Wednesday 17 July 2024

Wednesday 17 July 2024

Compartir

Reconeixements per a l’escriptora Josefa Contijoch


Amb motiu del setanta-dosè aniversari de Josefa Contijoch i en reconeixement a la seva llarga trajectòria literària, un ampli grup de poetes li volen retre homenatge, no sols per la seva aportació com a poeta i narradora, sinó també per altres tasques vinculades al món de la cultura, com la de traductora i la d’activista cultural.

 

xavier_valls
Josefa Contijoch. Foto ©Xavier Valls.

 

Nascuda a Manlleu (Plana de Vic), el 20 de gener del 1940 ( “l’any de l’aiguat”com li agrada dir) i filla d’una família d’impressors i llibreters, va estudiar comerç i idiomes a les germanes carmelites de Manlleu. Després estudià filologia a la Universitat de Barcelona. Des de l’any de la seva creació (1992, per iniciativa de Montserrat Abelló i Maria-Mercè Marçal) formà part del Comitè d’Escriptores del Centre Català del PEN Club; és una de les fundadores del col·lectiu QUARK POESIA

Josefa Contijoch quan ens parla de la seva obra*, en concret de la seva poesia, en explica que escriu molt lentament, amb represes i abandonaments, i que s’estima l’economia i l’austeritat. Per a ella la poesia és: “exaltació i consol, totalitat i veritat”. Afirma que la llengua poètica l’obliga a l’exploració, al desxiframent, i a la transformació.


{youtube}qYMhfV85Xgc{/youtube}

 

Sobre la narrativa, que escriu “entremig d’èpoques de silencia poètic” l’escriptora afirma que aposta per l’experimentació ja que la novel·la convencional l’avorreix.

I finalment, pel que fa a la traducció (és traductora del francès) diu que és “una feina que practico escadusserament i que em permet gaudir i practicar una dels meves propensions preferides: remenar diccionaris, encaterinar-m’hi i encallar-m’hi”.

L’homenatge que han organitzat un grup de poetes es realitzarà el 9 de maig al  Museu d’Història de Catalunya i posteriorment a Manlleu. Constarà d’una taula rodona sobre l’autora moderada per Anna Aguilar-Amat amb la participació de Fina Birulés, Carles Hac Mor, Lluïsa Julià, Núria Martínez-Vernis, Francesc Parcerisas i Lluís Solà, la presentació d’una antologia poètica publicada per a l’ocasió , a càrreg de Mercè Ibarz i d’un recital espectacle amb poetes i cantants, dirigit per Imma Colomer que comptarà amb les lectures d’entre altres de: Montserrat Abelló, Neus Aguado, Enric Casasses, Teresa Colom, Carles Duarte, Cinta Montagut... i les actuacions de Bikimel, Jordi Calvet, Marc Egea, Víctor Obiols, Antoni-Olaf Sabater i Rosa Zaragoza.

 

*Les seves primeres obres de poesia són dels anys 60 i les escriu en castellà, serà uns anys més tard quan comença a publicar en català: Quadern de vacances (una lectura d’El segon sexe) (1983; Premi Miquel Martí i Pol de poesia de CC. OO. 1981), Ales intactes (1996; Premi de Poesia Salvador Espriu 1994), Les lentes il·lusions (2001; Premi Màrius Torres 2000) i Congesta (2007). També conrea la narrativa. Així ha escrit novel·les com Potala (1986), La dona liquada (1990) o Els dies infinits (2001); narrativa infantil, llibres de crítica literària o assaig com Les vacants (2005). 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“La hija única” de Guadalupe Nettel

RESSENYA Guadalupe Nettel (Ciutat de Mèxic, 1973) és l’autora de “La hija única” publicada...

Òptica adequada

Amb motiu del passat vuit de març vaig fer una xerrada a la meva ciutat...

ONU Dones: 6 mesures per posar fi a la violència contra les dones

Amb ocasió del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones, aquest...