Dijous 22 febrer 2024

Dijous 22 febrer 2024

Compartir

Dia Internacional de la Libertat de Premsa: Censura digital amenaça la llibertat de premsa, segons un nou informe

Nova York, 2 maig 2011

Mentre els periodistes utilitzen cada vegada més les xarxes socials per informar sobre les últimes notícies i el nombre de persones amb accés a Internet s’incrementa en tot el món, alguns governs estan utilitzant noves i sofisticades tàctiques per suprimir informació, segons un informe del Comitè per a la Protecció dels Periodistes (CPJ, per les sigles en anglès), llançat avui per commemorar el Dia Mundial de la Llibertat de Prensa.

La avaluació del CPJ de les 10 estratègies més usades per a l’opressió en línia i els països que més utilitzen aquestes pràctiques indica que els mecanismes tradicionals de repressió han evolucionat cap a una penetrant censura digital. Les eines utilitzades inclouen els correus electrònics dissenyats pel govern xinès per apoderar-se de les computadores personals de periodistes, la inhabilitació de tecnologia anti-censura a l’Iran, el control monopolista de la xarxa a Etiòpia, així com atacs cibernètiques sincronitzats a Bielorússia.

 “Aquestes tècniques van més enllà de la censura a la Web “, va afirmar Danny O’Brien, coordinador de campanyes d’Internet del CPJ i autor de l’informe. “La Internet està sent usada per espiar periodistes i sabotejar llocs de notícies independents en llocs on la llibertat de premsa està més que amenaçada. El propòsit no és només censurar, sinó també bloquejar o interrompre l’activitat informativa i la disseminació de notícies i informació “.

L’ofensiva digital està freqüentment acompanyada per la intimidació física de periodistes d’Internet. El 2010, una investigació del CPJ ha assenyalat que 69 periodistes -que el seu treball apareixia majorment en línia- van ser empresonats abans de l’1 de desembre, una xifra que constituïa gairebé la meitat dels i de les reporters a la presó. “Aquests sofisticats, generalment invisibles, atacs constitueixen un nou front en la lluita per la llibertat de premsa “, va assegurar O’Brien. “Evitar la censura és important, però la protecció bàsica de la informació i les identitats de fonts ha de també tenir prioritat. Presos en conjunt, aquests atacs digitals minen el nostre dret universal a la informació “.

Els 10 instruments de control d’internet

El CPJ és una organització independent sense ànim de lucre radicada a Nova York, i es dedica a defensar la llibertat de premsa a tot el mon.El CPJ controla la llibertat a Internet i les violacions a la llibertat de premsa en línia, treballant per promoure eines i tècniques per a una premsa lliure a la web. El 2008, el CPJ es va unir a la Global Network Initiative, una coalició per assegurar que les empreses mantinguin la llibertat d’expressió en les seves polítiques i operacions. Danny O’Brien monitoritza desenvolupaments i avenços en un bloc especialitzat anomenat Internet Chanel .

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

XIII Trobada Iberoamericana de Gènere i Comunicació a La Havana

    Isabel Moya Del 31 d’octubre al 2 de novembre se celebrarà enguany la XIII Trobada...

Mercè Civit: No només des del Parlament podrem aturar aquesta important pèrdua de drets

Poc després de la sortida al carrer de La Independent, ja vàrem demanar respostes a aquesta...

Aplicant el pes de la història

Dones de Colòmbia viuen el mateix malson que les Mares de la plaça de Mayo...