Divendres 29 març 2024

Divendres 29 març 2024

Compartir

Eleccions municipals 2011. Lucía Solís del PSC

De quina manera l’equip de govern que surti s’ocuparà de les dones? Respon Lucía Solís del PSC

  

 Va néixer a Barcelona, l’any 1965. És Graduada Social i està especialitzada en Desenvolupament Econòmic Local i Regional. Té experiència en la inserció laboral i en les polítiques d’igualtat entre homes i dones a l’Ajuntament de Sabadell i a la Generalitat de Catalunya. Es defineix com a socialista i feminista. Milita al PSC des de l’any 1988. Afirma que no pot : “concebre la meva vida sense el treball cap a la igualtat d’oportunitats entre les persones i, evidentment, faig un èmfasi especial en la igualtat entre homes i dones.”.

Se la pot coneixer més a El bloc de Lucía Solís

Lucía Solís respongué a la convocatòria de la Plataforma Feminista, a un acte de presentació i debat del  programes electorals des d’una mirada de gènere, moderat per la feminista, advocada i periodista Lídia Falcón.

Foto0041_2

De dreta a esquerra: Lucía Solís (PSC), Lídia Falcón, Esther Capella (ERC- Unitat per Barcelona) i Maria Luisa Ibáñez (PPC)

Inclusió en els pressupostos

Per Lucía Solís és molt important incloure a les propostes electorals la dona com a ciutadana. “Incloure la perspectiva de les dones en les polítiques públiques vol dir que s’han de defensar també en els pressupostos i en aquesta qüestió tant important assumeixo la insuficiència del treball fet fins ara i faig autocrítica” digué tot afirmant però, que és una lluita que s’està fent dins del PSC.

Transversalitat

No es pot prescindir del treball de les associacions de dones i a banda de comptar amb una regidoria que s’encarrega específicament de les dones (en l’actual legislatura és la Regidoria de Dones i Joventut) les polítiques de dones han d’ésser transversals incidint en tots els àmbits: urbanisme, ensenyament, etc. Cal actuar a través dels Plans Integrals de Treball però cal reconèixer que hi ha moltes dificultats per a la seva aplicació.

L’exemple és l’actuació de l’anterior govern de la Generalitat que a través de l’impuls de l’ICD s’aconseguí incorporar a cada departament un pressupost específic. Cal seguir aquesta línia en els Ajuntaments.

Temes principals

Violència masclista

Solís posa en primer lloc la lluita per eradicar la violència contra les dones mitjançant l’aprofitament del marc legal, el saber recollir l’experiència de les associacions de dones i l’enfortiment de l’administració local que és qui dona el primer suport a les víctimes.

Les eines més importants són l’aprofitament dels nous recursos, un bon pressupost del nou govern i els pisos d’emergència, que n’hi ha forces a la província de Barcelona. També proposa el millorament dels circuits d’atenció dels diferents agents que hi intervenen des de la detecció del cas. Al seu parer, està funcionant bé però cal delimitar més les responsabilitats i millorar-ne la coordinació

I finalment continuar la sensibilització fins aconseguir-ne l’eradicació. 

Prostitució

“ No vull entrar ara en el debat de si estem per l’eradicació o per la regularització” digué Lucía Solís, encara que, una mica més tard, inevitablement hi entraria.

La prostitució no la veuen com una feina, una activitat econòmica sí. Entre les prioritats que proposen: la lluita contra la tracta, l’exercici en l’espai públic, garantir un servei de protecció i facilitar la reintegració laboral. Els mitjans: l’enduriment de sancions, més vigilància, més programes de suport a les dones que l’exerceixen i el compliment de la Llei catalana de la Generalitat que és la mare de la Llei de Bases locals que ha de grantir la salut als llocs públics i ha d’evitar els grans prostíbuls.

Conciliació i Dependència

Per Solís és obvi el reconeixement que els serveis de cura cauen damunt les dones. Per avançar cal un canvi de marc legal i les novetats en aquest sentit són la llei d’atenció personal i la llei de serveis socials. S’ha d’aconseguir la universalització dels drets de les persones i no tan els drets assistencials.

La crisi econòmica actual repercuteix fortament en els ajuntaments i per fer l’aplicació local d’aquestes lleis cal tenir uns bons canals de coordinació entre les administracions: “Nosaltres en volem fer la prioritat d’aquest tema. El que hem de fer com ajuntaments és recolzar a les usuàries i als usuaris en el seu reclam de cobrir aquestes necessitats”.

Volem garantir que s’executaran en el termini màxim de 3 mesos, que el Pla d’equipaments socials serà el pla lider, que s’instaurarà el no programa d’atenció familiar per parelles cuidadores i que es farà la contractació i la formació responsable del serveis que hi intervenen (la major part d’aquests serveis es fa “en negre” i la majoria són dones).

Respostes durant el debat

Està d’acord en que no hi ha suficients escoles bressol i que no estan suficientment contemplades en els pressupostos. Cal ser conscients que la crisi no pot recaure sobre les dones i són les que més l’estan patint. Per aixó no està d’acord amb mesures no estructurals tipus xec regal etc.

En el PSC hi ha un debat intern sobre la prostitució. Creu que la majoria de dones del PSC, com ella, està per l’abolició però és coneguda la psotura de Montserrat Tura i altres persones del PSC que són favorables a la regulació. Tothom està d’acord en no acceptar grans burdells com el de prpp de la frontera, o el mateix Riviera a tocar de Barcelona.

Finalment, està convençuda que “…cada cop hi ha més homes feministes que lluiten amb les dones. Cal treballar per incloure’ls però en part es fa dificil degut a la desigualtat que vivim…” Lídia Solís es mostra optimista tot recordant que els tallers per homes contra la violència masclista han estat positius.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

#Tanquem la Bretxa

  La Fundació Surt ha iniciat una campanya de sensibilització i recollida de signatures per...

País Valencià: L’exposició fotogràfica “Silenci” arriba a la Salzadella

 La Fundació Isonomia de la Universitat Jaume I, amb la col·laboració de l’Ajuntament de la...

Conferència “Tax is a feminist issue”

    Serà en el Parlament Europeu aquest 29 de juny de 2016 “Les retallades...