Dimecres 17 juliol 2024

Dimecres 17 juliol 2024

Cedaw mios

Compartir

Entrevistes-Reportatges CEDAW II

 

14 Abril 2016

 

III Entrevistes – Reportatges a dones que formen part de diferents col·lectius feministes. Ens donen la seva opinió sobre La Cedaw (Convenció Sobre l’Eliminació de totes les Formes discriminació contra la Dona) amb l’objectiu de descobrir a través de les seves opinions, el coneixement existent sobre aquesta Convenció per part de les dones, en general, societat civil, organitzacions i col·lectius feministes, i si els seus acords s’estan portant a la pràctica per part dels mes de 190 governs signants.

 

 

 

Alicia

 

Alicia Oliver: Periodista i Activista Feminista

 

Perquè la necessitat de crear Cedaw Ombra a Espanya? En altres països dels governs signants, també s’han constituït tribunals de seguiment als governs, per incompliments ?

 

-L’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar, l’any 1979, la Convenció sobre l’eliminació de totes les formes de discriminació contra la dona (CEDAW), instrument jurídic internacional que es refereix específicament als drets de les dones.

-Vint anys després, la ratificació del Protocolde la CEDAW va significar passar d’una declaració deprincipis a l’aprovació de mecanismes de rectificació de denúncia i de rectificació de pràctiques,de qualsevol tipus, que atemptin contra els drets protegits en la CEDAW. Per tant, els Estats que han ratificat la Convenció estan legalment obligats a garantirel seu compliment, i a presentar un informe, cada quatre anys, sobre les mesures que han adoptat per complir amb l’articulat de la Convenció.

 

 -Un aspecte important que cal destacar és que a més de l’informe oficial, les organitzacions de dones i feministes també aporten el seu propi informe sobre la situació del país.

-Hi ha un ComitèCedaw integrat per persones expertes, les quals analitzen els informes de cada país i estableixen les recomanacions pertinents.

 

S’haurien de crear nous protocols, més seriosos, que no fossin recomanacions, sinó obligacions amb el seu respectiu compliment, perquè la Cedaw, realment es dugués a la pràctica i fos efectiva a les dones?

 

-El fet de ratificar la Cedaw vol dir que l’estat en qüestió ha d’harmonitzar la seva legislació, i això ja és un pas molt important. Però també és cert que amb la norma no canvies les dinàmiques, per això encara queda molt a fer i la ciutadania hauria d’estar molt més implicada i ens cal molta pedagogia sobre el tema. Un altre fet important que vull esmentar és que el Protocol permet a persones o associacions presentar davant del Comitè CEDAW denúncies per violació de la Convenció. I en el cas d’Espanya ja tenim una resolució històrica que condemna l’Estat per la negligència del sistema judicial en la mort d’una nena, l’Andrea, assassinada pel seu pare en una visita sense supervisió, quan l’agressor havia estat denunciat per violència contra la mare i la filla, en més de trenta ocasions.

 

 

 

Tere Molla

Tere Molla: Escriptora i Feminista

 

 

Què Opines de la Cedaw, és un instrument que serveix i cal ?

 

A la Cedaw, li queda molt camí per recórrer. Les urpes del patriarcat són llargues i afilades. És absolutament necessària la Cedaw, cal mantenir-la i dotar-la de recursos per seguir caminant, perquè segueixi fent la seva feina. Però insisteixo, el patriarcat aranya profundament, pel que s’ha de mantenir i reivindicar, però és essencial dotar-la de recursos per seguir treballant pels drets i la igualtat de les dones. Li queda un llarg recorregut.

 

 

 

 

Compartir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Picture of Amada Santos

Amada Santos

Fotoperiodista i Socióloga. Activista Feminista, Defensora DDHH i Cooperant. Presidenta de la XIDPIC.Cat. Co-coordinadora i Editora de La Independent. Coordinadora Internacional a la RIPVG
Search

There is no Event

Butlletí de notícies

Subscriu-te al nostre butlletí setmanal amb les darreres notícies publicades.

També et pot interessar

La Presidenta i Mesa del Parlament al Tribunal Suprem

(Actualització a les 23h del 9.11.17) El jutge dicta presó condicional sota fiança de...

136 agressions a periodistes el 2012 a Perú

Van ser víctimes d’atemptats 87 homes, 33 dones i 16 mitjans de comunicació. Un total...

Catalunya: Surt forma supervivents de tràfic amb finalitat d’explotació per donar suport als processos de recuperació d’altres dones

El projecte SISA (Strengthening the Identification and Integration of Survivors of Sex Trafficking from West...