Dijous 28 setembre 2023

Dijous 28 setembre 2023

Compartir

Aquest setembre lliurament del Premi AMECO Press 2011 a: La Independent, Rosa Ma.Calaf i Montserrat Domínguez

Els Premis AMECO d’enguany destaquen a les periodistes Rosa Ma.Calaf i  Montserrat Domínguez i a l’agència catalana de notícies amb visió de gènere La Independent per realitzar “la millor tasca informativa efectuada per dones professionals del periodisme a favor de la igualtat de gènere”El lliurament de Premis tindrà lloc el mes de setembre de 2011 a la Sala d’Actes del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en presència de les premiades, del Jurat i de representants institucionals.

 

 

Els Premis AMECO “Premsa-Dona 2011”  els ha decidit el Jurat  reunit a Madrid  el vuit de febrer de dos mil onze, a Madrid, presidit per la Sra Consuelo Abril Álvarez, per la Comissió per a la Investigació dels Maltractaments a Dones; Sra Ángeles Álvarez Álvarez, per la Fundació Dones; Mercedes Hernández per Dones de Guatemala; Sra Justa Montero per l’Assemblea Feminista; Sra Àngela Cerrtillos per Dones Juristes Themis; Sra Guilis Tamayo, per Amnistia Internacional; Sra Rosa M. Fernández Sansa, per la Coordinadora Espanyola per al Lobby Europeu de Dones (CELEM ); Na Cristina Pérez Fraga, per l’Associació Espanyola de Dones de la Comunicació (AMECO); Sra Lucía Ruiz per Nosotras en el Mundo de Ràdio Vallekas i Sra Marta Ortiz Díaz com a secretària del Jurat¨.

 Després de valorar-ne les motivacions de tres candidatures per part de les components del jurat i un cop comprovat tant la tasca informativa desenvolupada per elles així com la seva trajectòria de compromís cap a les dones, Consuelo Abril exercint com a Presidenta del Jurat, manifesta que totes són excel.lents i proposa que les tres propostes siguin premiades ja que cadascuna representa modalitats diferents com són televisió, ràdio i premsa escrita. S’acorda per unanimitat atorgar els següents Premis AMECO:

Sra Rosa M ª Calaf, per ser una periodista de referència i servir com a exemple per a les noves generacions de dones comunicadores, com a conseqüència de la seva llarga i coherent trajectòria, sobretot a les diferents corresponsalies de TVE i per continuar, després de prejubilada, treballant en diferents projectes de comunicació.

Sra Montserrat Domínguez, per la seva excel lent tasca informativa en el programa de cap de setmana “A viure que són dos dies” de la Cadena SER, en què introdueix els temes de gènere amb assiduïtat i sobretot per posar el seu ofici de “comunicadora” a disposició de tots els col.lectius de dones i institucions d’igualtat que l’hi demanen.

A l’agencia de notícies amb visió de gènere La Independent, per crear, en els temps que corren, un nou projecte d’informació de gènere i ampliar la Xarxa d’Agències de gènere a l’Estat Espanyol. Com AmecoPress ia través de la nostra Associació AMECO, els donem la més afectuosa benvinguda i les desitgem una llarga i fructífera trajectòria.

PREMIS AMECO “PREMSA-DONA 2011”

L’Associació Espanyola de Dones dels Mitjans de Comunicació (AMECO), lliura, bianualment, els Premis-AMECO, sota la modalitat: Premsa-Dona. Aquests`premis destaquen la tasca informativa efectuada per col.lectius i dones professionals del periodisme, en l’últim any, a favor de l’equilibri informatiu de gènere, així com a les bones pràctiques professionals en igualtat de gènere. 

La Junta Directiva de AMECO, per unanimitat ha decidit proposar per al premi AMECO “Premsa-Dona 2011” la terna següent:

ROSA MARIA CALAF

És la més experimentada del col.lectiu de corresponsals de TVE. Va obrir la corresponsalia de Moscou per a la Unió Soviètica, la corresponsalia de Viena per als països de l’Est-Balcans i va reestructurar la corresponsalia de Buenos Aires per a Amèrica del Sud. A més, ha estat corresponsal a Nova York per als Estats Units i Canadà ia Roma per a Itàlia i Vaticà.

Nascuda a Barcelona és llicenciada en Dret i Periodisme. Màster en Institucions Europees (universitat lliure de Brussel), Ciències Polítiques (universitat de Califòrnia-Los Angeles).

Ha format part de la plantilla de TVE des de 1970 fins a la seva jubilació al gener de 2009.

