Dimecres 24 abril 2024

Dimecres 24 abril 2024

Compartir

Els assassins de Berta Càceres condemnats a 50 i 30 anys de presó

 

Berta Càceres va liderar protestes massives i va presentar fins a 33 denúncies davant el Ministeri Públic i diverses organitzacions de drets humans. 

La cual cosa hauria provocat que el president de l’empresa DESA veiés frustrat el seu projecte milionari i ordenés el crim contra l’ambientalista.

El  passat dia 2 d’aquest mes, es va dictar la condemna corresponent als set responsables de l’assassinat de Berta Càceres el 3 de març de 2016 a Intibucá. 50 anys per a quatre dels responsables i 30 anys per als altres tres acusats.

La Sala I del Tribunal de Senténcia de Jurisdicción Nacional va ser l’encarregada de donar a conèixer les penes, un any després que els assassins fossin declarats culpables.

Segons la sentència, Edilson Duarte, Henry Javier Hernández, Elvin Rapa-ho i Óscar Torres van ser condemnats a 34 anys per l’assassinat de Càceres i a 16 per temptativa d’assassinat contra el mexicà Gustavo Castro, qui era hoste de l’ambientalista el dia del crim i va ser l’únic testimoni de l’assassinat.

El Tribunal va sentenciar a 30 anys de presó per assassinat al lloctinent retirat de l’Exèrcit i excap de seguretat de la Empresa Desarrollos Energéticos S.A. (DESA) entre 2013 i 2015, Douglas Bustillo, al biòleg i exgerente ambiental de DESA, Sergio Rodríguez i al major de l’Exèrcit Marià Díaz Chávez.

 

«Els autors intel·lectuals continuen gaudint d’impunitat»

Les set persones van ser capturades entre 2016 i 2017 durant l’operació «Jaguar». El judici va durar cinc setmanes i els jutges de la Sala I del Tribunal de Sentència van emetre part dispositiva de culpabilitat el 29 de novembre de 2018. No obstant això, aquestes condemnes no han aconseguit satisfer a Zúñiga Càceres, filla de l’ambientalista assassinada, en considerar que «encara no hi ha justícia», perquè segons ha denunciat, «els autors intel·lectuals continuen gaudint d’impunitat, a pesar que s’ha comprovat que la Empresa de Desarrollos Energéticos va ser l’encarregada i responsable d’assassinar a Berta Càceres». Segons la recerca, el president executiu de DESA, Roberto David Castillo, va ser l’encarregat de proporcionar la logística i altres recursos a un dels autors materials de l’assassinat de Berta Càceres.

«No puc dir que sento satisfacció, però almenys es va fer justícia», va dir la mare de l’ambientalista. Molt afectada, va voler destacar: «Aquests bandits van a la presó a podrir-se» però «a la meva filla no la torno a tenir, no la torno a besar, ni contemplar». La família de Berta Càceres ha volgut deixar clar que l’empresa Desa, empresaris lligats al sector elèctric, funcionaris del Govern i militars, entre altres, són part dels «autors intel·lectuals» del crim de l’ambientalista.

 

Per a aconseguir parar aquest projecte, Berta Càceres va liderar protestes massives

Cal recordar el fet que aquesta empresa hondurenya era la promotora del projecte hidroelèctric «Aigua Zarca» contra la qual va lluitar Càceres. Un projecte de grans dimensions que va ser aprovat pel Govern instaurat després del cop d’estat de 2009 contra Manuel Zelaya. Així, Càceres, qui en el moment de la seva mort era la coordinadora del Consejo Cívico d’e Organizaciones Populares e Indígenas de Honduras (COPINH), va aconseguir paralitzar aquesta infraestructura liderada per Roberto David Castillo.

Castillo va ser detingut el 2 de març de 2018 i pendent del procés penal, va aconseguir la concessió durant 20 anys del Riu Gualcarque, sagrat per a la comunitat lenca, la major ètnia indígena d’Hondures, d’origen Maia.

Per a aconseguir parar aquest projecte, Berta Càceres va liderar protestes massives i va presentar fins a 33 denúncies davant el Ministeri Públic i diverses organitzacions de drets humans, la qual cosa hauria provocat que el president de l’empresa DESA veiés frustrat el seu projecte milionari i ordenés el crim contra l’ambientalista, qui va morir a tirs al març de 2016 a la seva casa de l’Esperança (Intibucá).

Segons l’advocat de Desa, Robert Amsterdam, «no hi ha dubte que aquest judici va ser objecte d’una aclaparadora campanya de pressió internacional basada en afirmacions falses i ara han obtingut el resultat desitjat: una farsa amb motivacions polítiques per a empresonar a un home innocent malgrat la falta de proves».

La família i defensa de Berta Càceres continua exigint càstig i que es capturi als autors intel·lectuals del crim, en el qual asseguren que no sols es tracta de David Castillo.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Lucia Berlin. Una temporada al cel

     OPINIÓ Quan es van traduir el 2016 els excel.lents contes aplegats a Manual...

Les cubanes perceben els canvis amb preocupació

  Aquest 17 de desembre es compleix el primer Aniversari de la històrica trobada entre...

Internacional: La importància dels 1000 dies

  A 10 d’abril, ja queden menys de 1000 dies per arribar a la data...