Saturday 20 April 2024

Saturday 20 April 2024

Compartir

900 dones desaparegudes a Mèxic


 

El 2018, hi va haver 3.260 dones desaparegudes, la majoria d’entre 10 i 17 anys, de les quals almenys 900 continuen sense ser localitzades. 

Aquestes són les dades que va donar a la Cambra de Diputats, la diputada Rocío del Pilar Villarauz Martínez (Morena), qui va instar a implementar accions per frenar aquesta crisi feminicida i de violència contra les nenes.

Això durant la sessió en què el Ple de la Cambra de Diputats, va aprovar l’acord de la Junta de Coordinació Política, en la qual va exhortar als tres nivells de govern a implementar accions contundents, eficaces i efectives per acabar amb la violència feminicida exercida contra nenes i dones del país.

La diputació federal va demanar que la Secretaria de Governació informi respecte al Diagnòstic Nacional sobre totes les formes de violència contra dones i nenes, i altres estudis complementaris per a l’elaboració de polítiques governamentals en matèria de prevenció, atenció, sanció i eradicació de la violència.

També es va demanar a les autoritats de seguretat i procuració de justícia de les 32 entitats federatives, en particular les que compten amb declaratoria d’ Alerta  de Violéncia de Gènere contra les Dones, informin sobre la situació i els feminicidis; així com accions, protocols, estratègies i resultats en matèria d’eradicació de la violència, la prevenció, persecució i càstig dels feminicidis i les garanties de no repetició per a les dones i nenes.

Feminicidi en augment

En la sessió, pel PA, la diputada Maria Liduvina Sandoval Mendoza va emfatitzar que els feminicidis van en augment, les dones no se senten segures en cap lloc i les víctimes són cada vegada més i més joves. Es va pronunciar a favor de l’acord en considerar urgent que autoritats dels tres nivells de govern, realitzin els diagnòstics pertinents i implementin les estratègies necessàries per enfortir la vigilància i castigar i frenar la violència contra les dones.

Mèxic entre els 23 països amb més feminicidis

per la seva banda, la diputada Ana Lilia Herrera Anzaldo, del PRI, va dir que Mèxic es troba entre els 23 països amb major nombre de feminicidis. El 56 per cent del territori nacional es troba formalment declarat en alerta de gènere, i l’Observatorio Ciudadano Nacional del Feminicidio va acusar, el gener d’aquest any, que la protecció i garantia dels drets de les dones no és una prioritat d’Estat. “Les dones volem exercir els nostres drets” i l’Estat mexicà “té la responsabilitat de brindar seguretat, no d’endossar-nos-la”.

Dona sinònim de risc de morir

La diputada de Encuentro Social, Olga Patricia Sosa Ruíz va assenyalar que al país “ser dona és sinònim de risc a morir”; és necessari i urgent que els tres nivells de govern implementin accions decisives, eficaces, efectives i conduents a acabar amb la violència feminicida. A més, es requereix un informe sobre el diagnòstic nacional de totes les formes de violència contra les dones i nenes i altres estudis complementaris per a l’elaboració de polítiques governamentals en matèria de prevenció, atenció, sanció i eradicació de l’agressió.

Demanen a Murat que compleixin amb AVGM

Del PT, la diputada Maribel Martínez Ruíz va puntualitzar que és urgent que els tres nivells de govern implementin mesures per prevenir, combatre i sancionar el feminicidi. “Des d’aquesta tribuna faig una crida al governador d’Oaxaca perquè promogui la instal·lació dels consells municipals per prevenir i eradicar la violència contra les dones. Ni una menys, vives ens volem”.

 

 

Marcha Feminicidios-4 3-e1516285227792

 

 

Més de 22 mil assassinats entre 2007 i 2016

De Movimiento Ciudadáno la diputada Dulce María Méndez de la Luz Dauzón, va comentar que dades d’ INEGI mostren que entre 2007 i 2016 van assassinar a 22.482 dones en les 32 entitats del país, i 30.700.000 ha patit algun tipus de violència. Les entitats més violentes són Ciudad de México, estado de México, Jalisco, Aguascalientes i Querétaro; “No podem ser indiferents, eradicar aquesta problemàtica és una tasca urgent. Des del Poder Legislatiu són necessaris els consensos que enforteixin les polítiques públiques i d’accés a la justícia”.

Garantia d’accions

La diputada Maria Guadalupe Almaguer Pardo (PRD) va exigir garantir accions, protocols, estratègies i resultats en matèria d’eradicació de la violència contra dones i nenes; així mateix, aplicar la prevenció, persecució i càstig als feminicides.

Zero tolerància

Sobre això, la diputada Leticia Mariana Gómez Ordaz (PVEM) va dir que a tots els estats passa almenys un nou cas de violència de gènere. D’acord amb l’ONU, a Mèxic 9 dones són assassinades cada dia; almenys sis de cada 10 dones ha estat víctima d’un episodi de violència i un 42 per cent és violentada sexualment. “No som nosaltres les que hem d’adaptar-nos a viure en perill. Són els delinqüents els que han d’entendre que hi ha una política de zero tolerància contra la violència de gènere”.

No a la impunitat

La legisladora Adriana Paulina Teissier Zavala (PES) va esmentar que la violència trenca les relacions interpersonals, la qualitat de vida, la pau de les famílies i la dinàmica social, davant això, va puntualitzar que “les dones demanem no a la impunitat, diem ben prou a la violència, reclamem seguretat i exigim ni una dona menys “.

Què els governs compleixin

Lourdes Erika Sánchez Martínez, diputada del PRI, va considerar urgent declarar alertes de gènere en totes les entitats del país, enfortir-les i injectar-hi recursos. “Avui volem que s’escolti fort i clar, no tolerarem més que ens matin, el no poder caminar pels carrers sense sentir-nos segures. Des d’aquesta tribuna aixeco la veu, en nom de totes les mexicanes, per exigir a les autoritats de seguretat pública, al govern federal a la i els governadors que compleixin amb la seva responsabilitat de protegir cada dona, nena i mare”.

Prou a la violència

La legisladora Martha Tagle Martínez (MC) va afirmar que no només els feminicidis maten les dones, també les autoritats del poder executiu, legislatiu i judicial que no fan el que els pertoca per atendre una denúncia de violència. “No és possible que les dones avui, en aquest Congrés, no aixequem la veu forta perquè s’escolti i que comparegui qui hagi de retre comptes, necessitem que ens diguin que estan fent per posar aturador a la violència. Aquest és el nostre treball. En aquest tema, deixem els colors partidistes. Necessitem estar juntes per posar fre a la violència contra les dones”.

Resultats

La diputada Beatriz Rojas Martínez (Morena) va ressaltar que la violència feminicida cada dia assassina a nou nenes i dones al nostre país; va emfatitzar que cal elaborar polítiques governamentals que donin resultats i garanteixin l’accés a la justícia, prevenció, sanció i eradicació perquè “l’assassinat de nenes i dones és un fenomen i si no fem res serà una pandèmia”.

 

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

100 entitats volen que la Casa Elizalde aculli l’exposició “Dones palestines sota l’ocupació israeliana”

La campanya té la finalitat que ” la direcció del centre La Casa Elizalde es replantegi la censura d’una imatge i...

Barcelona: TAULA RODONA Sònia Moll, Tònia Passola i Maria Sevilla. Taula de poetes dins de Barcelona Poesia / La Independent / Notícies gènere

“No hi ha carrers sobre la pell” és el títol d’una nova edició de les...

Q-ars Teatre: Grans dames de petit format

  Q-Ars Teatre és un projecte que uneix autores, directores i actrius de gran calibre...