Sunday 23 June 2024

Sunday 23 June 2024

MartaMacias jpg 1964063643

Compartir

11 de juliol, Dia Mundial de la Població

 

El proper 11 de juliol, dia Mundial de la Població 2016, es dedicarà a les noies adolescents. Així va ser anunciat dimecres 15 de juny, pel director executiu d’UNFPA el Dr. Babatunde Osotimehin. 

UNFPA és l’Agencia del Fons de Població de Nacions Unides que centra el seu objectiu en protegir els drets humans de les dones, defensant els drets sexuals i reproductius.

A la darrera cimera d’alt nivell de les Nacions Unides per posar fi a la sida, celebrada fa tant sols una setmana a New York, el Dr. Babatunbe Osotimehim va defensar el dret de les dones a decidir lliurament sobre el seu propi cos, i va assegurar que fins que no s’aturi la violència sexual contra les dones, el VIH sida no veurà la seva fi. El Dr. Babatumbe Osotimehim va demanar davant de les Nacions Unides, que la violència contra les dones fos també considerada una pandèmia mundial.

És una bona noticia que les noies adolescents passin a ser les protagonistes del Dia Mundial de la Població, perquè la violència que moltes d’elles pateixen s’ha convertit a ulls de molts governs en normal. Ens indignen moltes situacions injustes que es viuen arreu del món, ens manifesten i denunciem perquè ser indiferent a la violació dels drets humans ens faria ser ordinaris i també mediocres. Per això ens indigna i no acceptem el que està passant amb les persones que busquen refugi a Europa, són moltes les veus institucionals que criden i denuncien la situació de vulneració en la que es troben aquestes persones, però són poques les veus institucionals que ni tant sols critiquin la violació dels drets humans de les noies adolescents que pateixen a tants llocs del món.

 

 

 

UNFPA sida 1

 

 

 

 

Hauria de ser normal que els governs democràtics denunciessin les practiques abusives contres les noies adolescents i hauria de ser normal que quan es defensin els drets humans no s’oblidessin tan fàcilment dels drets sexuals i reproductius, perquè l’exercici d’aquests drets marquen clarament la diferència entre els homes i les dones. Quan els drets sexuals i reproductius s’obliden, desapareix la perspectiva de gènere, i es deixa de treballar per la igualtat i la no discriminació.

Un país que defenses els drets de les dones voldria dir que és un país més democràtic, que supera el patriarcat i que no infravalora per qüestió de gènere. Voldria dir que el món seria més lliure i més just, voldria dir que el poder masculinitzat i abusador aniria desapareixent i que les societats serien més igualitàries. Un país, on les campanyes “on són les dones” no caldrien perquè les dones ja hi serien. Però som on som, i som en el món que som i el nostre petit país també contribueix amb les desigualtats d’arreu del món i de casa nostra.

Les adolescents de tot el món s’enfronten a majors i més desafiaments que els seus homòlegs masculins. En molts països, quan una noia arriba a la pubertat es considera preparada per al matrimoni, l’embaràs i el part. Al casar-se abandona l’escola i un embaràs en un cos no preparat la sotmetrà a una salut precària. Sense educació, en mal estat de salut, i amb poc o cap control del seu sobre propi cos la situa en un futur complicat i sense gaires opcions. I els desafiaments i els obstacles es multipliquen si l’adolescent es membre d’una minoria ètnica, viu en zones rurals i en una llar pobra.

Però si l’adolescent té el poder de decidir, té mitjans i la informació necessària per prendre les seves pròpies decisions, té moltes mes probabilitats de desenvolupar tot el seu potencial, i convertir-se en una força positiva que reinvertirà en la seva societat i podrà combatre la pobresa.

 

 

 

UNFPA sida 2

 

 

Des d’UNFPA es demana una suma esforços, i que el dia 11 de juliol, dia internacional de la Població Mundial serveixi per revisar o implantar polítiques que realment protegeixin els drets sexuals i reproductius de les noies adolescents independentment del seu estat civil. Es proposa:

• Donar Veu a les adolescents. Convidar-les a parlar sobre els seus desafiaments, a que s’enfronten i de quina forma.

• Llançament de campanes de mitjans socials per amplificar el coneixement de les necessitats de les Nenes adolescents, inclosa la Informació i serveis de salut sexual i reproductiva.

• Que els mitjans de comunicació informin dels èxits de les organitzacions dirigides per Joves: desenvolupar kits de premsa i conferències de premsa per fer córrer la veu.

• Convideu a les persones funcionaries dels governs a fer declaracions públiques sobre la necessitat d’invertir en les noies adolescents.

• Donar un conèixer casos d’èxit dels programes que ajuden les noies a endarrerir el matrimoni i l’embaràs i evitar VIH.

• Realitzar tallers inter generacionals, debats i seminaris sobre els drets dels i les joves.

• Involucrar les persones més marginades i les noies més necessitades.

• Incidir en els beneficis de la política de cooperació per al desenvolupament, en la inversió en l’educació de les nenes i noies, i l’educació sexual.

• Ressaltar els passos donats i que cal seguir fent, i quines accions es duran a terme.

Aquestes o d’altres iniciatives poden ajudar a difondre els drets sexuals i reproductius, fem una crida conjunta on tots i totes podem aportar una millora al món on som.

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El Raval – Barcelona: Propers, un programa per a dinamitzar el barri / La Independent / Notícies gènere

Sota el títol ‘Oportunitats i espais de la convivència al barri del Raval’ el programa...

Carme Porta-1

No és cap secret…

OPINIÓ A l’entorn del 8 de març, se sol parlar abastament de les dones. Molts...

Les llagues de l’educació pública

OPINIÓ Els explicaré una història que m’agradaria que fos única però que per desgràcia...