Divendres 29 setembre 2023

Divendres 29 setembre 2023

Compartir

Elena Poniatowska Amor: Premi Cervantes 2013

Foto CIMAC: César Martínez López

L’escriptora i periodista mexicana de 81 anys d’edat Elena Poniatowska Amor ha guanyat el Premi de Literatura en Llengua Castellana Miguel de Cervantes edició 2013.

Es converteix en la quarta dona en obtenir aquest guardó juntament amb les espanyoles María Zambrano, el 1988, i Ana María Matute, el 2010 i la cubana Dulce María Loynaz, el 1992.

El ministre de Cultura, Wert, va dir que el premi se li va atorgar a Poniatowska “per la seva brillant trajectòria literària en diversos gèneres, de manera particular en la narrativa i en la seva dedicació exemplar al periodisme. La seva obra destaca pel seu ferm compromís amb la història contemporània”.

Segons va referir el jurat, aquesta autora és “una de les veus més poderoses de la literatura en espanyol en aquests dies”.

Poniatowska va néixer a París, França, el 1932 i ha escrit més de 40 llibres (assajos, contes i testimonis traduïts a més de 20 idiomes), entre els quals destaquen “Hasta no verte Jesús mio”, “La piel del cielo”, “la noche de Tlatelolco”, entre altres.

El 1954 inicia la seva carrera periodística al diari Excélsior i posteriorment a Novedades; actualment escriu per al diari La Jornada.

El 1978 fou la primera dona a rebre el Premi Nacional de Periodisme. Actualment és becària emèrita del Fons Nacional per a la Cultura i les Arts.

Ha obtingut diversos premis per la seva obra, com l’Alfaguara de novel·la (2001); Premio Nacional de Artes y Ciencias (2002); el Premi a la trajectòria de la International Women ‘s Mitjana Foundation (2006); el Premi Rómulo Gallegos ( 2007 ), i el Mary Moors Cabot de Periodisme, de la Universitat de Columbia.

El 2007 el Govern del Districte Federal va instituir en el seu honor el “Premio Iberoamericano de Novela Elena Poniatowska”.

Té doctorats en Humanitats per la New School of Social Research de Nova York, de Manhattanville College i la Florida Atlantic University als Estats Units; a Mèxic té doctorats per la UNAM, UAM i la Universitat Autònoma de Pobla. Així mateix ha estat conferenciant i professora en universitats d’EU, Europa i Àsia.

El guardó va ser creat el 1975 pel Ministeri de Cultura d’Espanya i reconeix a un escriptor o escriptora que a través de la seva obra hagi contribuït a enriquir el llegat literari hispà. S’entrega cada 23 d’abril en un acte solemne pel rei Joan Carles a la Universitat d’Alcalá de Henares. 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Catalunya: Montse Barderi, Premi Prudenci Bertrana amb la seva novel·la “La memòria de l’aigua” / La Independent / Notícies gènere

El Premi Pudenci Bertrana, en la seva 52a edició, ha estat guanyat per la periodista,...

Bachelet celebra el tractat europeu contra violència domèstica

Washington .- La directora executiva de l’Entitat de les Nacions Unides per a la Igualtat...

8M 2021: Juntes, diverses i rebels. Vaga General Feminista

Fotografies d’Amada Santos Fotografies manifestació estàtica #8M2021 8M a les 18:30h al Passeig de Gràcia...