Dilluns 05 maig 2025

Dilluns 05 maig 2025

Compartir

Dones del jazz a la recerca de més visibilitat

 Per Dixie Edith,SemLac

L’apartat teòric del Jazz Plaza 2025 va dedicar un dia sencer a les dones en la indústria musical, “i això evidencia el paper i la visibilitat que anem tenint”, va afirmar Neris González Bello. Foto: SEMlac Cuba

El rol de les dones en la indústria musical cubana

Moltes dones sostenen avui la gestió i producció de la indústria musical a Cuba, especialment la del jazz. No obstant això, no passa el mateix quan es tracta de les intèrprets i creadores d’aquest gènere musical al país, tal com es va posar de manifest a l’Havana durant un dels panells teòrics de la recent edició número 40 del Festival Jazz Plaza.

“La indústria musical cubana, en el seu perfil de gestió, té nom de dona. Tenim aliats, hi ha gestors culturals homes, però la immensa majoria està ‘sobre les espatlles de dones’”, va assegurar l’advocada Darsi Fernández, participant del panell Dones en la indústria de la música: informant des de Cuba, celebrat el 30 de gener com a part del XX Col·loqui Internacional de Jazz «Leonardo Acosta in memoriam».

Tanmateix, per a la també gestora cultural i directora de la delegació de la Fundació Societat General d’Autors i Editors (SGAE) a Cuba, hi ha preguntes necessàries en aquest camí.

“Per què, per exemple, dins del panorama increïble de músics cubans i artistes amb fama mundial en el jazz, només hi ha dos o tres noms femenins que aconsegueixen destacar i acaben sent l’excepció de la regla?”, es va preguntar l’especialista durant el panell, que va tenir lloc a una de les naus de la Fàbrica de Arte Cubano (FAC).

Un festival de jazz amb nom de dona

Els colors del festival de jazz van tenir nom de dona per primera vegada. Zaida del Río, Premi Nacional d’Arts Plàstiques 2023, va ser l’autora del cartell de la 40a edició del Jazz Plaza.

 Cartell Festival Jazz Plaza 2025

Segons Fernández, “les dones dins de la indústria musical tenim els mateixos problemes que tenen les dones en general, tant a la societat cubana com a la societat mundial”, fent referència a la doble i triple jornada laboral que obstaculitza, entre altres aspectes, el desenvolupament professional.

“Per què les nostres escoles estan plenes d’estudiants dones i, tanmateix, quan arriba el moment de la professionalització, la immensa majoria de qui assumeix rols importants en la música són homes? Ens hem de seguir fent aquestes preguntes”, va insistir.

En la mateixa línia, Neris González Bello, fundadora i coordinadora general del col·loqui teòric del Festival de Jazz, que enguany va celebrar el seu 20è aniversari, va afegir:

“Les dones també assumim rols com a mares, esposes i filles que cal simultaniejar. És un gran repte trobar l’equilibri adequat per atendre totes aquestes responsabilitats i tasques, però també tenim el compromís de ser guia per a les generacions emergents”, va dir a SEMlac la musicòloga, pedagoga i presidenta de la secció de Musicologia de la Uneac.

Tot i que en edicions anteriors del Festival Internacional Jazz Plaza ja s’havia donat veu a les dones, aquest any, per primera vegada, se’ls va dedicar un dia sencer. “Això demostra el paper i la visibilitat que anem tenint”, va afirmar González Bello.

Estadístiques i polítiques per reduir la bretxa de gènere

Per a Fernández, cal estudiar i obtenir dades estadístiques que ajudin a comprendre aquestes bretxes de gènere i permetin dissenyar polítiques públiques que facin la feina de les dones més còmoda, fàcil i amb millors resultats.

En aquest sentit, Indira Fajardo, presidenta de l’Institut Cubà de la Música, va explicar que des d’aquesta institució hi ha un pla d’accions per a l’empoderament de les dones, tot i que encara “no està en el lloc que voldríem, perquè sempre les accions relacionades amb les dones han estat molt aïllades dins la mateixa indústria”.

 Maite Hontelé al Jazz Plaza 2025
Maite Hontelé, d’Utrecht (Països Baixos), és una de les artistes que va participar en el Festival Internacional Jazz Plaza. Foto: SEMlac Cuba

“És necessari visibilitzar els projectes liderats per dones. Per exemple, aquest any vam demanar que es comptabilitzessin quantes dones o projectes femenins participaven en el Festival de Jazz, perquè tampoc es parla d’això”, va detallar Fajardo.

Aquest recompte va revelar que hi havia una mica més de 20 projectes femenins, una xifra molt baixa en comparació amb la quantitat total d’artistes participants: al voltant de 400 convidats internacionals i molts més de Cuba.

“Cada any intentem fer-los més visibles”, va afegir Fajardo.

González Bello considera que la falta de visibilitat també està relacionada amb la preparació per “generar un projecte, presentar-lo a un mercat de la música o a un festival”, habilitats que també s’han de fomentar en les dones.

El projecte “Música és dona”

Fundat el 2023, “Música és dona busca empoderar i visibilitzar les dones dins la indústria musical cubana. Foto: Maya Quiroga, publicada a La Jiribilla

Entre els projectes presents al Jazz Plaza destaca “Música és dona”, liderat per la cantant Hera de Cuba i que forma part del catàleg de l’empresa musical Antonio María Romeu.

Fundat el 2023, el projecte busca visibilitzar les dones en la indústria musical cubana i “inspirar les noves generacions de dones a defensar les seves propostes musicals”, va explicar l’artista en una trobada amb la premsa durant el festival.

“Hi ha un predomini d’homes a l’escena musical cubana, sobretot a la capital. Lamentablement, hi ha altres projectes com el nostre que no es veuen ni es coneixen”, va afirmar Hera durant la promoció d’un concert realitzat el 28 de gener al cinema 23 i 12, a l’Havana, en què la direcció musical va estar compartida entre diverses directores i tots els arranjaments musicals van ser obra de dones.

Un llarg camí per recórrer

Malgrat els avenços, queda molta feina per fer en la lluita per la igualtat de gènere dins del món de la música a Cuba. La presència femenina continua sent minoritària en els grans esdeveniments musicals, i moltes artistes han d’enfrontar-se a prejudicis i barreres estructurals per aconseguir reconeixement i oportunitats.

L’aposta per la formació, la visibilitat i la creació d’espais de suport mutu serà fonamental per garantir que més dones puguin ocupar un lloc destacat dins la indústria musical cubana i internacional.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

País Valencià: Poefesta, festival de poesía a L’Oliva (La Safor) / La Independent / Notícies gènere

El regidor de Cultura d’Oliva, David González, acompanyat de la directora artística del Poefesta, Àngels...

Un petó que trenca més d’un sostre de vidre

Fins i tot la flamant nova Presidenta del Congrés dels Diputats Francina Armengol ho va...

Onu: Dones llatines pateixen “gravíssim” problema de violència / La Independent / Notícies gènereo

Divendres dia 6 novembre, es va presentar a Panama un informe de Nacions Unides,...