Dijous 28 març 2024

Dijous 28 març 2024

Compartir

AMFAR.Premi de dinamització econòmica a dues dones agricultores i ramaderes

A la Jornada sobre la PAC (Política Agrària Comuna) celebrada a Granollers, es va aprofundir en el que significava per a Catalunya la aprovació d’aquesta reforma agrària europea, i alhora es van atorgar els Premis de Dinamització Econòmica 2012. Dos dels cinc premiats van correspondre a dones, Dolors Novell i Salut Soler, no només pel seu treball en l’agricultura i la ramaderia, sinó com a reconeixement per la seva tasca de compaginar aquesta eina amb les responsabilitats familiars.

“Les dones sempre han treballat all camp, però el seu treball ha estat silenciós i ocult. Mereixen un reconeixement especial, perquè són la seva dedicació han aconseguit que noves generacions de dones i homes joves continuïn la feina al camp”. Així ho comentava. Rosa Pruna, presidenta de l’associació d’agricultors i ramaders, ASAJA i expresidenta de AMFAR (Associació de Dones del Medi Rural) organitzadora de l’acte, que es va inaugurar el dissabte 20 d’octubre a Granollers. Aquesta trobada al qual van assistir al voltant d’un centenar de dones i homes procedents de diversos llocs de Catalunya es va insistir en el paper de les dones:
“La majoria de les agricultores tenen més responsabilitats i treballen més hores que els homes, i les seves activitats ja no poden ser vistes com una extensió de les tasques domèstiques, ja que són veritables agricultores o ramaderes en actiu”.

 “Està bé fer de pagès però també estudiar”

Dolors Novell va ser una de les premiades. Té 70 anys, i és el cap visible de 4 generacions de dones que han portat endavant l’explotació agrària i ramadera Can Clavell. Emocionada explicava quan recollia el premi, que ella només ha fet el que feien les dones en el camp: “Estar per tot, pels cultius al camp, donar menjar als animals i tirar endavant la família “. Es mostrava especialment orgullosa que la seva néta Cristina Clavell, actual presidenta de AMFAR, per què treballa en l’explotació i a més estudia el grado en Inginyería Agroalimentària: sector Explotacions.

Novell ens explicava que es va casar molt jove amb un pagès, també de Llinars, i que al principi no tenien més que 4 vaques, la casa i una mica de terreny. “L’època més difícil va ser  la postguerra, perquè encara havíem de menjar, veníem molt poc. Després ja vam poder tenir més bestiar, introduir maquinària i créixer a poc a poc”. I quan li preguntem pel secret de trobar-se tan bé de salut ens contesta: “Treballar, treballar i mantenir l’esperança que tot anirà millor”. Tot i que hauria d’estar jubilada, però no te dret  per no haver cotizat mai. Novell  fa el mateix de sempre -aixecar-se a les 7 del matí- fer esmorzars, anar a controlar el menjar dels animals, la munyida, etc. En total, que no para mai… i no se’n va a dormir cap dia abans de les 12. “Mai he tingut temps ni de respirar, però si deixo de treballar no ho se que fer”

També va ser guardonada altra dona de l’àmbit rural, Salut Soler, de Viver i Serrateix (Berguedà), una emprenedora que ha diversificat la seva explotació agrària, incorporant l’agroturisme i les herbes medicinals: “Estic molt agraïda per aquest premi- comentava- perquè és el reconeixement a una feina que fas amb naturalitat. Sóc una enamorada de les herbes medicinals i per la gastronomia, i puc dir que fet de la meva afició he fet  un ofici. Però també és veritat que per mi el més important és veure créixer als meus tres fills i que la meva família segueixi endavant “

La resta de premiats han estat el cantant i presentador radiofònic, Pere Tàpies pel seu programa “Tàpies Variades” a Catalunya Ràdio, on impulsa i defensa els productes agroalimentaris de proximitat, la revista Presència, i els germans Jordi i Xavier Bolet, de Caves Bolet a Castellví de la Marca (Alt Penedès), dos joves emprenedors que elaboren vi i cava ecològics.

 

El relleu generacional, important en el medi rural

 

Pruna també va presentar a Cristina Clavell, com la nova presidenta de AMFAR i coresponsable de l’organització de l’esdeveniment, i va subratllar que aquest era el seu primer acte públic. “Necessitem dones com ella, joves, amb ganes de treballar i amb il·lusió. Són l’esperança del nostre futur “

Clavell, la nova presidenta de AMFAR, en substitució de Pruna, encara no ha complert els 30 anys, és néta de Dolors, i està cada vegada més implicada en la lluita de les persones de medi rural, mentre ajuda a la seva família en l’explotació ramadera Can Clavell.

