquest cap de setmana del 8 i...

Foto 1

L’Instituto de la Mujer celebra el 8 de març

Aquest any l 8217 Instituto de la Mujer ha avançat per la convocatòria d...

El Consejo Audiovisual de Andalucía insiste en que los medios incorporen códigos de autorregulación para informar sobre la violencia de género

CAC 28 04 2011 El Consejo Audiovisual de Andalucía CAA considera que todos los medios...