Dimarts 20 febrer 2024

Dimarts 20 febrer 2024

Andalusia disposa d’un model únic de part judicial d’assistència sanitària per lesions

 
El nou document pot contribuir a la identificació de les situacions de violència contra les dones i desprotecció de menors.

El Consell de Govern de la Junta d’Andalusia ha aprovat un decret pel qual es crea el model únic del comunicat de notificació als jutjats de les assistències per lesions en els centres sanitaris públics i privats. La consellera de la Presidència, Mar Moreno, ha destacat la rellevància d’aquest nou document en la identificació de situacions de violència de gènere.

El nou decret posa fi a la “diversitat” de models que actualment s’utilitzen i proporcionarà informació suficient, precisa i desagregada per sexes per facilitar l’actuació dels òrgans judicials i, especialment, la identificació de les situacions de violència contra les dones i desprotecció de menors.


Aquesta comunicació escrita, obligatòria en totes aquelles assistències motivades per qualsevol situació digna de ser notificada a un jutjat de guàrdia, pot incorporar-se al sumari i té valor de prova documental si, després de la seva instrucció, es decideix l’obertura de judici oral. El comunicat és també acreditatiu que una persona amb signes de violència o sospitosa de falta o delicte ha estat atesa en un centre sanitari.

 El decret regulador del nou model, elaborat amb el consens de les administracions competents en les àrees implicades (Justícia, Infància i Família, Igualtat, Dona, Violència de Gènere, Fiscalia i Salut), estableix les normes fonamentals de protecció de dades personals, confidencialitat i deure de secret.

Així mateix, fixa en 24 hores el termini màxim de comunicació al jutjat, llevat dels casos on la causa presumible sigui la violència de gènere, el maltractament i les agressions a persones, en els que l’enviament ha de ser immediat.

Durant l’any 2010, el col·lectiu de professionals de la salut d’Andalusia va emetre més de 100.000 parts judicials d’assistència, motivats principalment per delictes violents, accidents de trànsit i laborals, violència de gènere i casos de maltractament a menors. En aquests dos últims àmbits, els centres sanitaris de la comunitat autònoma tenen protocols específics d’actuació davant sospites de maltractaments a menors i per demandes de dones víctimes d’agressions físiques i sexuals.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Tona Gusi

Tona Gusi

Fundadora i Co-coordinadora de La Independent. També és psicòloga menció en Psicologia d'Intervenció Clínica i menció en Psicologia del Treball i les Organitzacions.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Sevilla: La Plataforma “Contra las violencias machistas” condena el nuevo asesinato de una mujer, en Alcalá de Guadaíra ( Sevilla)

  La Plataforma “Contra las violencias machistas” de Sevilla, integrada por asociaciones de mujeres de...

Barcelona: Comunitats benedictines femenines / La Independent / Notícies Gènere

        La Federació Catalana de Monges Benedictines presenta el documental, Lo Ultim Citi* 1714  

...

Trobades Estatals LGTB: marcar l’agenda política

Fotografia Xavi Chamarro “Les nostres conclusions han de marcar l’agenda política” El passat cap de...