Wednesday 17 July 2024

Wednesday 17 July 2024

Mèxic: Les indígenes Tének pateixen embarassos d’alt risc

 A Veracruz, l’ abandonament governamental propicia complicacions en gestació 

Dones indígenes de la zona nord de Veracruz, s’enfronten a embarassos en condicions de risc, conseqüència de la desnutrició que pateixen i de la manca de programes que atenguin les mancances d’alimentació i infraestructura a les clíniques i hospitals de la regió, va denunciar la lideresa indígena, Genara Cruz Juárez. Com a conseqüència, va dir: “la mort materna és una constant entre les indígenes, situació que s’oculta per no evidenciar la gravetat del problema, ja que això deixaria mal parat al gover pel que fa a les xifres a nivell nacional”. 

Cruz Juárez considera urgent aplicar programes emergents a la regió de Tantoyuca, al nord de Veracruz, que atenguin la salut de les dones i que garanteixin que almenys les que es troben en període de gestació, tinguin accés a una alimentació adequada, ja que la desnutrició que enfronten i del producte, comporta severs problemes de salut a curt, mitjà i llarg termini. Els problemes de salut  van des anèmies severes, fins mort materna, sense esmentar que el producte neix amb deficiència de pes i desnutrició que es manté al llarg de tota la seva vida.

La majoria de les indígenes Tének, no parlen espanyol, per la qual cosa tene dificultat a l’accés als serveis de salut a l’hospital de Tantoyuca i fins i tot en les clíniques rurals que hi ha properes a les seves comunitats, tot i que compten amb programes com Oportunidades, en què es contempla el seguiment a la salut de les dones, especialment de les embarassades.

Aquesta lidersa ha criticat que les polítiques públiques que actualment s’apliquen de manera general a la població són insuficients per atendre les necessitats de les dones indígenes, “necessiten, jo crec, suport i atenció, perquè no precisament el programa Oportunidades canviarà la vida de les dones indígenes “. 

Va explicar també que a l’escassa i deficient alimentació s’afegeix el fet que a les clíniques no es compta amb medicaments, personal mèdic, d’infermeria i equipament per donar-los l’atenció que requereixen, pel que ha considerat urgent l’atenció de l’Estat i la federació en la zona nord de Veracruz: “Han de aterrar, el govern ha de posar programes d’acció fonamentals, que aterrin a la comunitat, a les dones, no sé alguna cosa, perquè l’alta desnutrició que enfronten les dones embarassades és una mostra de les necessitats”, va concloure.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Govern condemna l’homicidi d’una noia a Tàrrega víctima de la violència masclista

A través de Montse Gatell, presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), el Govern...

Feminisme i pandèmia (I). Reorganitzar l’Agenda Feminista?

Organitzat per l’Instituto de la Mujer i el Centro de Estudios de Género de...

Barcelona – Bolivia: “Descolonització i Despatriarcalització” / La Independent / Notícies Gènere

A la Fede.cat, tindrà lloc el dia 7 de Maig la presentació de l’última...