Davant la imminent presentació pública de l’Agència de Salut Pública de Catalunya el proper 30 de setembre, el Comitè 1 de Desembre, Plataforma Unitària de VIH/sida a Catalunya, vol manifestar el següent:
-
Que el Comitè acaba d’assabentar-se, per mitjans que no considerem adients, de la presentació pública de l’Agència i de que la seva posada en marxa l’any 2012 suposarà la desaparició del Programa de Prevenció i Assistència del VIH/sida a Catalunya (PPAS) i de la Subdirecció General de Drogues, que passaran a ser dues de les vuit línies prioritàries de la Direcció de Promoció de l’Agència.
-
Que aquesta decisió ha estat presa amb una total manca de transparència , sense convocar la Comissió Interdepartamental de la Sida a Catalunya, màxim òrgan responsable de les polítiques de VIH/Sida al territori català, que no es reuneix des de l’any passat. I que, per tant, s’ha pres sense consultar ni comptar amb la opinió del Comitè 1 de desembre, integrat per 21 entitats que treballen conjuntament en l’àmbit de la prevenció i l’atenció clínica i social a les persones que viuen amb VIH/Sida a Catalunya des de fa 13 anys.
-
Que la desaparició del PPAS, que funciona des de l’any 1983, a més de suposar l’ incompliment del seu Pla d’Acció 2010-2013, en el què el Comitè ha participat i aportat esmenes, pot tenir conseqüències nefastes. Com han establert els protocols i organismes experts a escala internacional i estatal, l’abordatge del VIH/sida fa necessària l’existència d’un òrgan específic que li doni resposta. El VIH/sida és una qüestió de salut pública amb un important impacte social: el fet de viure amb VIH pot obrir la porta a situacions d’exclusió social en la que les desigualtats de gènere, classe, opció sexual i ètnia són determinants. Per tant, la supressió d’una política específica pot empitjorar la situació de les prop de 45.000 persones que viuen amb VIH a Catalunya i afavorir la proliferació de noves Infeccions de Transmissió Sexual, tenint en compte que ja hi ha 500 noves infeccions de VIH a l’any i la meitat ho desconeixen. A més, ens preguntem quina serà l’assignació pressupostària que tindran les polítiques de prevenció i atenció del VIH/sida a Catalunya a partir d’ara.
-
Que aquesta decisió se’ns comunica després que el maig passat demanéssim una reunió amb l’Hble Consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, per interessar-nos sobre el futur de l‘ aplicació de la Llei de Salut Sexual i Reproductiva i Interrupció Voluntària de l’Embaràs 2/2010 i del programa Salut i Escola, ambdós eixos de treball del PPAS per abordar la prevenció del VIH des de l’educació afectivo-sexual de joves i adolescents. Després d’esperar resposta durant quatre mesos, el seu assessor en matèria de comunicació i seguiment, Emili Pons, ens va convocar la setmana passada i encara estem a l’espera de conèixer la perspectiva política que té el seu Departament al respecte.
-
Que tot això esdevé en un context especialment difícil, en el què l’Institut Català d’Assistència Social (ICASS), depenent del Departament de Benestar Social i Família, ha decidit congelar els pagaments durant els mesos de setembre i octubre per a reactivar-los el proper novembre degut al pla de xoc impulsat pel Departament d’Economia. Aquesta mesura afectarà a diverses entitats que gestionen pisos d’acollida per a persones que viuen amb VIH, així com programes d’atenció específics per aquesta població. Aquesta decisió, incidirà negativament en la qualitat de vida de les persones que viuen amb VIH i, a més, pot afectar de forma decisiva en el funcionament i el futur de les ONG’s. Sobretot si tenim en compte que totes les entitats hem patit retallades del 15% en les subvencions del Departament de Salut.
-
Des del Comitè 1 de Desembre recordem que aquest desembre es compleixen 30 anys del primer diagnòstic de VIH/sida i el desenvolupament de polítiques i recursos específics han estat cabdals per donar resposta al VIH, tot materialitzant-se en l’ atenció clínica i social a les persones que viuen amb VIH per garantir la seva qualitat de vida i prevenir noves infeccions. L’argument de l’austeritat i el control de despeses no pot fonamentar la destrucció d’estructures cabdals per a la salut pública i la qualitat de vida de la ciutadania.
Barcelona, 28 de setembre de 2011
Montserrat Pineda, Presidenta del Comitè 1 de desembre
Contacte per a mitjans de comunicació:
Joana Garcia Grenzner, Tècnica de Comunicació, 687 473 323.