En els seus més de tres dècades d’experiència professional, ha estat en més de cent seixanta països, micròfon en mà a la recerca de la notícia.

En la seva última etapa professional en llunyà orient Rosa María Calaf es va trobar amb cultures totalment diferents de l’occidental. El seu treball es va veure dificultat en ocasions per la falta de llibertat de moviments que es produeix en moltes de les zones de les que s’ocupa d’informar.

Al llarg de la seva carrera se li han concedit múltiples premis. Destaquem:

• Premi Etnosur 2006 de Jaén per la seva tasca en favor de la diversitat.

• Premi Women Together 2007 per la seva trajectòria professional en favor de la lluita per la igualtat.

• Al novembre de 2007 va rebre el premi a “Tota una vida” atorgat per l’Acadèmia de la Televisió a Espanya, un reconeixement a la seva llarga carrera com a corresponsal.

• El premi club internacional de premsa a la millor tasca a l’estranger l’any 2006 i el V premi José Couso a la Llibertat de Premsa el 2009.

Proposta: per ser un periodista de referència i servir com a exemple per a les noves generacions de dones comunicadores com a conseqüència de la seva llarga i coherent trajectòria, sobretot en les diferents corresponsalies de TVE.

MONTSERRAT DOMINGUEZ

Montserrat Domínguez va néixer a Madrid el 1963, va estudiar Ciències de la Informació a la Universitat Complutense de Madrid i posteriorment curs un Màster en Periodisme per la Universitat de Columbia.

La seva carrera com a periodista es va iniciar en els informatius de Ràdio Espanya el 1987. A més ha treballat a l’Agència EFE, Canal +, Telecinco i Antena 3 Televisió. En l’actualitat treballa a la Cadena SER.

És aficionada a la lectura i als viatges i considera que la primera obligació d’una periodista és ser crítica amb el poder i és optimista respecte a la situació actual del periodisme. El seu treball li ofereix, en la seva opinió, “un motor de vida”.

El setembre de 2007 fitxa com a col.laboradora especial a la Cadena SER, emissora de ràdio on realitza reportatges i anàlisi d’actualitat en el magazín diari “Ara per ara” i en “A viure que són dos dies” i al novembre del mateix any substitueix a Angels Barcelo en la direcció de “A viure que són dos dies” fins ara.

Proposta: Per la seva excel lent tasca informativa en el programa de cap de setmana “A viure que són dos dies” de la Cadena SER, en què introdueix els temes de gènere amb assiduïtat i sobretot per posar el seu ofici de “comunicadora” a disposició de tots els col.lectius de dones i institucions d’igualtat que l’hi demanen.

“LA INDEPENDENT”, AGÈNCIA CATALANA D’INFORMACIÓ DE GÈNERE

Des de l’any 2007, L’Associació Dinamitzadora de la Xarxa Internacional de Dones Periodistes i Comunicadores de Catalunya, ha estat treballant per posar en marxa la primera Agència Catalana de Notícies amb Visió de Gènere.

L’11 de setembre del 2010, festa nacional de Catalunya, La Independent va activar el portal i va fer la primera tramesa de notícies.

Des del primer moment l’organització va comptar amb un grup destacat de periodistes i comunicadores, però també amb associacions de dones-amb una llarga presència i tradició a Catalunya-, així com amb col.lectius que, des de diferents àmbits, treballen a favor dels drets humans .

La seva voluntat informar a través de models de comunicació no androcèntrics i, en conseqüència, més democràtics.

La Independent compta amb persones i col.lectius de la Xarxa de Dones Periodistes i Comunicadores amb Visió de Gènere de Catalunya, que vehiculen la informació.

Montserrat Minobis és en l’actualitat la presidenta de l’agència, Teresa Carreras la directora i Tona Gusi subdirectora i fundadora de l’Agència.

PROPOSTA: Per crear, en els temps que corren, un nou projecte d’informació de gènere i ampliar la Xarxa d’Agències de gènere a l’Estat Espanyol. Com AmecoPress ia través de la nostra Associació AMECO, els donem la més afectuosa benvinguda i les desitgem una llarga i fructífera trajectòria.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

25N . Biblioteca de las Roquetas / La Independent / Notícies Genere

     

...

Onu Dones -Tunísia: La igualtat de gènere serà una realitat / La Independent / Notícies Gènere

Hayfa Sdiri ha creat una plataforma per a la joventut tunisiana, que connecta a les...

Gallardón confirma el retrocés en el dret a l’avortament

Aquest dimarts 31 de gener les companyes de AmecoPress sortien per última vegada en la...