Dissabte 25 març 2023

Dissabte 25 març 2023

El món al revés

 

 

OPINIÓ

Ho va dir el conegut periodista Jordi Évole en un tuït “El món al revés. Les persones que es deixen la pell per salvar als i a les que moren en el mar, detingudes”.

 

La policia italiana ha immobilitzat el vaixell Open Arms al port de Pozzallo, a Sicília, mentre la Fiscalia de Catània investiga si s’ha comès un delicte de foment de la migració il·legal. “Encara és una hipòtesi de delicte, però se’ns acusa d’associació criminal i de fomentar la immigració il·legal per desobeir als libis en no lliurar-los dones i infants”.

“Ells fan una tasca humanitària imprescindible”, diu Ada Colau, alcaldessa de Barcelona: “salven vides de dones, homes, nadons, gent malalta que fuig de la tortura, les violacions, la fam i la mort. És increïble que, fent una tasca tant important, la Fiscalia italiana tingui segrestat el seu vaixell i acusi tres dels tripulants de tràfic de persones i associació criminal”.

Protegir la vida humana al mar hauria de ser la prioritat absoluta de qualsevol cop civil o militar, doncs així ho estipula el dret del mar. Impedir el rescat de vides en perill a alta mar amb la finalitat de retornar-les – per la força- a un país no segur –com ho és Líbia- és un retorn en calent, contravenint l’Estatut dels Refugiats de les Nacions Unides.

La periodista Beatriz Mesa ens explicava no fa gaire el lucratiu negoci de les màfies líbies de tràfic de persones. La guerra despietada de Líbia i la postguerra després de la caiguda de l’ex-dictador Muammar  Gaddafi van canviar la vida de milers de persones africanes, que van trobar, a la mediterrània, la via per escapar-se dels estómacs buits i de la violència en aigües d’aquest Mare Nostrum. Tots lluiten per un refugi a Europa. De la desesperació humana es nodreixen precisament les xarxes mafioses a Líbia que han convertit aquest país en la principal ruta internacional del tràfic de persones, generant en menys de cinc anys, un multimilionari negoci molt florit als peus de les patges líbies, on les persones migrants paguen el seu últim peatge.

Kone, del Camerún, va pagar en aquesta frontera més de 2.300 euros a la màfia guineana. Amb ell viatjaven 24 joves de Guinea Conakry. La capatació fou des de l’origen per després patir el trasllat en forma de mercaderia a l’organització criminal líbia. “Només vaig estar sis dies en un barracó. Hi ha gent que pot estar sense veure la llum durant setmanes i mesos, El pitjor és que he vist alguna persona morir per trets dels homes armats”, declarava a El Periódico. Pel que sembla, la víctima era un emigrant que per por de morir ofegat va decidir no embarcar. I afegeix: “les dones pateixen més perquè són violades per qualsevol i fins i tot per la mateixa policia”.

No hauríem d’oblidar que no es tracta sols dels drets humans de les persones que fugen tot buscant refugi, el que realment està en joc són els drets de tota la ciutadania d’aquesta Unió Europea que, en aplicació de les seves polítiques d’aixecar fronteres i foragitar la migració que ve de països empobrits per les guerres d’occident, està capgirant els principis d’acolliment i solidaritat que va fer gran la vella Europa.

El passat dissabte va ser el Dia Internacional contra el racisme i el feixisme. També a Igualada es va fer una concentració per denunciar el racisme institucional manifestat a l’Estat Espanyol en la Llei d’estrangeria i a Europa en polítiques com l’acord amb Turquia i l’aixecament per tot arreu de murs i tanques. Per altra banda, el feixisme creix a Europa. Ara l’extrema dreta comença a tornar a sortir del clavegueram també a casa nostra amb un auge preocupant d’accions violentes per part de grups feixistes que gaudeixen d’una impunitat inacceptable, mentre es persegueixen cantants i menen a la presó dirigents socials i polítics simplement per raó de les seves idees.

Feixisme i racisme van de la mà. Tots dos criminalitzen la gent migrada i refugiada fent-la responsable de la crisi econòmica i de les retallades pressupostàries, tots dos defensen l’autoritarisme i el “primer els de casa” discriminant contra qui vegin com diferent.

Com deia al començament, sembla que el món giri al revés, per això ens varem comprometre un cop més a impedir-ho. El manifest que es va llegir a la concentració d’aquest dissabte apel·lava “Pels drets Civils i Socials per tothom”. Per exigir el tancament dels CIE’s, per exigir plens drets per a totes i tots, i la derogació de la Llei d’estrangeria.

Per reafirmar la nostra lluita contra el racisme, la islamofòbia i l’antisemitisme que amenacen de trencar la convivència en els nostres barris, pobles i ciutats. Per exigir que s’acabin els controls policials basats en perfils ètnics, perquè ja n’hi ha prou de discriminar les persones en funció del seu origen, color de pell, creences… El racisme i el feixisme ens amenacen a totes i tots. Prenem consciència d’aquest fet i comprometem-nos en eradicar-lo de la societat.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar