gaza 1

Aturem la massacre, que pari la guerra

    Dones de negre. Roma

OPINIÓ

La Independent s’ha unit a totes les veus que, a nivell mundial s’han alçat contra la tragèdia que està succeint reiteradament pel conflicte entre Palestina i l’Estat d’Israel.

També com la Federació Internacional de Periodistes (FIP) vol denunciar que a nivell mundial, s’ha declarat la guerra a les i als professionals de la Comunicació, que estan arriscant les seves vides – ja n’han estat morts exercint la seva tasca- cobrint notícies que no agraden als diferents Estats implicats en els conflictes, els quals estan fins i tot destruint les seus des d’on difonen les seves notícies, com ha estat l’Associated Press i  Al’Jazeera. L’objectiu per part de l’Estat d’Israel ha estat aniquilar qualsevol possibilitat de donar a conèixer les terribles violacions de drets humans que s’estan portant contra Palestina, i aquests darrers dies concretament, a la Franja de Gaza. 

L’argument que donen repetidament és que són seus de terroristes de Hamas, així els seus pobres arguments serien que totes les i els periodistes que ocupaven aquestes seus, són terroristes. Durant aquests dies s’han destruït més de 20 mitjans de comunicació.

La Independent també dóna suport a les declaracions del secretari general de la FIP, Anthony Bellanger, què “va denunciar “el bombardeig de les instal·lacions dels mitjans de comunicació com un intent vergonyós de l’exèrcit israelià de silenciar les informacions sobre el seu assalt a la franja de Gaza. Així com la violació del dret internacional” – exigint-  “justícia i la fi de les amenaces per garantir que aquests crims no quedin impunes. Segons la FIP, des que van començar els disturbis a Jerusalem el mes passat, les forces de seguretat israelianes han detingut 27 professionals de mitjans de comunicació que realitzen la seva treball”.

Hi ha una impunitat que es practica a nivell mundial contra la premsa, i és que la llei, no s’està aplicant a cap responsable d’assassinar periodistes. La professió de comunicar és doncs una de les mes perilloses, una veritable contradicció que caldria analitzar, i en conflictes armats no té cap garantia de defensa per part dels països on cobreix la informació, quan hauria de ser considerada com DDHH.

També un record a Reema Saad,una de les dones periodistes que ha mort en aquesta guerra. En aquest cas la primera periodista palestina. Va ser assassinada al costat de tota la seva família, i estava embarassada de quatre mesos. Va morir durant els bombardejos d’avions israelians a la ciutat de Gaza  aquest ultims dies.Tot ha empitjorat des de llavors a Gaza: són ja més de 200 persones assassinades i entre elles, més de 60 nens i nenes, segons dades de l’organització Unrwa Espanya: amb la població refugiada de Palestina.

Aquesta violència està arrelada des de la creació de l’Estat d’Israel, només cal veure els últims mapes geopolitics i territorials per saber qui està annexionant impunement i a través d’aquests brots de violència, els últims territoris lliures palestins.

Aquesta últim brot de violència, s’ha desfermat arran de l’intent de neteja ètnica de residents d’origen palestí del districte de Sheikh Jarrah a Jerusalem, així com per atacs provocats contra fidels pacífics a la mesquita d’Al-Aqsa durant el mes sagrat del Ramadà. Les coses van anar empitjorant quan Hamàs va llançar la pluja de coets, la majoria pràcticament interceptats per l’Estat Israeli, en defensa de la ciutat de Jerusalem.

Aquest conflicte ve des dels anys quaranta, una ocupació il·legal per part d’Israel i de les polítiques discriminatòries que ha suposat un apartheid contra la població palestina. Segons les dades de Nacions Unides des de 2008 fins 2020 han mort 5.590 persones a Palestina per atacs israelians i n’hi ha hagut 115.000 ferides. Per fer una comparació de força, durant tot aquest període de conflicte, hi ha hagut 251 morts israelians, per atacs Palestins i mes de 5000 ferits.

Segons l’historiador Vincent Lemire, el món ha decidit ignorar el conflicte israelià-palestí, en lloc de tractar de trobar una solució. L’ONU va arribar a advertir que s’està avançant cap a “una guerra a gran escala”,cosa que també pensa Vincent Lemire. 

cinco de negro

Manifestacio Roma

dos de negro

Vera Siveri

Una de negro
tres de negro

Des de Roma l’organització Dones de Negre, va sortir al carrer en aquesta ultima manifestació internacional a favor de la Pau i el Desarmament, i perquè algú aturi als responsables del genocidi contra Palestina. Segons una de les seves fundadores Vera Silveri: “El que està passant a Palestina és un extermini, en el qual hi han  participant, pel sol fet de callar, i mirar a una altra banda, la majoria de països de món. Un dels principals responsables és el Govern d’Estats Units per defensar i donar suport, amb el seu silenci, a l’estat d’Israel”. Segons Silveri, porten més de quaranta anys al carrer, reivindicant la Pau i el Desarmament, i pensen que no hi ha un reemplaçament generacional. Tristament, el desenllaç pot ser, la desaparició del poble Palestí.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG

També et pot interessar