Friday 29 March 2024

Friday 29 March 2024

Compartir

2019 un any feminista, 2020 ha d’acabar amb la demagògia

  

OPINIÓ

L’any tot just comença i les mexicanes tenim molts anhels per complir.

 

És clar, 2019 ha demostrat la força que les dones tenim enfront de tota aquesta infinitat d’arracades, malgrat els avanços significatius que no poden quedar al marge i que ens demostren que una cosa és conseqüència de l’altra, tant que ens permeten avui des de prendre la paraula en un recinte legislatiu a tot el país, fins als carrers i els seus monuments davant la falta de respostes.

Aquesta força, aquesta veu engrandida, construïda al llarg de la història feminista, ha estat apresa, assumida i millorada en aquesta sinergia de generacions de dones que diuen Ni Una Més! Ni una dona més assassinada, ni una dona més maltractada en el públic o en la privacitat, ni una dona més desproveïda dels seus drets, humiliada, exclosa o discriminada…

Però és cert, la veu històrica del feminisme, que ha anat pas a pas, té avui un to de joventut, que el 2020 segurament s’engrandirà, perquè les dones continuem aspirant a la inexistència de violència contra nosaltres –en totes les seves formes i en aquelles que ja es recreen des de la digitalització de la comunicació humana-, al dret humà a la justícia, perquè sense justícia estarem fent tombs en cercle i arribant al mateix lloc de sempre.

 

Zero impunitats! implica per tant Zero demagògies!

 

 

Soledfad

 

 

Sabem i som conscients del problema. Caminar, avançar requereix respostes. El principal obstacle per a complir els nostres anhels enfront d’un any que comença és la demagògia, aquesta actitud de discurs que cau en els fets i que colpeja les nostres realitats.

La paraula i els anhels és de les dones i les accions les tenen des del president Andrés Manuel López Obrador i els governadors dels estats, la missió constitucional dels quals és vetllar per la societat, una on les dones som la gran majoria.

Són ells els responsables d’acabar amb la demagògia, aquestes paraules buides; les dones demandem fets concrets, qui no pugui ni vulgui ha d’anar-se de la presa de decisions. Hi ha molts exemples que no han de repetir-se mai més.

2019 va marcar l’any de les accions feministes en molts sentits. 2020 haurà de ser l’any en què es compleixin la promesa de Zero Impunitats! Res podrà mesurar els resultats que la justícia plena.

 

Sistemes Normatius Indígenes, cas Oaxaca

La violència política en raó de gènere es mesura també en els resultats. Un exemple recent es va registrar en el nombre de presidentes municipals que a Oaxaca van assumir el càrrec aquest 1 de gener, després de ser electes en assemblees comunitàries, és a dir, per Sistemes Normatius Indígenes, on només 20 dones van ser ungides com munícipes d’un total de 401 assemblees validades per el Instituto Electoral y de Participación Ciudadana d’aquesta entitat. És a dir, 4.9% del total de municipis les assemblees dels quals van ser validades, enfront de 381 homes (95%).

Altres 34 alcaldesses van assumir el càrrec en el mateix procés (8.7%) i 825 dones que van prendre possessió com a regidores (41.7%) del total. És de ressaltar que 131 dels 401 capítols que ja estan en funcions fa sis dies són “capítols paritaris”, és a dir, el 32 per cent del total dels nous governs municipals per Sistemes Normatius Indígenes.

I la pregunta és i la paritat?

 

 

 

 

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona:’Contra les violències masclistes, sindicat feminista’

    Les violències masclistes són el resultat més greu i esfereïdor de la desigualtat...

Seminari: Génere i Dret en els estudis de Doctorat

El dia 28 de juny es realitzarà el seminari: Génere i Dret en els estudis...

Sabadell – Estat espanyol: la capitana del ‘Club Natació Sabadell’ de waterpolo no serà a la selecció espanyola / La Independent / Notícies gènere

Olga Domènech, capitana del Club Natació Sabadell de waterpolo que ha guanyat en sis anys...