Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

INE Bolívia aplicarà un enfocament de gènere al Cens 2022

Encara que no entra en detalls respecte a la informació, l’Institut Nacional d’Estadístiques de Bolívia aplicarà de manera transversal la perspectiva de gènere a la seva tasca.

El director general executiu de l’INE, Humberto Arandia Claure, ha respost algunes preguntes de Textura Violeta-Bolpress respecte del procés del Cens Nacional de Població i Habitatge que es farà el novembre del 2022.

Sobre el contingut de la butlleta censal, les darreres setmanes s’ha debatut especialment en relació a incloure la possibilitat d’identificar-se com a “mestís” i també de poder assenyalar les preferències religioses; tanmateix, s’ha dit poc sobre la visibilitat de les dones i la seva situació social, tema en què s’ha insistit des de aquest mitjà de comunicació.

En les respostes fetes per escrit, Arandia va assegurar que la perspectiva de gènere estarà present a la butlleta censal i en tot el procés, element que ressalta ja que certament sería la primera vegada que, de manera transversal, se’l pren en compte en un cens nacional.

A més, va especificar aspectes relatius a l’ús del “llenguatge no sexista” (encara que en els seus exemples es manté algun plural masculí), per no privilegiar la menció masculina en relació amb la femenina; i també va ressaltar que se segueixen recomanacions internacionals.

En ser consultat sobre indicadors de gènere més específics, però, la seva resposta va ser una mica vaga o generalista en assenyalar bretxes de gènere en aspectes tant demogràfics com en àrees d’educació, salut i economia, entre d’altres. No va entrar en exemples concrets que permetin conèixer algunes cerques de resultats en les diferències que hi hagués en els rols, responsabilitats o oportunitats entre homes i dones.

L’INE de Xile ha elaborat una guia per fer un treball estadístic amb perspectiva de gènere en què explica que “un indicador desagregat per sexe no és exactament el mateix que un indicador de gènere. El primer segueix sent un indicador tradicional ja que mesura el nombre de persones que – tal com el seu nom ho indica – està desagregat per sexe, mentre que el segon permet observar les desigualtats entre els sexes com a conseqüència dels rols, creences i valors de gènere . El primer és necessari, però sovint insuficient per obtenir informació i analitzar-la des de l’enfocament de gènere, perquè no ofereix el mateix tipus d’informació ni serveix per identificar situacions de desigualtat entre homes i dones”.

Amb les respostes obtingudes, no queda gaire clar si l’INE bolivià parla d’ús de llenguatge no sexista a la butlleta censal i d’indicadors desagregats per sexe més que no pas d’indicadors de gènere. És així que exemplifica com a gènere (categoria de rol social) aspectes tradicionals relatius més aviat a dones (categoria biològica), com la fecunditat. Reproduïm textualment les preguntes a Arandia i les seves respostes:

220406 INE prueba piloto

Dones joves fent una prova pilot del cens bolivià (Foto: INE Bolívia).

S’està aplicant un enfocament de gènere al cens a realitzar-se? En quina mesura aquest enfocament s’aplica?

Sí, a les temàtiques rellevants del qüestionari censal s’enfoca amb perspectiva de gènere. Així mateix, es va coordinar amb el Viceministeri d’Igualtat d’oportunitats i el Servei Plurinacional de la Dona i la Despatriarcalització perquè la perspectiva de gènere s’assoleixi transversalitzar a totes les etapes del procés.

En particular, en l’elaboració del qüestionari censal, seguint les recomanacions internacionals, es va revisar l’operacionalització de les variables, les preguntes i les respostes a incloure’s, evitant incorporar preconceptes que segueixin la recol·lecció d’informació. Per exemple, a les preguntes dirigides a la situació de la persona s’inicia primer amb dona i després home. (Exemples a continuació).

• Quina relació o parentiu té amb la cap o la cap de la llar?
• És dona o home? Categories de respostes: Dona i Home
• En total, quantes filles i fills nascuts vius ha tingut vostè, incloent-hi morts o absents?

De la mateixa manera, s’incorporarà aquesta línia al procés de capacitació de tots els agents censals, on es preveu posar èmfasi en l’elaboració del material de capacitació i el disseny dels processos per evitar la inclusió de biaixos sexistes.

Pel que fa al gènere, hi ha canvis en relació amb el que es va fer en censos anteriors? Quins són?

Pel que fa al qüestionari censal, es va treballar en la millora dels instruments de captura d’informació, es va fer una revisió dels conceptes, variables i classificadors, procurant que reflecteixin els interessos i necessitats d’homes i dones, minimitzant les possibles omissions, els biaixos o estereotips preconcebuts en les preguntes i respostes com suggereixen les recomanacions internacionals. Per exemple, es van revisar i modificar els termes inclosos a les preguntes i respostes, així com els exemples que s’inclouen a la il·lustració de l’activitat econòmica.

Quin és el grau de complexitat de les estadístiques de gènere que es generaran a partir de la informació obtinguda?

Es preveu dissenyar un pla danàlisi previ a loperatiu censal, que inclogui lenfocament de gènere, en coordinació amb les instàncies relacionades, que consistirà en la definició del pla de tabulacions, indicadors i estadístiques que permetin visibilitzar les àrees on hi hagi bretxes de gènere, així com aquelles que visibilitzin avenços per a la dona.

A la fase d’anàlisi de resultats es preveu la inclusió d’enfocament de gènere a través del càlcul d’indicadors específics de les dones (fecunditat, personal que va atendre el part entre d’altres) ia través de les bretxes de gènere en l’elaboració de documents especialitzats i un de específic referit a estadístiques amb enfocament de gènere, amb la finalitat de facilitar la formulació i planificació de polítiques públiques.

Quins són els indicadors més importants que es revelaran en relació amb el gènere?

Entre els principals es poden esmentar: percentatge de llars amb prefectura femenina, percentatge de llars amb presència de persones menors de 5 anys, percentatge de llars amb presència de persones de 60 anys o més i de 80 anys o més, bretxes de gènere en aspectes demogràfics, educatius, salut, econòmics abordats al qüestionari censal.

Es respecten les recomanacions dels organismes internacionals respecte a aquest aspecte? quines?

Sí, se segueixen recomanacions internacionals. Per al disseny del qüestionari es va mantenir reunions tècniques amb el Centre Llatinoamericà i Caribeny de Demografia dependent de la CEPAL, UNFPA, i es va realitzar tallers tècnics amb oficines nacionals d’estadística de diversos països i es va revisar documents referits a la ronda de censos 2020. aquest sentit, actualment es mantenen reunions amb les entitats relacionades, amb les quals es va revisar el qüestionari censal per arribar a una versió final amb aquest enfocament, i es coordinarà per a l’etapa d’elaboració de documents especialitzats.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Drina Ergueta

Drina Ergueta

Periodista y antropóloga. Comunicación y feminismo son sus temas predilectos desde hace más de una década. Articulista en medios bolivianos y portales feministas de España/México.
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

“L QUE L” Els Mitjans de Comunicació i la visibilitat lèsbica al CPC el 25 d’abril

Taula Rodona per a la visibilitat lèsbica als mitjans de comunicació El 26 d’abril...

Colombia: Assassí de Rosa Elvira Cely es declara culpable

Al complex judicial de Paloquemao a Bogotá davant el jutge de coneixement, Javier Velasco Valenzuela...

Eleccions catalanes plebiscitaries el 25 de novembre. El Parlament ha aprovat celebrar un referèndum d’autodeterminació

El president Artur Mas va anunciar el dimarts 25 a la tarda la convocatòria d’eleccions...