Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Compartir

Madrid. Estat espanyol: El 25 de març se celebra la “Marxa mundial per la endometriosis” / La Independent / Notícies gènere

Des de diferents ciutats del món, centenars de milers d’afectades i activistes se sumen aquest mes de  març a les activitats i marxes per visibilizar la endometriosis. Aquest any, el Dia Mundial de la Endometriosis se celebra el 25 de març. A l’estat espanyol la Marxa mundial per l’endometriosis (EndoMarch) tindrà lloc a Madrid sota el lema: “El dolor de regla no és normal”.

 

Més de dos milions de dones sofreixen endometriosis (malaltia tumoral crònica amb component immunològic i de base genètica) a l’estat espanyol i un alt percentatge ni ho sap ni està diagnosticada. Malgrat la seva alta prevalença (10-15% de la població femenina en edat fèrtil), té una mitjana de retard en el diagnòstic de 10 anys, amb prou feines existeixen serveis mèdics especialitzats en la matèria, ni ajudes per a la seva recerca ni existeixen tractaments curativos.

La malaltia segueix “a l’armari”, sent invisibilizada tant per la societat, les autoritats científiques, com les sanitàries i la comunitat mèdica, a causa dels prejudicis de gènere i dels tabús relacionats amb la menstruació i la sexualitat femenina.

Es desconeixen les seves causes i mecanismes d’acció pel que, a dia d’avui, l’endometriosis no té cura. En ser un tumor ginecológic benigne, no es considerat de gravetat però, entre les seves conseqüències i símptomes s’hi troben: el dolor pèlvic crònic, el dolor abans, durant o després de la menstruació, el dolor en les relacions sexuals, la fatiga crònica, la falta de fertilitat, així com l’extirpació d’òrgans reproductors o digestius. Aquesta malaltia onco-mimética i multi-sistémica pot danyar el pulmó, la bufeta, el cor o el cervell. A causa de l’endometriosis moltes dones han vist minvada la seva qualitat de vida arribant, en 1 de cada 4 casos, a estar greument discapacitades.

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

Fem divulgació de la ciència, fem visibles les dones investigadores

Coincidint amb la Setmana de la Ciència, l’Observatori de la Divulgació de la Ciència de...

CAMPANYA DESMILITARITZEM L’EDUCACIÓ

CAMPANYA DESMILITARITZEM L’EDUCACIÓ Estem vivint uns moments excepcionals, emocionants i alhora inquietants. Des de...

“La mujer más buscada de América” d’ Assata Shakur. Una autobiografía

Nascuda amb el nom de Joanne Deborah Byron Chesimard, Assata Shakur va ser una activista...