Sunday 01 October 2023

Sunday 01 October 2023

Compartir

10a.Tertúlia Salambó amb Sonia Fernández-Vidal: Com Ser Dona i També Científica

 

El dilluns 16 de gener, cita amb la divulgadora científica Sonia Fernández-Vidal; organitza OCG i CIMA.

 

Ja som al 2015 i reprenem les nostres Tertúlies Salambó amb ganes de seguir escoltant a dones que destaquen en els seus respectius àmbits professionals i que, en conseqüència, tenen molt per a explicar, entre altres coses si els ha costat o no arribar al lloc on estan.

D’algunes professions les dones fa temps que participem; unes altres, per contra, s’han mostrat reticents a la nostra incorporació, resistint-se a permetre que féssim les nostres aportacions. O millor dit, portem des de temps immemorials fent les nostres aportacions i el que ha costat ha estat que fóssim reconegudes per elles. Això últim ha succeït sobretot als territoris afins a les ciències, a pesar que excepcions com Madame Curie van servir d’esperó per animar a unes altres que van venir després a treure el cap en disciplines que els homes havien convertit en els seus feus particulars.


La citada Marie Curie, que va ser física, química i matemàtica, només va ocupar la càtedra de física de la Sorbona a la mort del seu marit, quan va passar a seure’s en ella al seu lloc; de fet va ser la primera dona a impartir una classe en aquesta universitat, cosa que va causar gran expectació. Tres anys abans havia estat la primera dona a rebre el Premi Nobel de Física, encara que al costat del seu marit i un altre col·lega. Això sí, uns anys més tard rebria en solitari en Nobel de Química. Una excepció, aquesta valerosa Curie, doncs durant molt temps les dones van ser excloses de la formació científica i, ja en possessió dels coneixements suficients, va costar que deixessin de ser considerades amateurs.


I què succeeix avui? Són moltes o poques les noies que es matriculen en carreres científiques? Es reconeixen les seves capacitats? Les valora la comunitat científica? La Dra. en física quàntica i divulgadora Sonia Fernández-Vidal donarà resposta a aquestes preguntes i a d’altres, i per descomptat ens explicarà la seva experiència personal en aquest camp on les grans conquestes semblen cosa només d’ells.

 

* 16 de gener a les 19 hores, pis de dalt del Cafè Salambó (c/ Torrijos 51). Acte dirigit a dones de la cultura i amigues. Es prega confirmació a l’adreça de correu de l’OCG:

observatoricultural@gmail.com

Compartir

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Estat espanyol: Vila-seca. Suma Famílies Rainbow / La Independent / Notícies gènere

  Els propers 1, 2 i 3 de maig el municipi de Vila-seca acollirà una...

Les pensadores del segle XX

En motiu de la presentació abans d’ahir a Madrid per part de la directora de...

opinio_20n

Manca molt a fer, i ens estan deixant sense recursos

28 de maig Dia mundial per la Promoció de la salut de les dones OPINIÓ...