Monday 16 September 2024

Monday 16 September 2024

Compartir

28A: Les Feministes Votem

  

 

Trobada de la Plataforma d’Organitzacions Feministes davant les Eleccions de 2019 amb representants del Psoe, Unidas Podemos i Ciudadanos i l’absència del PP.

 

Una plataforma formada per més de 156 organitzacions feministes va organitzar un debat amb els principals grups polítics. La trobada, celebrada en el Centro Abogados de Atocha, va comptar amb la presència de Silvia Buavent, exdirectora de l’Instituto de la Mujer i candidata socialista al Senat, Esther Ruiz Fernández, diputada de Ciudadanos a la Asamblea de Madrid i candidata al Congrés, i Patricia Car, candidata al Parlament Europeu en representació d’Unidas Podemos. El PP hi estava convidat, però no va aparèixer.

Les organitzacions van presentar públicament un manifest, signat per 156 entitats, que compta amb 83 propostes distribuïdes en diferents temàtiques. També van preguntar i van exigir compromisos públics sobre àmbits i prioritats com a avortament, lluita contra la violència de gènere, educació, migració, prostitució, trata o ventres de lloguer.

 

 

feministas votamos la 2

 

 

Es tractava que les candidates expressessin els compromisos concrets per a aconseguir la igualtat. Silvia Buavent va lloar que s’hagués aconseguit constituir aquesta “plataforma plural” amb l’objectiu de “parar al feixisme”. La candidata socialista va defensar la necessitat de garantir la seguretat de les dones enfront de les violències masclistes, en plural, cadascuna de les quals necessita un “diagnòstic específic” i una “intervenció determinada”. En aquest sentit va comunicar el compromís socialista amb la implementació del Pacte d’Estat contra la violència de gènere i la variació del Codi Penal per a lluitar contra la violència sexual.

Patricia Car va incidir en la proposta, inclosa en el programa d’Unidas Podemos, de reformar la Constitució per a fer-la “decididament feminista” i incloure les cures com a dret fonamental. Es va comprometre amb l’aprovació d’un Pla de Lluita contra les violències masclistes, un Pla especial de reparació a les víctimes de violència de gènere, l’obligació d’establir protocols contra la LGTBIfobia o una Llei per la llibertat sexual.

Per part seva, Esther Ruiz va defensar que l’aplicació del pacte d’Estat “no és sol un tema de finançament sinó de gestió” i que la bretxa salarial “té a veure amb la maternitat”.

 

 

feministas votamos jovenes-la 3

 

 

Representants de la Plataforma d’Organitzacions Feministes davant les Eleccions de 2019, que han aconseguit elaborar un manifest després de diverses jornades d’intercanvi de punts de vista i cerca de consens, van fer preguntes a les representants dels partits.

Quina és la postura del seu partit respecte a la Llei de salut sexual i reproductiva i en concret, eliminarà l’obligatorietat de comptar amb consentiment matern o patern a les joves que volen interrompre el seu embaràs? Acabarà el seu partit amb la imposició de la custòdia compartida per llei? Com es garantirà l’aplicació de la llei de dependència? Estarien disposades a incloure la violència institucional de l’Estat com a violència de gènere? Tenen la intenció de prohibir els ventres de lloguer? Quines mesures i canvis legislatius tenen previstos per a lluitar contra totes les formes de proxenetisme? Com abordaran la violència sexual?

Prostitució i ventres de lloguer

Un dels moments més complicats del debat va tenir lloc quan la diputada de Ciudadanos va parlar de prostitució i gestació subrogada. Ruiz Fernández va explicar que la postura del seu partit és regular totes dues realitats, la qual cosa va provocar crítiques. “No ha de barrejar-se prostitució i trata. Nosaltres volem regular la prostitució precisament per a defensar els drets de les dones”, va dir. Però el document de les organitzacions feministes assegura que prostitució i trata es constitueixen “com a formes extremes de violència sexual contra les dones” i posa d’exemple legislacions com les de Suècia, Noruega o França, que compten amb un model abolicionista que penalitza al client. A més inclou la prohibició de les agències intermediàries de gestació subrogada.

En el grup d’Unidas Podemos, “existeixen diferents postures enfront de la prostitució”, va dir Patricia Car. En tot cas, “per a nosaltres en el centre del debat hi ha els drets de les dones”. Per a abordar el tema, proposen la creació d’un llibre blanc que estudiï la situació i l’aprovació d’una Llei integral contra la trata.

 

 

feministas votamos consuelo-la cuatro

 

 

“El moviment feminista, intergeneracional i divers, no cessa de créixer a Espanya, a l’Argentina, el Brasil, els EUA, l’Índia i altres llocs del món. Des de les mobilitzacions el 2013 pel dret a l’avortament, el tren de la llibertat el 2014, la Marxa estatal del 7N de 2015 contra les violències masclistes i les vagues feministes del 8 de març de 2018 i 2019, som un moviment de protesta contra la discriminació i la violència cap a les dones, però també de propostes respecte a l’ocupació, les cures, les pensions, la sanitat, l’educació, la sexualitat, el consum, les fronteres i el laïcisme. Unides, enfortint les nostres aliances amb altres moviments socials”, asseguren les organitzacions.

Des de les passades eleccions de 2016 hi ha hagut tímids avanços institucionals en relació amb la igualtat entre dones i homes al nostre país: s’ha aconseguit un Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere (de mínims) i augmentat els seus pressupostos, s’han recuperat les competències en igualtat per als Ajuntaments … No obstant això, són encara moltes les bretxes que cal tancar per a aconseguir una igualtat real i efectiva. Alhora, el context en el qual aquestes eleccions se celebraran és de summa preocupació per als interessos de les dones: crispació política, avanç dels fonamentalismes, risc de regressió en els drets aconseguits… Per aquest motiu, el document feminista incorpora mesures com la ratificació del Conveni 189 de la OIT, protecció integral per als fills i filles de víctimes de violència de gènere mitjançant la suspensió del règim de visites i la pàtria potestat, la prohibició de la custòdia compartida imposada, formació en gènere dels operadors jurídics, la derogació de les dues últimes reformes laborals, el desenvolupament de la Llei de Dependència, tancar els CIE o retornar el dret a l’avortament per a les menors de 16 o 17 anys.

 

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Ada Colau de la plataforma d’afectats per la Hipoteca

La persona més votada a català de l’any va ser una persona que no...

Desafiaments actuals per a la comunicació a Cuba

Agenda d’inclusió i equitat s’obre pas en els mitjans. Professionals del periodisme i la...

Comarques Tarragonines I Terres de l’Ebre: L’ICD i la Diputació de Tarragona ofereixen formació a les dones que volen emprendre

L’Institut Català de les Dones (ICD) i la Diputació de Tarragona organitzen la segona quinzena...