Divendres 05 juliol 2024

Divendres 05 juliol 2024

Compartir

Les ministres del G-5 Sahel es comprometen per la igualtat de gènere

 

 Casa África Canarias

Aconseguir la igualtat de gènere i l’apoderament de totes les dones i nenes -el 5 dels Objectius del Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides- ha estat ratificat per les ministres de la Dona, Família i Assumptes Socials del Grup G-5 Sahel, que inclou a Mali, Mauritània, Níger, el Txad i Burkina Faso.

 

DonesSahel1 casafrica jpg

 

Foto Casa Africa

 

El compromís constitueix la ‘Declaració Política sobre les Dones al Sahel’, signada el passat 31 d’octubre a les Palmes de Gran Canària per la ministra de Promoció de la Dona, la Infància i la Família de Mali, Traoré Oumou Touré, la ministra d’Afers Socials, la Infància i la Família de Mauritània, Maïmouna Mint Mohamed Taghi, la ministra de la Promoció de la dona i Protecció de la Infància de Níger, Elback Zeinabou Tari Bako i la ministra de la Dona i la Família del Txad, Kade Elisabeth; la ministra de la Dona, la Solidaritat i la Família de Burkina Faso, Laure Zongo Hien, va excusar la seva presència, però el seu país forma part de la iniciativa i li dóna suport. Es tracta d’una declaració auspiciada pel govern de l’estat espanyol, que es va rubricar en presència de la delegada a Canàries, Mercedes Roldós.

 

 

DonesSahel2 Casafrica

foto Casa Africa

 

 

Resolució 1325/2000 de l’ONU

La seu de Casa Àfrica a les Palmes, va servir de marc per a la Reunió Internacional que va confirmar el compromís del G-5 Sahel amb els objectius de l’agenda ‘Dones, Pau i Seguretat’ i amb la posada en pràctica de la Resolució 1325/2000 i altres similars del Consell de Seguretat de l’ONU, per a la inclusió efectiva de les dones en els Processos de Pau, a més d’incrementar la seva participació en totes les esferes de la societat. La lluita contra la discriminació, la violència de gènere i les pràctiques de mutilació genital femenina o els matrimonis infantils, així com l’exclusió econòmica i sanitària i l’analfabetisme formen part del mateix document, que reafirma, segons Casa Àfrica, el compromís dels països del G-5 Sahel amb un desenvolupament africà que doni suport a les seves dones.

Les sessions de la jornada de treball s’havien agrupat en dos panells : la dona en la vida pública de les societats sahelianas i la dona en la economia i en els serveis socials dels països del Sahel.

El director general d’Àfrica del ministeri d’Exteriors, Raimundo Robledo, va destacar que “la regió del Sahel, és clau per a la Unió Europea, i que, de la seva seguretat, estabilitat i prosperitat depèn la d’Europa”. El grup G-5 Sahel va néixer oficialment al desembre de 2014 amb l’objectiu de “coordinar i estructurar polítiques, sempre sota el binomi seguretat-desenvolupament”. Precisament els presidents d’aquests cinc països africans van tenir una reunió d’alt nivell a l’ONU per coordinar la seva força conjunta en materia de seguretat, en el marc de la 72 Assemblea General de setembre d’aquest any 2017.

 

Aportacions per la Cimera Unió Europea-Unió Africana

En la trobada de les ministres de G-5 Sahel a las Palmas hi varen participar la directora de Cooperació amb Àfrica i Àsia de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional al Desenvolupament (AECID), Cristina Díaz Fernández-Gil i, en representació de la societat civil, la presidenta de la Fundación Mujeres por África, María Teresa Fernández de la Vega i el coordinador de Cooperació Internacional de la Fundación Entreculturas, Pablo Funes.

Aquesta trobada de Las Palmas és previa a la ‘Cimera Unió Europea-Unió Africana’ que està previst que se celebri a Abidjan (Costa d’Ivori) a finals de novembre i que “tindrà com a element central la joventut” i a la qual s’hi volen aportar noves perspectives. Especialment, “el paper de la dona en la vertebració de les societats sahelianas, la seva capacitat de contribuir a la pau, l’estabilitat i el desenvolupament dels seus països d’origen i el seu protagonisme en sectors essencials” com la Sanitat o l’Educació.

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La Independent treu al mercat la seva primera APP per a iPhone i iPad.

La Independent, agència de noticies capdavantera en fomentar la igualtat, ha creat un model de...

La periodista Montserrat Minobis, pionera en el bàsquet femení

Invisibilitzades? Les nostres referents Aprofitant el partit del diumenge cinc de març d’aquest 2023 de...

Noves formes d’esclavitud

Aquesta setmana passada parlava amb una amiga metgessa i em contava el cas d’una pacient...