Dimarts 23 abril 2024

Dimarts 23 abril 2024

Compartir

Comunitat de Madrid: Campanya ENDOMadrid / La Independent / Notícies gènere

Hi ha malalties silenciades, malalties no visibilitzades i malalties que afecten només a les dones. Normalment, si són malalties que només afecten les dones i tenen una relació directa amb la salut sexual i reproductiva les converteix, en malalties silenciades i no visibilitzades.

 

Equip de Fuenlabrada 

 

Aquests és el cas de la malaltia d’endometriosis i trastorns associats. Segons fonts consultades, l’endometriosi és una malaltia benigna, inflamatòria i crònica que provoca que aparegui teixit endometri a fora de l’endometri (membrana que recobreix la part interior de l’úter). Aquesta malaltia ginecològica, que afecta, especialment, a les dones joves, es caracteritza per tenir una dependència hormonal i una evolució incerta.

Malgrat ser una malaltia benigna, l’endometriosi pot arribar a ser incapacitant, arribant a ser causa d’absentisme laboral i acadèmic. D’altra banda, no sol diagnosticar-se fàcilment, ja que els símptomes són molt poc específics. De fet, es calcula que les pacients triguen entre 7 i 12 anys a ser diagnosticades des de l’aparició dels símptomes.

Una altra característica d’aquesta malaltia és que el 20% de les dones que la pateixen no tenen símptomes, així que és encara més difícil de diagnosticar i de calcular la freqüència de dones que la pateixen. Encara així, s’estima que entre el 5 i el 10% de dones joves i entre el 35 i el 50% de dones adultes amb problemes d’esterilitat o dolors menstruals presenten endometriosis.

Els símptomes més freqüents de l’endometriosi són el dolor pèlvic, dolor amb la defecació, dolor amb la micció o sagnat per l’orina, dolor en el nervi ciàtic, dolor en la paret abdominal, trastorns psicològics com depressió, ansietat o falta de desig sexual o esterilitat. En el cas de les adolescents, els símptomes i la presentació clínica són molt diferents, la qual cosa requereix un tractament més específic.

Des de fa uns mesos s’ha posat en marxa la campanya ENDOMadrid, on ajuntaments de la Comunitat de Madrid s’estan sumant per tal de visibilitzar i donar suport a les afectades d’endometriosis. Fins al moment s’han sumat diversos municipis madrilenys per recolzar, visibilizar i reclamar els drets de 280.000 dones afectades per endometriosis, la qual cosa equival al 83% de les afectades de la Comunitat de Madrid.

En els dos últims mesos ENDOMadrid ha estat impulsant la seva estratègia d’incidència política als ajuntaments de la Comunitat de Madrid per elevar l’endometriosi a assumpte de salut pública, visibilitzar l’endometriosi a través de campanyes informatives en educació, sanitat i espais públics i fomentar la qualitat de vida de les 300.000 madrilenyes que es calcula que sofreixen endometriosis (10-15% del total de dones).

Fuenlabrada, Arganda del Rei, Coslada, Parla, Alcobendas i Rivas són els ajuntaments que s’han sumat. L’Ajuntament de Madrid ha promès presentar la moció en el proper ple de juliol. L’objectiu de les mocions als ajuntaments de la Comunitat de Madrid és aconseguir el reconeixement de l’endometriosi com a epidèmia de salut pública.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Barcelona: Amelia Bernet i Dones en Jazz al Poblenou /La Independent / Notícies de Gènere

Al Casal de Bac de Roda del Poblenou, el dissabte 7 de març ofereixen un...

Barcelona: Betty Akna i el seu projecte solidari amb Guinea Equatorial / La Independent / Notícies gènere

Betty Akna és una cantant que va col·laborar en la Festa dels 5 anys de...

Barcelona: Mostra Internacional Films Dones Barcelona / La Independent / Notícies Gènere

Noves mirades presents en el cinema de les dones Arrenca la 23a edició de la...