Dilluns 24 juny 2024

Dilluns 24 juny 2024

Continuem. Al setembre ens retrobem

 

 Foto composició de RIPVG.

Després de la mort de la periodista Montserrat Minobis, directora honorifica tant de La Independent com de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadors de Catalunya (XIDPICCAT), i abans d’iniciar un període de recés fins a setembre, ens sumem a les conclusions i objectius de la VII Trobada de la Xarxa Internacional de Periodistes amb Visió de Gènere (RIPVG), realitzat el maig d’aquest any, en les quals s’afirma el compromís per un periodisme inclusiu i reivindicatiu de justícia per a les dones.

Tal com va assenyalar la RIPVG, en concloure la VII Trobada, des d’aquesta xarxa s’exigeix “als estats que les investigacions judicials sobre comunicadores víctimes de feminicidi, desaparegudes, desplaçades, amenaçades i segrestades, s’atenguin amb inclinació a dret i perspectiva de gènere, a fi que cessi la impunitat i es garanteixi el seu accés a la justícia”.

 

Creiem que la incidència de les xarxes de periodistes de diversos països, com la que conforma la RIPVG, és vital per aconseguir aquests objectius i, tal com desitjava Minobis, la XIDPICCAT continuarà en aquesta lluita enfortint les nostres organitzacions.

El feminicidi de la periodista mexicana Norma Sarabia Garduza, ocorregut a Tamaulipas fa dos dies i que se suma als més de mig centenar de casos de la violència contra dones periodistes en aquest país, ens consterna i a la vegada ens impulsa a continuar.

Igualment, les amenaces que rep actualment la periodista Soledad Jarquín de SemMéxico per exigir que s’aclareixin els fets i es sancionin les persones responsables de l’assassinat de la seva filla Maria del Sol Cruz Jarquín, fotoperiodista, ens omplen d’indignació i ens donen més arguments i coratge per continuar.

El calvari legal, amb una justícia qüestionada i amb instruments pericials deficients i poc fiables, amb l’absència de recursos mínims en l’administració de justícia, és el que està patint la periodista Helen Álvarez per aconseguir justícia per a la seva filla a Bolívia.

“La violència contra dones periodistes, en particular, en zones de guerra i silenciades per conflictes armats, la delinqüència organitzada i la seva col·lusió amb agents de l’Estat, en contextos d’absoluta impunitat, com són els casos de Colòmbia, Hondures, Nicaragua, Mèxic i Veneçuela atempta contra la llibertat d’expressió”, assenyala en la seva Declaració Montevideo la RIPVG. I és que el periodisme és un reflex de les nostres societats, però també és una influència en elles.

Així també, “la recrudescència de la violència digital i la violència sexual contra les periodistes a les sales de redacció i per part de les fonts informatives vulnera l’exercici de la seva professió”, assenyala la RIVPG que adverteix que “l’augment de la bretxa salarial entre homes i dones professionals de la comunicació condueix a la major precarització laboral de les periodistes”. D’això coneixem molt a Europa.

Igualment, és global la preocupació en el sector del periodisme vers “El tancament de mitjans de comunicació i els acomiadaments massius per ajustos d’empreses mediàtiques, vinculats a la concentració que promou la construcció d’un relat homogeneïtzador que discrimina i violenta a dones i identitats dissidents i minva les possibilitats de crear una opinió crítica”, tal com també ho denuncia la RIPVG.

Són tants i tants casos en tots els països a on es mira, tots ens assenyalen la necessitat d’aquestes xarxes, d’aquests suports conjunts, enllaçades en l’objectiu de donar veu a les dones i als seus col·lectius, pels Drets Humans, per aconseguir un món millor per a les dones en general i com a garantia d’un viure millor per a tota la població. Era pel que va lluitar Montserrat Minobis, i des de la XIPDICCAT i la seva agència La Independent ho continuarem fent.

Retornem al setembre.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Internacional – Iran: “Campanya Global: El meu cos, els meus Drets” / La Independent / Notícies Gènere

Amnistia Internacional està fent una campanya en suport de les dones d’Iran, principalment, per impedir...

Associació Catalana per a la Integració d’Homosexuals, Bisexuals i Transsexuals Immigrants

Manifest Dona i VIH SIDA / Manifiesto Mujer y VIH SIDA Dona i VIH SIDA....

Democràcia i poder de les dones

OPINIÓ Fa uns dies hem assistit a l’espectacle vergonyós de la filtració d’unes imatges de...