Sobre la Nova PAC, que és el tema que va ocupar la primera part de l’acte, Clavell ens  va comentar que li agradava que a al nova PAC s’hagués incorporat el concepte d’agricultor actiu ja que les ajudes han de ser destinades als productors (agricultors i ramaders) que realment les necessiten, “ja que fins ara es perdien molts fons en empreses que no pertanyien al sector agroalimentari i cobraven ajudes estratosfèriques.

Per enfortir el relleu generacional en el camp, per Clavell “són molt importants l’aparició de les línies d’ajuts a la incorporació de la joventut. És vital perquè dones i homes joves puguem incorporar-nos a les explotacions”.

Rosa Pruna, a l’inici de la jornada, va presentar a Marià Morera, director d’Agricultura de la Generalitat, i a Valenti Marco, Cap de servei de Control Integral i Pagaments del mateix departament que va ser el que va donar la conferència sobre la nova PAC: “Puc assegurar -comentava Pruna- que són dues persones que coneixen bé el sector i el territori perquè visiten contínuament les explotacions i estan al corrent de les seves necessitats”. Per la seva banda Marco comentava que “l’agricultura és un sector estratègic que si va cap endavant, té el potencial de fer-nos sortir de la crisi. La nova PAC s’intenta adaptar als nous temps redefinint el que és un agricultor / a actiu / va, limitant els drets històrics, tenint en compte les petites explotacions i afavorint més “enverdiment de les zones. i una major cura del medi ambient i dels recursos naturals. “Però no deixa de ser un Pla del Nord per al Sud – especificava- que per exemple, és negatiu per a la ramaderia i per a la indústria de la llet”. Segons ell, el 2014 es preveu l’estabilització del desenvolupament rural, dels 27 països membres “

 A més encara no se sap quan s’aprovarà aquesta reforma agrària. La nova PAC ja porta un any de discussions, i ha rebut més de 1000 rectificacions i per a la seva aprovació definitiva es requereix que els pressupostos que es debatran a la Consell Europeu, el 23 de novembre siguin adequats per dur endavant aquesta reforma agrària… “De tota manera – segons ell_des de Catalunya, hem de ser optimistes, perquè la PAC és l’única política agrària realment comunitària que es desenvolupa des de fa anys a tot Europa”.

 Abans de la clausura per part de l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, la presidenta de AMFAR Catalunya, Cristina Clavell, va presentar el llibre de Rosa Pruna “50 anys de la PAC. 20 anys de reformes “. Clavell va afirmar de Pruna que “és la persona que conec que més sap del món agrari”. A més, “jo que sóc jove, llegint el seu llibre m’adono que problemes que ja existien fa vint anys, com per exemple en el sector lleter que és on em moc, segueixen existint”.

No obstant això, i segons explica la pròpia Pruna en el seu llibre (pàg. 127), continua la invisibilitat del treball de les dones en el camp…”Les dones catalanes mereixen un reconeixement ja que han col · laborat silenciosament en el desenvolupament de l’empresa familiar agrària i moltes s’han llançat a dirigir empreses pròpies o societats agràries de transformació (seats). S’han aventurat a fer del camp un negoci econòmicament viable, amb una gestió racional dels recursos per aconseguir productes d’innovadors i d’alta qualitat

 

Insertar video: {youtubejw}5Tl5yEHFMec{/youtubejw}

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Julia López

Julia López

Periodista, amb més 40 anys d’experiència en el món de la comunicació i com a redactora de mitjans. Co-fundadora i coordinadora de l’Associació Món Comunicació (AMC).
Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

El feminisme s’obre pas als CDR i a les entitats locals

    Els CDR (Comitès de Defensa de la República) han incorporat l’ideari, les consignes...

Manifest sobre la Biblioteca i Centre de Documentació de la Dona de Valencia

Les Organitzacions de Dones de la Comunitat Valenciana davant les declaracions que la directora general...

Comissió 8 març del moviment feminista: Per què fem vaga?

    OPINIÓ COl·LECTIVA Què és la vaga feminista?. Venim de lluny, tenim una llarga història...