En els fòrums de les Nacions Unides sobre drets humans, la Unió Europea, ha reafirmat el seu compromís amb els organismes de l’ONU, encarregats d’impulsar i protegir els drets humans, defensant i promovent la igualtat i cridant l’atenció sobre les violacions i abusos contra els drets humans a tot el món. Així ho va determinar el Consell de la Unió Europea, en les conclusions sobre les seves prioritats del 2016.
La Unió Europea ha adoptat importants decisions sobre la forma d’aplicar la Resolució 1325 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides i posteriors resolucions sobre dones, pau i seguretat, i ha mostrat un interès significatiu en la seva aplicació, promovent un sistema anticipat amb capacitat de resposta i d’impacte.
En aquest sentit, redoblarà els esforços per fomentar la igualtat de gènere, l’apoderament de les dones i les nenes, l’avanç dels seus drets i l’eradicació de totes les formes de violència, a més de seguir compromès amb la salut i els drets sexuals i reproductius. Recordis el Programa d’Actuació de la Conferència Internacional sobre la Població i el Desenvolupament, així com, l’execució plena i efectiva de la Plataforma d’Acció de Beijín
D’acord amb això esmentat, la UE promourà els principis d’igualtat i no discriminació, oposant-se fermament a la discriminació per qualsevol motiu o condició, inclusivament la basada en l’orientació sexual i la identitat de gènere, reafirmant la seva fèrria oposició a qualsevol forma de racisme, discriminació, xenofòbia i intolerància, especialment a la discriminació per motius religiosos o de conviccions.
Des de fa molts anys la UE treballa per impulsar i protegir els drets de les nenes i els nens, per això intensificarà la seva tasca per protegir-los de totes les formes de violència i abús, l’explotació sexual i les pràctiques com la mutilació genital femenina i el matrimoni infantil, precoç i forçat. També seguirà ocupant-se de la tasca internacional per protegir i auxiliar a les nenes i nens afectats pels conflictes armats.
La UE subratlla la importància d’una aplicació global i efectiva de l’Agenda 2030, busca la cooperació de tots els estats membres, perquè els seus organismes siguin garants de la protecció dels drets humans i perquè persegueixin un programa temàtic ambiciós i abordin les situacions més greus en matèria de violació, condemnant els abusos, la violència i la discriminació contra les dones.
Protecció de la UE en matèria de Violència de Gènere
Protegeix les dones i les nenes a través de la legislació i mesures pràctiques sobre els drets de les víctimes, augmentant la percepció amb campanyes de co-finançament a càrrec dels governs que la conformen, facilitant la recerca de solucions comunes entre els països, mitjançant intercanvi de bones pràctiques. També dóna suport a projectes que desenvolupen organitzacions no governamentals
No obstant això, malgrat totes les mesures per acabar amb la violència de gènere, el full informatiu sobre el Conveni d’Istanbul, publicat al març, va demostrar que la lluita contra la violència cap a les dones, és una causa que té un llarg camí per recórrer, a causa que, hi ha cada vegada més proves, sobre la violència basada en el gènere, i en molts països de la UE, més de la meitat de les dones assassinades el 2015, van ser assassinades per la seva parella, parent o membre de la família i moltes d’elles, i mai van denunciar l’agressió.
La Comissió Europea treballa en conjunt amb tots els països que conformen la Unió, a més d’altres organismes per obtenir més i millor informació, fet que donarà respostes polítiques a la violència basada en el gènere.
Com s’observa, les denúncies sobre violència de gènere i les estadístiques, segueixen sent lamentablement inferiors a la realitat, només un terç de dones que són abusades física o sexualment denuncien. A més, les queixes no es registren sistemàticament, i la recopilació de dades administratives no és comparable amb la realitat entre els països de la UE.
Al març de 2014, l’Agència Europea de Drets Fonamentals (FRA) va publicar els resultats de la primera enquesta realitzada a escala comunitària sobre les experiències de les dones de la violència.
El 2015, Eurostat va recollir dades administratives registrades per les autoritats nacionals, de la policia i el poder judicial, amb l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (ONUDD). Les dades recollides inclouen informació sobre l’homicidi intencional, violació i assalt sexual, i el sexe de la víctima. Per homicidi intencional, també es van recollir dades sobre la relació de la víctima amb l’agressor.
L’Institut Europeu de la Igualtat de Gènere (EIGE) ha produït una eina de mapeig en línia de les fonts de dades administratives i productes estadístics relacionats, així com una sèrie d’estudis sobre la violència contra les dones.